posavje

Karel Lipič o elektromagnetnem sevanju

26.11.2015 | 19:05 | M. L.

IMG_3953

IMG_3953

IMG_3952

IMG_3952

IMG_3954

IMG_3954

Krško - Posavska pisarna Zveze ekoloških gibanj Slovenije – ZEG je včeraj organizirala dvanajsti Posavski ekološki večer. Tema tokratnega predavanja je bilo onesnaževanje z elektromagnetnim sevanjem v Posavju in Sloveniji.

Predsednik ZEG Karel Lipič je med drugim dejal, da je uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju iz leta 1996, ki velja v Sloveniji, zastarela. Kot je poudaril, so standardi, ki v Sloveniji določajo največje dopustne vrednosti za vire sevanja v naravnem ali življenjskem okolju, neustrezni.

Številne mednarodne študije po njegovih besedah nakazujejo tisto, o čemer strokovnjaki opozarjajo že vrsto let, da dolgoročna izpostavljenost močnemu sevanju povečuje možnost, da ljudje zbolijo. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (in posvetovalno telo Evropske Komisije SCENIHR) priznavata, da lahko elektromagnetno sevanje negativno vpliva na zdravje.

»Slovenija želi povečati prenosne zmogljivosti elektroenergetskih povezav za prenos električne energije obstoječih daljnovodov in ob že obstoječih cca 3600 baznih antenskih postajah (BAT) na silo uvesti digitalni radijski sistem (GSM-R) na slovenskem železniškem omrežju. S prehodom na višji napetostni nivo se bistveno povečuje sevalna obremenitev našega okolja,« poudarjajo v ZEG. Karel Lipič je včeraj poudaril, da ima javnost zelo malo možnosti za odločanje pri umeščanju omenjenih naprav v prostor.

Trditve o zastareli slovenski zakonodaji na tem področju in na neustrezno slovensko prakso je podprl s številnimi podatki iz več tujih držav, med drugimi Amerike in Švice. V teh državah so odmiki sevalnih naprav občutno večji, kot za to predpisuje Slovenija. V tujini, zlasti v tem izstopa Švica, tudi veliko daljnovodov polagajo v zemljo.

V Krškem v Dvorani v parku bosta Teo Hrvoje Oršanič in Petra Draškovič 16. decembra zvečer predstavila svoje naravoslovne fotografije, kot je sinoči napovedal Karel Lipič, ki je tudi povabil na to razstavo. Dejal je, da bodo obiskovalci videli vrsto res izjemnih fotografij narave, saj bosta nastopila priznana fotografa.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava