novice

Ljudje odprtih rok: Gorenc, Nuša, župan in kmetijska šola

30.11.2015 | 08:30 | M. M.

Dijaki Centra biotehnike in turizma na dnevu odprtih vrat šole konec oktobra letos. (Foto: M. ž., arhiv DL)

Dijaki Centra biotehnike in turizma na dnevu odprtih vrat šole konec oktobra letos. (Foto: M. ž., arhiv DL)

Radko Luzar (Foto: osebni arhiv)

Radko Luzar (Foto: osebni arhiv)

Nuša Derenda (Foto: osebni arhiv)

Nuša Derenda (Foto: osebni arhiv)

Dušan Gorenc (Foto: Neva Železnik, arhiv revije Ženska)

Dušan Gorenc (Foto: Neva Železnik, arhiv revije Ženska)

Ljubljana - V Ljubljani bodo v sredo, 2. decembra, na že 22. izboru Ljudje odprtih rok, ki ga letos prvič organizira revija Ženska, razglasili dobrotnika, darovalca, izjemno osebnost in dobrega človeka leta 2015. Med kandidati je kar nekaj oseb in zavodov z območja naše regije, so sporočili organizatorji.

Za naziv dobrotnika lanskega leta se bo poleg šestih kandidatov potegoval tudi Dušan Gorenc z Gorenjega Gradišča pri Dolenjskih Toplicah. Pet kandidatov je v kategoriji darovalcev leta 2015, med njimi pa so tudi pevka Nuša Derenda iz Artič, prvi mož občine Šentjernej Radko Luzar ter Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma.

»Ker mi gredo zelo na živce smeti, ki jih nevzgojeni ljudje mečejo, kamor si bodi, sem že pred mnogi leti organiziral čistilno akcijo, ki poteka vsako pomlad od Dolenjskih Toplic do Rumanje vasi. Potem pa za vse, ki z menoj čistijo, pripravim še malico na domačem dvorišču,« je Dušan Gorenc, strojni ključavničar in poklicni gasilec, ki je že 33 let zaposlen v novomeški Krki, povedal za revijo Ženska. Gorenc pomaga še pri vrsti drugih projektov, dogodkov in človeških usod.

Nušo Derenda verjetno ni treba posebej predstavljati, s svojimi številnimi dobrodelnimi nastopi (povprečno jih ima po vsaj 13 letno) pa si je zaslužila kandidaturo za darovalko leta 2015. Ob nominaciji je povedala: »Ni bilo vedno lahko – še zlasti v obdobju, ko sem dosegla največjo priljubljenost in sem bila zelo zasedena, sem morala včasih tudi redko prosto soboto ali nedeljo namesto mojima otrokoma pokloniti ljudem, ki so bili v takšni ali drugačni stiski. Vendar je bila njihova sreča, ker smo jim bili pevci pripravljeni prisluhniti in jim pomagati s svojimi nastopi, tako velika, da je osrečila tudi nas.«

Vodstveni kolegij Centra za biotehniko in turizem prispeva denar za štipendijo enega dijaka v sklopu štipendijskega projekta OZRK Novo mesto. Šola sodeluje tudi z Zvezo prijateljev mladine in je vključena v projekt Botrstvo. Skrb za sočloveka in a okolje je na šoli vidna na vsakem koraku. V obrazložitvi nominacije za darovalca leta so v reviji Ženska zapisali: »Zato ne čudi, da že leta živi njihov bazar, preko katerega zbirajo denar za socialno šibkejše dijake. Mnogi potrebujejo denarno pomoč za plačilo šole v naravi, za strokovne ekskurzije, ki sežejo tudi preko meja, in tudi za meddržavne izmenjave v sklopu programa Erasmus. Zanimivo je, da na šoli zbirajo denar celo za kakšno od družin dijakov, ki se znajde v težavah.«

Že kot šentjernejski občinski svetnik je Radko Luzar svoje sejnine podarjal ljudem, ki so bili potrebni pomoči. Odkar je župan in svojo funkcijo opravlja neprofesionalno, pa celo župansko plačo namenja ljudem v stiski. »To, da lahko župansko plačo podarim, je pravzaprav najlepši del dela na občini,« je Luzar povedal ob predstavitvi kandidature za darovalca leta. Ne le kot politik, dobrodelen je tudi kot gospodarstvenik, saj njegovo podjetje L-tek z različnimi donacijami pomaga številnim društvom.

Kot omenjeno, bodo zmagovalce po izboru komisije in bralcev revije Ženska razglasili v sredo. Na prireditvi v Narodni galeriji, ki jo bo povezovala Ida Baš, bosta nastopila Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov.

‹ nazaj

Komentarji (1)

30.11.2015OceniMICIKA 
Oh. Kakana darovanja. Niti ene place ni bilo podarjeno drugim. Dajmo enkrat g. zupan javno povedat katere druzine v obcini ali drugje so dobile zupanovo placo oziroma socialno pomoc . Ja enkrat bo treba v javnost dati resnico ne pa samo govoriti o necem, ki se ne izvaja. Na zalost. To je bila danes debata ob kavici. Upam pa da bo to videl tudi kaksen clan NO in preveril. Pa veliko srece pri izboru

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava