posavje

Krški romski vrtec Kerinov grm začasno zaprli

1.12.2015 | 11:20 | STA, M. M.

Bodo otrokom zagotovili vrtčevsko varstvo v naselju? (Foto: A. K., arhiv DL)

Bodo otrokom zagotovili vrtčevsko varstvo v naselju? (Foto: A. K., arhiv DL)

Krško - Romski vrtec Kerinov grm v krški občini so zaradi nedorečenega financiranja med dvema finančnima obdobjema danes zaprli. Na občini iščejo premostitveno rešitev za njegovo delovanje do konca leta, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa naj bi njegovo nadaljnje financiranje v novem letu zagotovilo iz sredstev nove finančne perspektive.

Vrtec Kerinov grm, ki deluje v okviru projekta Skupaj do znanja - uresničevanje ciljev strategije vzgoje in izobraževanja Romov v RS, tega pa vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti Ljubljana, je, kot je povedal vodja projekta Skupaj do znanja Zoran Ogrizek, imel denar za delovanje zagotovljen do septembra, nato pa so uspeli njegovo financiranje v okviru projektne pogodbe pretekle finančne perspektive podaljšati do konca novembra.

Za nadaljnje delovanje so sicer pripravili nov projekt, s katerim naj bi denar za delovanje vrtca v Kerinovem grmu v novem finančnem obdobju zagotovili iz sredstev evropske finančne perspektive, kar pa bo ministrstvo lahko zagotovilo šele po 1. januarju.

S pristojnim ministrstvom se tudi dogovarjajo, da bi po vseh uradniških postopkih financiranje vrtca čim prej uredilo, je še dodal Ogrizek.

Ker to z drugimi besedami pomeni, da bi lahko vrtec do nadaljnjega ostal zaprt, rešitev za njegovo delovanje v vmesnem obdobju iščejo tudi v Krškem, kjer bi lahko rešitev po besedah tamkajšnjega župana Mirana Stanka našli že do jutri ali v prihodnjih dneh.

Ker vrtca, če bi ga hoteli začasno financirati iz občinskega proračuna zaradi zakonskih zahtev ne morejo kar preprosto združiti z drugimi otroškimi vrtci, pa skušajo rešitev najti znotraj Osnovne šole Leskovec, katere del je vrtec Kerinov grm.

Tako se dogovarjajo in iščejo pravne rešitve, da bi šola za delovanje vrtčevskega osebja iz svojih rezerv zagotovila približno 4000 evrov, še 4000 evrov za pokritje materialnih stroškov pa občina. Če bo to možno, bi lahko vrtec že jutri spet deloval, v nasprotnem primeru pa bo moral, dokler ga ne spremenijo v redni oddelek ali dokler njegovega financiranja ne uredi ministrstvo, ostati zaprt.

Prizadevali si bodo tudi, da omenjeni vrtec obdržijo, saj se je izkazal za ključno prvino pri vključevanju romskih otrok. V vsakem primeru pa bo ostal v Kerinovem grmu, je še povedal Stanko.

Po podatkih omenjenega centra šolskih in obšolskih dejavnosti je vrtec v Kerinovem grmu namenjen romskim otrokom od 2. do 5. leta starosti, tamkajšnja dela opravlja devet zaposlenih, od teh pet romskega rodu. V delo vrtca so v začetku novega šolskega leta vključili 21 otrok, hkrati pa v tej vrtčevski enoti izvajajo učno pomoč za šolske otroke.

Vrtec deluje v za tovrstno delo urejenem objektu z zunanjimi igralnimi površinami, ima usposobljeno osebje in zagotovljeno zadostno število otrok, za katere imajo urejene malice in kosila.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava