dolenjska

Bruselj zaradi Novomeščanov sprožil postopek proti državi

26.1.2016 | 12:05 | M. M.

Tomaž Golob (Foto: I. V., arhiv DL)

Tomaž Golob (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Predsednik Društva Novo mesto Tomaž Golob je danes sporočil, da so po dveh letih le prejeli odgovor Evropske komisije glede umeščanja tretje razvojne osi (3RO) v prostor.

Kot je znano, je država uredbo o državnem prostorskem načrtu, s katero 3RO poteka skozi naselji Ločna in Pod Trško goro, ne pa stran od mesta, sprejela pred tremi leti. Temu se je med drugim uprlo omenjeno društvo, ki je skupaj s podpisi 70 prebivalcev Mačkovca in okolice na Evropsko komisijo vložilo pritožbo zoper sam postopek sprejemanja državne uredbe, odgovor iz Bruslja pa so dobili komaj decembra lani.

Državnim snovalcem poteka 3RO društvo skupaj s krajani namreč očita, da kot javnost niso bili vključeni v pripravo uredbe. Po sproženem postopku Evropske komisije pa sedaj pojasnila pristojnih slovenskih organov pričakujejo v roku desetih tednov, so še dodali v Društvu Novo mesto.

‹ nazaj

Komentarji (7)

26.1.2016—   (1) (1)OceniJan 
70 prebivalcev okoliških vasi, proti 25.000 Novomeščanom, pa še približno toliko Belokranjcem, ki čakajo to cesto kot Sahara vodo. Bravo, ta cesta ne bo zgrajena še 50 let. Vsaj dajete državi izgovor, da ne bomo krivili nje, ampak se bomo med sabo kregali. Podgurje pač.
26.1.2016 1 (2) (1)OceniVariante 
Predlagam novo traso, 10 metrov od Janovega stanovanja. Kaj je en človek v primerjavi s 25.000 Novomeščanov in še toliko Belokranjcev. Lahko pa se nehamo igrati mešanico orto kapitalizma z balkanizmom in traso NAJBOLJ OBREMENJENE AVTOCESTE v tem delu Slovenije premaknemo na primerno oddaljenost od stanovanjskih objektov. Tako kot to delajo v civiliziranih državah. A to pa ne bi šlo, Jan?
26.1.2016OceniBralec 
Pa kaj je treba tožarit v Bruselj??
26.1.2016Oceninn 
Če bi si pogledal traso, bi vidl da gre od prvih hiš v naselju Pod trško goro vsaj 150 stran. Izjema so hiše ob Šmarješki cesti.
26.1.2016 2 (2) (0)OceniMarko 
Čestitke društvu! Kdor je spremljal dogajanje civilne iniciative ob 3. razvojni osi,je lahko videl da podpisnikov proti vzhodni trasi ni bilo le 70 prebivalcev Mačkovca in okolice ampak preko 500 prebivalcev vzhodnega dela mesta (Žabje vasi, Gotne vasi, Jedinščice, Ločne). Nihče ni proti tej cesti, ampak da traso umestijo znotraj gosto posljenega predela Novega mesta in pri tem javno priznajo, da bo to predvsem tranzitna cesta je neumnost brez primere. Še posebno ker so sami strokovnjaki - recenzenti okoljske študije zavrnili vzhodno traso in predlagali, da je veliko bolj primerna zahodna različica, ki poteka izven mesta. Ker občina in država zaradi drugih interesov (poglejte samo zadnje nakupe zemljišč na trasi) nista bili pripravljeni prisluhniti občanom, je bila pritožba na Evropsko komisijo edina pravilna pot!
26.1.2016 1 (1) (0)OceniJerca  
Tudi prebivalci Smolenje vasi smo bili proti umeščanju priključka na 3. os pri Lešnici, ki naj bi potekal skozi našo vas. Ko je bil iz DPN-ja črtan pa ga je prav ta CI iz Mačkovca, ki ji zdaj čestitate, želela umestiti nazaj k nam, samo da bi se ceste sami znebili, če bo pred našim pragom jim je pa vseeno. Zato jim, žal, ne moremo čestitat za uspeh v Bruslju.
26.1.2016OceniDvojna merila 
Jerca, kaj pa ti, si se kaj borila zoper traso skozi Mačkovec? Ne? Samo da bi se ceste sama znebila, pa čeprav bo pred njihovim pragom, a ne? Hop Cefizelj, kaj pa sedaj?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava