posavje

Varuhinja Vlasta Nussdorfer včeraj poslovala v Brežicah

11.2.2016 | 08:35 | M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je posebej pohvalila, da občina zagotavlja prevoze šolarjev in otrok s posebnimi potrebami. (Foto: M. L.)

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je posebej pohvalila, da občina zagotavlja prevoze šolarjev in otrok s posebnimi potrebami. (Foto: M. L.)

Brežice - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je s sodelavci včeraj poslovala v občini Brežice, je na popoldanski konferenci za novinarje sporočila, da je sprejela 14 občank in občanov. Večina od teh se je nanjo obrnila zaradi socialnih stisk. Kot ugotavlja, imajo nekateri ljudje prenizke dohodke za plačilo vseh življenjskih stroškov.

Problem je izplačevanje bolniških nadomestil. Varuhinja meni, da morajo ljudem plačati bolniško zavod za zdravstveno zavarovanje, če je ne plača delodajalec. Toda zavod zagovarja drugačen način, zato je lahko neplačevanje bolniških nadomestil problem.

Eden ob občanov se je na varuhinjo včeraj obrnil, kot je povedala, v zvezi s poselitvijo njegovega zemljišča. Na zemljišču so drugi, on plačuje davke. Prav ta problem je pred njo razgrnil doslej že večkrat.

Na včerajšnjem terenskem poslovanju je varuhinja s sodelavci ugotovila med drugim tudi, da različni upravni organi različno razlagajo isto odločbo. Ob tem je poudarila, da bi za nekatere primere morala država zagotoviti brezplačno pravno pomoč za občane.

Omenila je podjetje BGS. Nanjo se danes ni obrnil noben od njegovih delavcev. Položaj tam zaposlenih je težak, saj jim podjetje ne plačuje.

V zvezi z delom občine je varuhinja poudarila, da je župan dostopen za občane, in za to izrekla pohvalo.

Vlasta Nussdorfer je dejala, da je bila v brežiški občini lani v največji begunski krizi. Na novinarski konferenci je napovedala, da bo danes znova obiskala sprejemni center v Dobovi.

Župan Ivan Molan je na novinarski konferenci z veseljem sprejel besede varuhinje, de so občani zadovoljni z delom in dostopnostjo občine.

Kot je dejal med drugim, je varuhinjo seznanil s položajem podjetja BGS.

Tako kot varuhinja, župan želi, da bi v Brežicah uredili neprofitna stanovanja. Zanje si občina brezuspešno prizadeva pridobiti stari dom upokojencev.

Zvočni zapisi

Vlasta Nussdorfer o pobudah občanov ob njenem poslovanju v Brežicah

Ivan Molan o obisku in pogovorih Vlaste Nussdorfer

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava