dolenjska

Z gregorčki bodo pozdravili pomlad

11.3.2016 | 13:30 | J. S.

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL/ M. L.-S.)

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL/ M. L.-S.)

Trebnje - Turistično društvo Trebnje popoldne vabi na prireditev Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici, ko bodo po reki spuščali barčice iz ekoloških in biološko razgradljivih materialov. Prireditev v Trebnjem pripravljajo prvič, k udeležbi pa vabijo vse krajane, predvsem pa otroke, da bodo barčice s svečko spustili po Temenici ter se tako poslovili od zime in pozdravili pomlad.

»Na predvečer sv. Gregorja želimo obuditi spomin na star slovenski praznik. Po gregorijanskem koledarju se na sv. Gregorja začne pomlad, dnevi se pričnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo,« pravijo v trebanjskem društvu, kjer bodo priskrbeli svečke za gregorčke. »Naša želja je, da otrokom predstavite gregorjevo in jim pomagate pri idejah in izdelovanju gregorčkov. Seveda pa lahko mladi nadebudneži sodelujejo tudi z govornim ali glasbenim nastopom,« pravijo v društvu. Prireditve bo ob 17.30 ob reki Temenici za Spar centrom v Trebnjem, če bo deževalo, pa prireditev odpade.

Sveti Gregor je sicer prinašalec svetlobe, zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja, so še sporočili iz Turističnega društva Trebnje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava