kočevsko-ribniško

Ob jubileju bo morda edini v Sloveniji

16.3.2016 | 13:40 | M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Ribnica - »Kolikor smo lahko do sedaj zasledili v medijih, drugega pasijona letos v Sloveniji ne bo,« pravi Gorazd Turk, eden izmed koordinatorjev Ribniškega pasijona, ki ga bodo letos uprizorili že 10. zapored. Turk z gotovostjo ve, da Višnjegorskega in Laškega pasijona ne bo, prav tako pa tudi Škofjeloškega ne, saj je bil lani, organizirajo pa ga na dve leti. Ob letošnjem jubileju Ribniškega pasijona se zato prav lahko zgodi, da bo to letos edina odrska uprizoritev trpljenja Jezusa Kristusa na slovenskih tleh.

A tudi če ne bo tako, je kar nekaj razlogov za ogled Ribniškega pasijona. Bil je namreč prvi in vsaj do pred treh let, kot pravi Turk, edini pasijon v Sloveniji, kjer v živo izvajajo pop-rock glasbo, in tudi eden redkih takšnih pasijonov v vsej Evropi. Po številu sodelujočih se uvršča takoj za znameniti Škofjeloški pasijon, se pa od njega razlikuje po tem, da ga uprizarjajo vsako leto, odlikuje pa ga tudi to, da ima najdaljši neprekinjen niz uprizarjanj pasijona v Sloveniji. Poleg tega, kar pa v današnjih časih tudi ni nepomembno, pa je Ribniški pasijon, kot pravi Turk, edini pasijon v Sloveniji, kjer ne pobirajo vstopnine. Povedano z drugimi besedami: ogled pasijona, ki ga bodo letos uprizorili 19. in 20. marca v Športnem centru Ribnica, 28. marca v športni dvorani v Velikih Laščah in letos prvič tudi v Kočevju, in sicer 2. aprila v športni dvorani, je brezplačen in kot takšen dostopen vsem.

Ribniški pasijon
- Športni center Ribnica: 19. in 20. marca, ob 19. uri;
- Športna dvorana Velike Lašče: 28. marca, ob 19. uri;
- Športna dvorana Kočevje: 2. aprila, ob 19. uri.

Ribniški pasijon, katerega namen je ljudem približati velikonočni čas, je največji kulturni projekt Ribniške doline. Tako kot že lani tudi letos v njem sodeluje okoli 180 ljudi s širšega kočevsko-ribniškega območja. »Koordinatorji imamo prvi sestanek že septembra, scenarij se pripravlja od oktobra do decembra, pesmi pa morajo biti narejene že v začetku decembra, saj pevci že takrat začnejo vaje, igralci pa po novem letu,« pravi Turk o obsežnih pripravah in vajah, ki potekajo v župnišču v Ribnici in v športnih dvoranah v Velikih Laščah in Dolenji vasi.

Turk je eden izmed pripravljavcev scene, ki pa so imeli največ dela pred dvema letoma. Leta 2014 so namreč pasijon prvič uprizorili v Športnem centru Ribnica. Do tedaj so ga uprizarjali na odprtem, na odru za obzidjem ribniškega gradu. Temu domala idealnemu okolju pa so se morali odpovedati, saj je pasijon skoraj tradicionalno spremljalo slabo vreme. Po preselitvi v dvorano so morali na novo narediti scenske elemente, prilagoditi in izpopolniti pa so se morali tudi v sodelovanju, kako izvesti menjave scen v novem prostoru. A če so se bali, kako bo, jim je to, kot so ugotavljali gledalci, odlično uspelo.

Novost ob preselitvi pasijona v dvorano pa je bil tudi nov koncept. Od tedaj namreč na Ribniškem pasijonu, v katerem poleg igralcev, med katerimi so od leta 2013 tudi otroci, sodelujejo P-zbor, P-band in P-godala, ki izvajajo avtorsko glasbo, vzporedno s svetopisemsko zgodbo poteka tudi zgodba iz sedanjosti. Tako bo tudi na letošnjem Ribniškem pasijonu, na katerem bo z izjemo ene pesmi vsa glasba avtorska, avtorji glasbe pa so: Nejc Podobnik, Nejc Ilc, Petra Ilc in Maksim Bogdanov.

Prvi Ribniški pasijon, ki ga je pripravilo Društvo katoliške mladine Ribnica, se je preprosto imenoval Pasijon, nato pa je vsako leto potekal pod drugim geslom. Po dosedanjih naslovih pasijona – Si res zaman umrl, Gospod, Ker te imam rad …, Kaj je resnica?, Zgled sem vam dal, S poljubom izdajaš, Pridite k meni, Najlepša zgodba vseh časov in To delajte meni v spomin, je naslov letošnjega Prišel sem zate, tudi letos pa je nastal pod režisersko taktirko Mladena Pahovića iz Ribnice.

Članek je bil objavljen 10. marca v 10. št. Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.4.2016OceniPero Štelcer-Rodetić 
Menda bo na čelu procesije sam brigadni general Antonio Kr Ković z eskadriljo helikopterjev na gumico. Upam, da ga ne bodo sestrelili??! AMEN!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava