novice

V četrtek spet nevarnost slane, priporočljiva zaščita rastlin

27.4.2016 | 11:15 | STA

Snega smo aprila imeli tudi lani. (Foto: arhiv lokalno.si)

Snega smo aprila imeli tudi lani. (Foto: arhiv lokalno.si)

Slovenija je še vedno pod vplivom polarnega zraka. Danes popoldne in zvečer se bo še ohladilo, meja sneženja se bo spustila, zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter. Na Arsu opozarjajo, da bo v četrtek zjutraj ponekod spet slana, zato priporočajo preventivno zaščito rastlin pred pozebo, v nevarnosti so sadno drevje in tudi zelenjadnice.

V torek zjutraj so se temperature zraka marsikje v vzhodnem delu Slovenije spustile pod ledišče in povzročile poškodbe zaradi pozebe. Ob četrtkovi ohladitvi se bodo te lahko še stopnjevale, saj bo ohladitev zajela še večji del Slovenije kot v noči na torek, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Spomnili so, da je toplo vreme v prvi polovici aprila pospešilo razvoj rastlin, večji del Slovenije je v valu različnih faz cvetenja oz. razvoja plodov sadnega drevja. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze.

Temperature pod -1 stopinje Celzija lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oz. debeljenja plodov nevarna temperatura zraka -1 stopinja, pri marelicah in slivah pa že pol stopinje pod ničlo. Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane, so navedli na Arsu.

Spomnili so, da so bila tudi tla v preteklih tednih dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu nič stopinj Celzija.

Zato priporočajo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.

Danes popoldne in zvečer se bo meja sneženja ponekod spustila pod 700 metrov nad morjem. V noči na četrtek se bo delno razjasnilo, po nekaterih kotlinah bo nastala megla, še navajajo na spletni strani agencije za okolje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava