kronika

FOTO: Pogorelo gospodarsko poslopje

18.5.2016 | 13:00 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: Pogorelo gospodarsko poslopje
FOTO: Pogorelo gospodarsko poslopje

Dolenje Kamenje - S ponedeljka na torek so vaščani Dolenjega Kamenja pri Novem mestu, vasice, ki leži nad avtocesto, zelo slabo spali. Večina od njih je namreč pomagala gasiti požar, ki je dve minuti čez polnoč izbruhnil pri družini Filipčič. O tem požaru smo na kratko poročali že včeraj zjutraj.

»Da se nekaj dogaja pri nas, sta opazila teta in njen mož, ki živita nasproti nas. Onadva sta tudi klicala gasilce,« je povedal predstavnik mlade generacije družine, Boris Filipčič. »Ko sem pogledal proti gospodarskemu poslopju, je sredino strehe dobesedno razneslo, slišati je bilo, kot bi nekdo spuščal rakete. Ogenj je bilo videti vsaj 20 metrov visoko,« se nočnega dogajanja spominja sogovornik.

Omeni, da je njihova družina hvaležna vsem, ki so pomagali, da so ugnali ognjene zublje, tako sosedom kot gasilcem GRC Novo mesto ter PGD Kamence in Šmihel Novo mesto. »Ko smo prišli ven, je bilo pri gorečem poslopju vsaj pet sosedov, ki so že začeli gasiti. Kmalu so prišli še gasilci. K sreči jim je uspelo zaščititi sosednje zgradbe.«

Filipčičevi so v požaru izgubili celoten podkleten skedenj s kaščo, velikosti 19x6 metrov, in vse, kar je bilo v njem: okoli 20 nakladalk sena, puhalnik, elektromotor, žito, koruzo, zelenjavo ... Naslednji dan je tam okoli žalostno mijavkala vaška mačka, ki je imela v skednju tri tedne stare mladičke. Nikomur jih ni uspelo rešiti.

»Pri hiši imamo kokoši in zajce, je pa oče razmišljal, da bi kupili še kakšno kravo. Dobro, da je še ni, ker moramo zdaj najprej pospraviti posledice požara in potem zgraditi nov objekt,« reče mladi sogovornik in pokaže, da poleg objekta, ki je zgorel, k domačiji sodi še en pomožni objekt, kozolec in stara hiša.

Kaj je bil vzrok požara, mladenič ni vedel, je pa omenil, da v poslopju, ki, na žalost, ni bilo zavarovano, ni bilo ne elektrike ne vode. »Zanimivo je, da je pred letom in pol pri sosedih v zelo podobnih okoliščinah pogorela stara hiša, ki so jo uporabljali za shrambo,« pove Boris.

‹ nazaj

Galerija (8)

pozar001
pozar002
pozar003
pozar004
pozar005
pozar006
pozar007
pozar008

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava