dolenjska

Prošenj 148, sprejeli so jih 70

24.5.2016 | 14:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Prošenj 148, sprejeli so jih 70

Šentjernej - Da je nov vrtec v Šentjerneju nuja, je več kot jasno. Gre namreč za štiri desetletja staro montažno gradnjo, potrebna bi bila celovita sanacija, vrtec je energetsko potrošen, kažejo se tehnične in prostorske pomanjkljivosti. Obenem vsako leto pride do prostorske stiske, zato je edina rešitev nov vrtec.

Občina to investicijo sicer načrtuje, saj bo z njo trajno rešila problem, a dokler novega vrtca ni, ostane le vsakoletno začasno reševanje prostorske stiske. Potrebno bo tudi letos. Nedavni vpis v vrtec Čebelica je bil namreč največji doslej.

Anica Srpčič.

Anica Srpčič.

Kot pravi ravnateljica vrtca Anica Srpčič, so prejeli kar 148 vlog, saj so se ponovno vpisovali tudi tisti, ki so bili zavrnjeni že lani. Večino prošenj so poslali šentjernejski občani, kakih deset pa je iz okoliških krajev, kot so Prekopa, Dobrava pri Škocjanu itd. Prejšnji teden je zasedala komisija za sprejem v vrtec in odločila, da jih v predšolsko varstvo sprejem 70. To pomeni, da bo zavrnjenih več kot pol malčkov. »Kot kaže praksa, bomo verjetno v poletnem času lahko sprejeli še pet do deset otrok, ker vedno pride do kakih nepredvidenih dogodkov, kot so izpisi zaradi preselitve, odpovedi letošnjih pozitivno rešenih vlog ipd., a problem bo še vedno velik,« pravi Srpčičeva in dodaja, da bodo starši odgovore prejeli ta teden.

Zanimanje za vrtec Čebelica, v katerem je sedaj 359 otrok na kar sedmih lokacijah, je že dlje časa v porastu - na to kaže tudi dejstvo, da je bilo med letošnjimi vlogami kar 80 otrok, rojenih leta 2015, torej enoletnikov. Na problem s številčnim vpisom v vrtec so seveda že opozorili svojega ustanovitelja, Občino Šentjernej. »Pozvali smo jih, naj poiščejo prostore vsaj še za dva oddelka,« pravi Srpčičeva.

Prošenj 148, sprejeli so jih 70

Župan Radko Luzar se zaveda problematike in dejstva, da je trajna in dolgoročna rešitev le novogradnja, ki jo načrtujejo ob sedanjem vrtcu. »Vrtec je najpomembnejši projekt občine,« pravi. Občina sedaj sicer išče neke začasne rešitve, novo družinsko varstvo, a vse moči usmerjajo v pridobitev sredstev za nov vrtec, ki ga sama občina ne bo zmogla. Zato se pripravljajo na razpis eko sklada, prek katerega bi lahko prejeli skoraj polovico potrebnih sredstev. Za nov vrtec, ki ga bodo gradili v dveh fazah, gradbeno dovoljenje za prvo fazo že imajo, za drugo naj bi ga pridobili v kratkem. »Potem bomo naredili finančno konstrukcijo in prek javnega razpisa prišli do zasebnega partnerja. Projekt brez javno-zasebnega partnerstva ne bo mogoč,« je prepričan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava