dolenjska

FOTO: Imamo člana paraolimpijske odprave v Rio

26.5.2016 | 19:30 | Foto in tekst: J. A.

Primož Jeralič

Primož Jeralič

Jože Okoren s svojo ekipo sodelavcev.

Jože Okoren s svojo ekipo sodelavcev.

Novo mesto - Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki je lani praznovalo 35-letnico delovanja, je danes predstavilo pester spekter svojih dejavnosti in svojega trenutno najbolj znanega športnika, kolesarja Primoža Jeraliča, ki septembra potuje v Rio, kjer bo nastopil na paraolimpijskih igrah.

Jeralič je na invalidskem vozičku od leta 2008, ko mu je življenje postavil na glavo padec na smučanju. Še danes mu ni jasno, kako se je to lahko zgodilo, takrat je smučal počasi, a imel je smolo, da je padel ravno na hlod.

Pot ga je kmalu pripeljala v Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, kjer je dobil odličnega sogovornika za vrhunski šport kar v predsedniku Jožetu Okornu. Ta je namreč tudi športnik po duši, bil je zadnji član tega društva, ki je pred 30 leti nastopil na paraolimpijskih igrah (tam je bil kar trikrat), zato je vedel, kaj potrebuje Jeralič, ki je bil ambiciozen in uspešen atlet že pred poškodbo.

"Šport te je pokopal in šport te bo tudi pobral," je takrat rekel Okoren Jeraliču in imel je prav.

Začel je s košarko na vozičkih, potem pa se je zaljubil v ročno kolesarstvo, šport, v katerem se trenutno uvršča med najboljše ne svetu. Jeralič je med drugim povedal, da ima trenutno nekaj težav, saj je imel prejšnji mesec nesrečo. Med treningom ga je v Ivančni Gorici spregledala voznica, posledično je sledilo zdravljenje lažjih poškodb, najbolj pa ga skrbi, ker še čaka na nov voziček za treninge in tekme, saj je bil stari po nesreči popolnoma zvit. "Zdaj treniram na rezervnem kolesu, da ohranjam kondicijo."

10 let v novih prostorih

Predsednik društva Jože Okoren je o samem društvu med drugim povedal, da že več kot desetletje delujejo v lepih in za njihovo dejavnost primernih prostorih, ki so si jih uredili na Šegovi ulici.

"Naši člani prihajajo iz 19 občin Dolenjske, Bele krajine in Posavja, trenutno nas je 108, povprečna starost članstva pa je 45 let," je rekel Okoren in poudaril, da predstavniki društva potencialne nove člane obiščejo že med rehabilitacijo v Soči in jim predstavijo možnosti za vključitev v društvo. Na ta način jim pomagajo premostiti prve težave, s katerimi se soočijo po poškodbah hrbtenjače.

Društvo deluje na več področjih: organizira različne dejavnosti, delavnice, strokovna predavanja, preventivne zdravstvene preglede, pomaga pri nabavi medicinsko-tehničnih pripomočkov, nakupu in predelavi osebnih vozil, odpravi arhitekturnih ovir ...

Poleg društvenih prostorov so uredili tudi manjšo stanovanjsko enoto, v kateri trenutno živi njihov član. "Pred tem stanovanjem bi radi zgradili nadstrešek, kar nas bo stalo okoli 10 do 12 tisoč evrov," je o kratkoročnih ciljih še povedal predsednik.

‹ nazaj

Galerija (7)

parap001
parap003
parap006
parap007
parap012
parap017
parap020

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava