gospodarstvo

Novomeška bolnišnica v velikih finančnih težavah

13.6.2016 | 14:15 | M. Ž.

Z leve proti desni: Jožica Rešetič, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, Lučka Kosec, strokovna direktorica, in Milena Kramar Zupan, direktorica SB Novo mesto. (Foto: M. Ž.)

Z leve proti desni: Jožica Rešetič, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, Lučka Kosec, strokovna direktorica, in Milena Kramar Zupan, direktorica SB Novo mesto. (Foto: M. Ž.)

Novomeška bolnišnica v velikih finančnih težavah
Vodja ekonomske službe Cvetka Barbo.

Vodja ekonomske službe Cvetka Barbo.

Novo mesto - Na današnji novinarski konferenci so direktorica splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan, strokovna direktorica Lučka Kosec in pomočnica direktorice za zdravstveno nego Jožica Rešetič predstavile težko finančno situacijo, v kateri je novomeška bolnišnica, ki je četrta največja v Sloveniji. Na 31. maja letos je namreč bolnišnici za pokritje vseh obveznosti do dobaviteljev, bank in zaposlenih primanjkovali kar 11,6 milijona evrov. »Tako velike finančne obveznosti bolnišnici povzročajo hude plačilne težave. Na vrata dnevno trkajo in grozijo dobavitelji zdravil in materiala, z izjemnimi težavami izplačujemo plače in pokrivamo druge obveznosti,« je izpostavila Kramar Zupanova, ki je vodenje prevzela z začetkom leta.

Seveda pa se to ni zgodilo čez noč, kot je dejala direktorica, se je novomeška bolnišnica že več kot preteklih deset let srečevala z velikimi finančnimi in kadrovskimi problemi, podhranjenostjo z nujno potrebno sodobno opremo, zdravstvenimi programi, še posebej na področju internistike, kjer nimajo priznanega programa internistične urgence, kar se je izkazalo še posebej kritično z uveljavitvijo urgentnega centra, dovolj zdravniki in na drugi strani z bistveno več zaposlenimi iz ur, kot jih je preko opravljenih storitev pripravljena plačati zdravstvena blagajna. Med velike težave spadajo tudi slabi prostorski pogoji za delo oz. za bolnike, posebej v prostorih internega oddelka. Po zagotovilih zaposlenih v prikazovanju opisane problematike Ministrstvu za zdravje in drugim pristojnim za skupno reševanje problemov, ni bila uspešna, so navedli.

Ugotovitve revizije poslovanja zaskrbljujoče

V prvih mesecih leta je na zahtevo Sveta zavoda bolnišnice Inštitut za javno finančno pravo iz Ljubljane opravil delno revizijo poslovanja - pregled finančnega poslovanja zavoda v preteklih dveh letih s poudarkom na stroških dela in materialnih stroških. Ugotovitve v poročilu so res zaskrbljujoče, je poudarila direktorica.

Ugotovitve oziroma potrebni ukrepi so razdeljeni v dve skupini. Tisti, ki se nanašajo na stroške dela, zahtevajo nujne spremembe v organizaciji dela, uvedbo izmenskega dela, posege na plačnem področju - vse od pravilnosti uvrščanja v plačne razrede do ocenjevanje dežurnih delovnih mest, posebnih pogojev dela itd.

»Na področju obvladovanja stroškov materiala so nujne racionalizacije in odgovorne nabave, spremljanje in porabe zdravil in ostalega materiala. Za povečanje prihodkov je potrebno uvajanje tržnih dejavnosti. Posebej kritično je označena informacijska podpora za učinkovito vodenje zavoda, saj ni dovolj kakovostne in urejene spremljave in kontrole sprotnega poslovanja na vseh področjih in s tem ne prepotrebnega hitrega ukrepanja pri odklonih od planiranih ciljev. Za informacijsko podporo zavod nameni absolutno premalo sredstev. Zaželena sta vsaj dva odstotka prihodkov, kar za bolnišnico pomeni več kot milijon evrov na leto, bolnišnica pa nameni tretjino teh sredstev,« je naštevala Kramar Zupanova.

Sanacija bo dolgotrajna, izvajanja ukrepov so se že lotili, ki pa jih, kot so poudarile sogovornice, pacienti naj ne bi občutili. »Vse spremembe zahtevajo razumevanje zaposlenih in vodstva, kar pa seveda ni lahko. Svetla točka so usposobljeni strokovnjaki in osebje v bolnišnici. Verjamem, da bomo, ko se bomo izkopali iz črne luknje, postali to kar si želimo – ne le, da smo druga največja regijska bolnišnica, ampak da bomo druga ali prva najboljša,« je med drugim še dejala.

‹ nazaj

Komentarji (10)

13.6.2016 4 (4) (0)OceniTone 
Sramota. Koliko denarja se obrača v Novomeški bolnišnici,pa še zmeraj ena velika luknja. Nato je pa problem informatizacija. Pa to padeš na rit. Stisniti malo dobavitelje medinske opreme in pripomočkov,pa bo minus kmalu pokrit.
13.6.2016 6 (6) (0)OceniPosavc 
Konec meseca aprila se naročiš za ORL in te naročijo za mesec oktober.Do takrat milo rečeno lahko crknem.Šel privat,opravljeno v enem tednu,plačal 67 evrov,....V zdravstveno blagajno plačujem 33 let.Kje je logika?Tudi zobe imam slabe,naročen v Samoborju.
13.6.2016OceniJan 
Kaj je to prejšnje vodstvo delalo, da ni bilo nikoli nikjer informacij o slabem finančnem stanju?
13.6.2016 1 (1) (0)Oceniojoj 
da čakalne dobe v nebo, to je vse taktika, da si sam plačaš pri privatniku, kaj pa potem delajo v ustanovah? saj imajo vsi popoldansko službo, kirurg plastik čakalna doba 4-5 mesecev,pa prej te pogleda dermatolog, nato kirurg, šele nato naročijo poseg 3-4 napotnice, to je začaran krog
13.6.2016Oceniopazovalec 
Bolj bo treba paziti na zdravje in ne it "do zadnjega atoma", ko je še čas. Na uradno medicino pa se ni zanašati preveč, predvsem, ko je več ali manj prepozno.
14.6.2016Ocenianonymous 
Lepo bi bilo slišati, kaj o 11,6 mio EUR veliki luknji meni prejšnja direktorica ga. Retelj, ki bi jo veljalo poklicati malce na zagovor.
14.6.2016Ocenizaskrbljeni  
po novomeskih bifejih se govori , da je tudi zdravstveni dom v groznih rdečih številkah
14.6.2016Ocenijanez 
To delajo "sposobni" kadri. Organizacija v zdravstvu je zadnje s čemer se ukvarja vodstvo. FIIDES je poskrbel za plače, dodatke, "izobraževanja", pa še kaj. Ko nastane problem ga nihče ne rešuje, kaj, da bi kdo za kaj konkretno odgovarjal. Izjeme so in to dobre, vendar jih je premalo, da boi se stanje izboljšalo. Le upati je, da ne bo slabše za bolnike.
17.6.2016Ocenipravica 
vsaka občina na dolenjskem naj lepo pomaga...pristavi miljončel in situacija je rešena....denar naj enkrat naložijo v zdravje
17.6.2016OceniAndreja 
a bi lepo prosim povedali koliko se je obnavljalo v bolnišnici,koliko se je gradilo? ni šlo vse v nič in nenazadnje poleg direktorice Zupanove sedita dve osebi ,ki bi morali to vedeti ,saj sta sedeli tudi ob direktorici Retljevi.Med dobavitelji pa naj se naredi red ,polovico jih je pripojenih koruptivno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava