kultura

Drevi prvi koncert Seviqc Brežice, jutri še v Novem mestu

22.6.2016 | 09:15

Klemen Ramovš (Foto: R. B., arhiv DL)

Klemen Ramovš (Foto: R. B., arhiv DL)

Brežice, Novo mesto - Na Gradu Brežice bodo drevi ob 20.30 gostili priznani francoski ansambel Le Concert de l'Hostel Dieu pod vodstvom Franck-Emmanuel Comteja. Gre za otvoritveni koncert letošnjega festivala stare glasbe Seviqc Brežice, omenjeni ansambel pa bo jutri ob 21. uri nastopil tudi v Novem mestu, in sicer v frančiškanski cerkvi sv. Lenarta v okviru festivala Sem glasba, sem mesto.

Kot je za STA povedal direktor in umetniški vodja Seviqc brežice Klemen Ramovš, se bo do konca oktobra zvrstilo še 18 nastopov odličnih glasbenikov iz vse Evrope. Ramovš ob tem dodaja, da pravkar mineva 35 let, odkar je prvič pripravil tak koncert v Radovljici, in dve desetletji, odkar se je festival ustalil v Brežicah.

Stalnica festivala tudi letos ostaja skrb za kakovost mednarodnega programa, ki z nastopi priznanih glasbenih sestavov predstavlja naše zgodovinske prostore, gradove in cerkve po vsej državi in obenem uveljavlja Slovenijo na svetovnem kulturnem in turističnem zemljevidu. Hkrati festival povezuje slovenske umetnike s tujimi ter podpira domače ustvarjalce.

Program koncertov bo potekal na 14 zgodovinskih lokacijah v 12 slovenskih občinah od Brežic do Novega mesta, Celja, Velenja, Kamnika, Pišec, Rogaške Slatine in Soteske ter gradu Cmurek. Na novo sta se letos v festival vključili občini Benedikt in Dvor, letošnja posebnost pa bodo predtakti, ko se bodo ustvarjalci pred koncertom pogovarjali s poslušalci o svojem projektu.

Poleg domačih bodo med nastopajočimi na letošnjem festivalu ansambli iz Francije, Švice, Belgije, Avstrije in Španije. Sklepni koncert bo v Celju, kjer bo 28. in 29. oktobra tudi delovno srečanje predstavnikov evropskih festivalov stare glasbe Rema, ki povezuje več kot 60 prirediteljev, je še poročala STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava