dolenjska

Tudi Solidarnost bi umaknila točko o zavodih pa še dve drugi

14.7.2016 | 12:30 | B. B.

Nina Jakovljević (Foto: B. B.)

Nina Jakovljević (Foto: B. B.)

Novo mesto - Po tistem, ko je opozicijska SMC včeraj župana Gregorja Macedonija pozvaja k umiku točke o združevanju zavodov z današnje seje občinskega sveta, je danes podoben poziv prišel še iz koalicijske Solidarnosti, kjer pa bi umaknili še obravnavo odloka o podelitvi koncesije za TIC in strategijo o razvoju turizma v občini.

"Pred tednom dni je svetniška skupina Solidarnost ustno opozorila župana, direktorico občinske uprave, podžupana ter celotno koalicijo, da posredovana gradiva vsaj v treh točkah niso skladna s poslovniškimi določbami, saj niso imela vsebinske obrazložitve, in sicer iz gradiv ni bilo razvidno, kaj se je glede na prvo branje spremenilo, prav tako niso zajemala obrazložitve, zakaj je nek predlog bil upoštevan in zakaj ne. Tovrstna praksa je v nasprotju z 94. členom Poslovnika, ki izrecno pravi: Pred začetkom druge obravnave mora predlagatelj pripraviti novo besedilo predloga odloka, ki upošteva stališča, predloge in sklepe iz prve obravnave oziroma jih utemeljeno zavrne. Predlagatelj v drugi obravnavi obrazloži spremembe besedila predlaganega odloka in vzroke zanje," je v pismu svetnikom, županu in uslužbencem občinske uprave zapisala svetnica in predsednica novomeške Solidarnosti Nina Jakovljević

"Po naši oceni gre pri tovrstni novi praksi, ki jo je uvedla občinska uprava, ko zgolj skopo, pomanjkljivo ali sploh ne obrazlaga posameznih predlogov, ki so umeščeni na dnevni red, za oviranje demokratičnega procesa. Kvaliteta gradiv je na ta račun znatno slabša, predvsem pa je svetnikom na ta način onemogočena seznanitev z vsemi razlogi, ki botrujejo oblikovanju posameznega predloga in smo s tem onemogočeni pri sprejemanju odločitev," nadaljuje Jakovljevićeva. 

"Kljub našemu predlogu po dopolnitvi, smo svetniki prejeli dodatno obrazložitev dan pred sejo le k eni podtočki, pa še ta obrazložitev ni popolna in ni v skladu z zahtevami Poslovnika ter dosedanjo dolgoletno prakso. Pomanjkljivo obrazlaganje gradiv smo v naši svetniški skupini že večkrat izpostavili in tudi opozorili, da bomo v primeru nadaljevanja te prakse našo podporo predlogom, ki ne bodo vsaj zadovoljivo obrazloženi, odrekli," poudarjajo v Solidarnosti.

V nadaljevanju Jakovljevićeva še piše: "Tako smo ob sprejemu predloga o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto opozorili, da je praksa umeščanja gradiv na naš dnevni red v zadnjem trenutku in z opiranjem na argument nujnosti nevarna in se je v tem manadatu že večkrat ponovila. Opozorili smo, da je potrebno gradiva pripraviti pravočasno in v običajnih poslovniških rokih. Svetniki smo tako postavljeni v situacijo, ko dobimo na mizo gradivo, za katerega nimamo dovolj časa za preučitev in zavzetje stališča, pod vprašaj pa je postavljena tudi kvaliteta našega dela. Že takrat smo opozorili smo, da bomo v bodoče zaradi pomanjkanja časa za preučitev gradiv in pomanjkljive vsebinske obrazložitve, v Solidarnosti Novo mesto podporo tako predlaganim gradivom tudi odrekli. Ker imamo željo konstruktivno delovati, smo apelirali k spoštovanju poslovniških rokov. Prav tako smo na to opozorili ob sprejemanju soglasja k spremembi statuta Agencije za šport, kjer predlog prav tako ni bil obrazložen in ni bilo navedene konkretne pravne podlage, na katero se je opiral.

Opozorili bi še na to, da je glede na te okoliščine očitno, da ima občinska uprava po reorganizaciji hude težave s strokovnostjo in s pripravo gradiv in izpostavljamo, da bi bilo na mestu, da s strani občinske uprave odgovorni za to tudi prevzamejo odgovornost. Do tega namreč pred samo reorganizacijo ni prihajalo, oziroma vsaj ne v tolikšni meri.

Iz navedenih razlogov predlagamo umik zgoraj navedenih točk z današnjega dnevnega reda in ustrezno dopolnitev s strani občinske uprave ter umestitev na dnevni red naše naslednje seje."

‹ nazaj

Komentarji (9)

14.7.2016 3 (4) (1)OceniURBAN 
Manever Solidarnosti ali po GAS u še en odmik od " Elite" ...? Kmalu bomo videli. V kolikor bi Solidarnost manevrirala z zavajajočo politiko konfrontacije koalicije, je to še eno v nizu kompromitiranosti nenačelnega vodje in odsev vsega dvoličništva pri vodenju minule "vseljudske vstaje". Mislim, da si kaj takegatokrat ne sme privoščiti Ljubej. V slučaju drugega primera pa ravnanje koalicijskega partnerja nakazuje na dejstvo, da je to začek notranjega raskola in propad " Elite"...kar v nadaljevanju pomeni, da bo opurtunistični vodja le stežka zadržal stolčka do kraja mandata, računajoč da opozicija še niti sprožila ni svojih postopkov argumentov...Napovedujem zelo razgibano in vročo jesen v NM.
14.7.2016 3 (4) (1)OceniKo ladja tone 
podgane bežijo. To je star slovenski pregovor. V tem primeru to velja dobesedno.
14.7.2016Ocenipod? 
Manjka mi informacija, po kakšni reorganizaciji ta problem za svetnike. A ne potrjujejo taiste reorganizacije tudi oni?
14.7.2016Ocenijst 
Urban, župan ima glasove tudi pri opoziciji, npr. neuničljiva ga. Vrhovnikova, ki je obljubila glas za stolček v svetu novega Zavoda
14.7.2016Oceni19 ZA in samo 2 proti 
Torej, skoraj nihče Proti.
14.7.2016 3 (3) (0)Oceniobčan 
19 za 2 proti. Glede na stanje podatek ki vse pove o mentalnem sklopu prisotnih...tako kot pravi URBAN fake manevri. Kako prozorno in urbano podgursko...:) Sploh ta Ljubej:)
15.7.2016 1 (1) (0)Oceniah 
ah......
15.7.2016 4 (4) (0)OceniSolidarnost 
Ljubej je solidaren predvsem sam s sabo.
19.7.2016 2 (2) (0)OceniNisem njihov 
Bravo Nina!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava