Odprli razstavo Črički, skakači in kobilice

15.7.2016 | 18:05

Slikarka Karmen Bajec (levo) in kustosinja razstave Klara Zupančič (Foto: M. L.-S.)

Slikarka Karmen Bajec (levo) in kustosinja razstave Klara Zupančič (Foto: M. L.-S.)

Ribnica - V Galeriji Miklova hiša so sinoči odprli razstavo slikarke Karmen Bajec Črički, skakači in kobilice. Akademska slikarka, ki je doma iz Šempetra pri Novi Gorici, že 8 let pa živi v Starem trgu pri Ložu, je v ribniški galeriji že razstavljala v sklopu skupinskih razstav, tokrat pa se prvič predstavlja s samostojno razstavo.

Kot je povedala Bajčeva, razstava zajema obdobje 16 let, od akademije do današnjega dne, ko je skozi svoja dela raziskovala svetlobo severne Evrope in Mediterana in je odkrivala v barvnih odsevih trenutke dneva v določeni barvni svetlobi. Za osnovo izhaja iz barvnih pasov geometrične abstrakcije, včasih pa so na tem abstraktnih ozadjih motivi iz narave: ptica, list v vetru ali simbolični prikaz dela iz narave. Kot je povedala, se najraje zadržuje v abstraktnih vodah, včasih pa se realistično in abstraktno polje združujeta.

Kustosinja razstave Klara Zupančič je o ustvarjanju Bajčeve dejala, da se na vsakem koraku vidi, čuti dvojnost notranjega in zunanjega sveta individualista. »Poleg tega lahko z njenim raziskovanjem barve in svetlobe vsak začuti neko čustvo, dogodek, srečanje, ki ga je že doživel, in platna ga večno spominjajo na to,« je dejala o tistem, kar jo pri slikarki, s katero sta razstavo skupaj pripravili, najbolj prevzame. Razstava bo na ogled do 21. avgusta.

M. L.-S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava