dolenjska

FOTO: Stane Bregar letošnji občinski nagrajenec

28.8.2016 | 10:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Stane Bregar je občinsko nagrado namenil za pasmo šentjernejskega petelina ter za izgradnjo Plečnikovega parlamenta, za kar si že nekaj let močno prizadeva.

Stane Bregar je občinsko nagrado namenil za pasmo šentjernejskega petelina ter za izgradnjo Plečnikovega parlamenta, za kar si že nekaj let močno prizadeva.

Šentjernej - Občinski praznik je tudi priložnost za zahvale in tako je na včerajšnji slavnostni seji občinskega sveta šentjernejski župan Radko Luzar zbrane v Kulturnem centru Primoža Trubarja spomnil, da Šentjernej ni znan le po konjih, petelinu, ipd., ampak tudi po dobrih ljudeh - posameznikih in društvih, ki s svojim znanjem, voljo in energijo vlagajo trud v prepoznavnost šentjernejske doline in so ljudem v stiskah vedno pripravljeni pomagati.

Letošnji prejemniki občinskih priznanj občine Šentjernej.

Letošnji prejemniki občinskih priznanj občine Šentjernej.

Na slavnostni seji so tako podelili številna priznanja. Letos občina ni dobila novega častnega občana (takega predloga niti ni bilo), je pa župan podelil občinsko nagrado in kar nekaj občinskih spominskih plaket (o teh odloča občinski svet) ter županovih priznanj, ki so v njegovi domeni.

Občinsko nagrado je prejel Šentjernejčan Stane Bregar, na različnih področjih aktiven že od malih nog, zadnja leta pa predvsem znan kot predsednik Kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus. V sedemnajstih letih je društvo izpeljalo preko sto različnih kulturnih, etnoloških in drugih prireditev in projektov, ki so prispevali k promociji Šentjerneja. Stane je pobudnik in nosilec projekta oblikovanja šentjernejske pasme perutnine, znan po organiziranju petelinjih dirk, pobudnik za izdelavo maskote šentjernejskega petelina, ki je danes na prireditvah doma in drugje nepogrešljiva, pobudnik za postavitev Resslovega znamenja in replike originala Resslovega vijaka na mostu v Zameškem ter županovega verige. Njegova je ideja za prevzem patronata društva Gallsu Bartholomaeus nad potomko najstarejše trte na svetu z Lenta, ki raste v vinski gorici Vrbovce. Stane je imel prste vmes tudi, da je občina Šentjernej ob 15-letnici dobila svoj stol in Plečnikovo šahovsko garnituro, pa za prvo slikarsko kolonijo ob Jernejevem… Težko bi našteli vse, kar počne in ga zanima.

Mlade pevke folklorne skupine Šentlora iz OŠ Šentjernej.

Mlade pevke folklorne skupine Šentlora iz OŠ Šentjernej.

Bregar se je na prireditvi zahvalil za priznanje za svoje delo za lokalno skupnost, "ki ga z veseljem opravljam. Vesel sem, da skupaj ustvarjamo lepše življenje v tem kraju, za katerega si bom prizadeval, da postane mesto."

Pet spominskih plaket

Spominsko plaketo so prejeli: PGD Gorenje Vrhpolje ob 110-letnici delovanja, saj je eno najbolj številčnih in aktivnih društev v občini; Čebelarsko društvo Šentjernej ob 110-letnici delovanja, za trud za dobre pogoje uspešnega čebelarstva; mladi plesalci otroške folklorne skupine OŠ Šentjernej Šentlora, ki pod vodstvom Maje Miklavž Sintić plešejo in pojejo že deset let; Plaketo sta za 70 let delovanja na društvenem in naravovarstvenem področju prejeli tudi lovski družini Šentjernej in Orehovica.

Pevke vzgojiteljice z imenom Čebelica.

Pevke vzgojiteljice z imenom Čebelica.

Sedem županovih priznanj

Župan Radko Luzar je podelil kar sedem županovih priznanj in kot pravi, se je lani osredotočil bolj na gospodarstvenike, letos pa je dal poudarek prostovoljstvu - nasploh je Jernejevo posvečeno prostovoljstvu in otrokom, saj so na kar nekaj dogodkih uspešno zbirali sredstva za nov vrtec v Šentjerneju.

Županova priznanja so prejeli: vodja Odbora za pomoč prizadetim v poplavah v občini v letu 2014 Albert Pavlič za aktivno sodelovanje pri organizaciji humanitarne akcije in zbiranju sredstev za odpravo posledic poplav, ko je bilo skupaj zbranih več kot 60 tisoč evrov; Zdenko Antončič za aktivno delovanje na družbenem in okoljevarstvenem področju, saj je v zadnjem času najbolj neutruden v prizadevanjih občanov za odpravo smradu iz deponije odpadkov Cerod - postal je celo predsednik CI za čisto okolje in zdravo življenje;

Otroški pevski zborček vrtca pod vodstvom Andreje Baznik.

Otroški pevski zborček vrtca pod vodstvom Andreje Baznik.

Franc Hudoklin in Jože Jamnik, dolgoletna pevca Šentjernejskega okteta, za večletno uspešno delo na področju kulture; dolgoletna članica in že drugi mandat predsednica Društva kmetic Šentjernej Mihaela Blatnik za prizadevno in uspešno delo na družbenem in društvenem področju; Marija Cvelbar, dolgoletna članica in tajnica DU Šentjernej za aktivno vključevanje in sodelovanje na društvenem in humanitarnem področju; Klara Lukan, še ne 16-letna perspektivna atletinja Atletskega kluba Šentjernej, za aktivno delovanje na športnem področju.

Anica Srpčič in župan Radko Luzar, ki so ga malčki vrtca prijetno presenetili  s sliko petelina.

Anica Srpčič in župan Radko Luzar, ki so ga malčki vrtca prijetno presenetili s sliko petelina.

Prireditev, ki jo je vodil Slavko Podboj, so popestrili šentjernejski glasbeniki pihalnega orkestra, pevci Šentjernejskega okteta, pevska folklorna skupina Šentlora, najmlajši iz Vrtca Čebelica, s petjem pa so prijetno presenetile tudi pevke iz vrst vzgojiteljic pod imenom Čebelica.

Ravnateljica vrtca Anica Srpčič se je zahvalila vsem, ki so v teh dneh in tudi sicer prispevali za nov vrtec v Šentjerneju, ki ga zelo potrebujejo, še posebej pa županu in občinski upravi. Malčki vrtca so županu Radku Luzarju poklonili posebno sliko petelina, ki je njihovo delo.

‹ nazaj

Galerija (61)

NAGRADE_001
NAGRADE_002
NAGRADE_003
NAGRADE_004
NAGRADE_005
NAGRADE_006
NAGRADE_007
NAGRADE_008
NAGRADE_009
NAGRADE_010
NAGRADE_011
NAGRADE_012
NAGRADE_013
NAGRADE_014
NAGRADE_015
NAGRADE_016
NAGRADE_017
NAGRADE_018
NAGRADE_019
NAGRADE_020
NAGRADE_021
NAGRADE_022
NAGRADE_023
NAGRADE_024
NAGRADE_025
NAGRADE_026
NAGRADE_027
NAGRADE_028
NAGRADE_029
NAGRADE_030
NAGRADE_031
NAGRADE_032
NAGRADE_033
NAGRADE_034
NAGRADE_035
NAGRADE_036
NAGRADE_037
NAGRADE_038
NAGRADE_039
NAGRADE_040
NAGRADE_041
NAGRADE_042
NAGRADE_043
NAGRADE_044
NAGRADE_045
NAGRADE_046
NAGRADE_047
NAGRADE_048
NAGRADE_049
NAGRADE_050
NAGRADE_051
NAGRADE_052
NAGRADE_053
NAGRADE_054
NAGRADE_055
NAGRADE_056
NAGRADE_057
NAGRADE_058
NAGRADE_059
NAGRADE_060
NAGRADE_061

Komentarji (7)

29.8.2016OceniDobrodelna farsa 
Berem, poslušam in gledam tole županovo farso o dobrodelnosti. Isto je kot je bilo prej. Priznanja so podelili svojim dobrodelnim podpornikom, ki so jih dobrodušno podprli na volitvah, da so lahko zrušili prejšnjo diktaturo in sedaj nadaljujejo s svojo. Še bolj in bolj nas delijo na svoje in tuje. Krepijo kapitalizem in ta kliantela se bogati in siromaši majhne ljudi pod pretvezo dobrodelnosti in prostovoljstva. Glavni dobrodelnež je več kot leto dni zadrževal sporna finančna sredstva namenjena prizadetim v poplavah in še do danes ni točnih pojasnil o izvoru in količini dejansko zbranega denarja... upamo na korektno raziskavo in poročilo kriminalistov. Drugi se ukvarja s petelini in dejansko promovira Šentjernej a nagrado je dobil na predlog SDS, ker je glavnemu nesebično pomagal in stal ob strani, ko so reševali prvaka SDS iz zapora. Tretji za katerega drugi prevzemajo nagrado se nesebično bori proti smradu iz Leskovca in verjetno bi vodstvo Ceroda imelo kaj povedati kriminalistom za kakšna finančna nadomestila lobira nagrajenec??? Ostali pa so v večini podporniki aktulnega župana in lepo je, da se jim javno zahvali pa če tudi pod pretvezo dobrodelnosti. Titula seveda ni kar tako in vsak župan si jo želi, da se lahko zapiše v zgodovino. Spoštovani župan a ste res tako dobrodelni do nas vseh občanov ali samo do vaših podpornikov???
30.8.2016OceniPetelinček 
Stane je pobudnik in nosilec projekta oblikovanja šentjernejske pasme perutnine, znan po organiziranju petelinjih dirk, pobudnik za izdelavo maskote šentjernejskega petelina, ki je danes na prireditvah doma in drugje nepogrešljiva, pobudnik za postavitev Resslovega znamenja in replike originala Resslovega vijaka na mostu v Zameškem ter županovega verige. Pa razčlenimo: projekt oblikovanja šentjernejske perutnine je mastno plačevala občina Šentjernej na podlagi odločitev prejšnjega župana in prejšnjih sklicev OS! Tako so vrlega Stanka obdržali v koaliciji, da je kimal v OS in glasoval za nore projekte, ki so občino pahnili v dolgoletne dolgove. Kaj ima danes od tega projekta Šentjernej, kot skupnost? Nič!! Bi pa nemesto petelinjenja imelo recimo Gradišče za isti denar mrliško vežico ... Seveda je Stane zaslužen tudi za " župansko verigo"! Jasno, da se je hotel v zahvalo za cvenk potrošen za šentjernejske kokoši bivšemu malo prilizniti. Pa saj je vse skupaj vendarle plačala občina, le Stane je dobil pri bivšem piko več! Pa da se ne pozabi specialnega stola, pa šaha! Tudi to v slavo Stanka in v breme občanov! Pa Skansen! Lepo, a Stanku v prostorskih aktih občine ni uspelo zlobirati ustrezne lokacije. Mogoče jo na kakšno fliko svoje posesti preseli Udvanc. Če muzej na prostem že vodi, pa ga naj ima še v lasti! Itak je vse do sedaj plačevala občina. Za ljubo podporo bivšemu ... Tudi Plečnikov čajček ima prihodnost. Tudi poslovno. Dobre ideje ima ta naš Stanko! Razvoj in realizacija na občinske stroške, kasneje pa to le malo razširiš, posadiš malo zelišč in tržiš. Za svoj račun .... Pa da mi kdo niti pomisli ne, da imam kaj proti Stanku! Hočeh povedat le, kaj vse si lahko dosegel v zameno za politično podporo bivšim.Pa še danes zato dobiva nagrade! Podobno je z nagrado Bertolinu. Nagrada za uspešno enoletno skrivanje dobrodelnega denarja.Samo da bo v bajti mir!Takole, med nami : oba si ne zaslužita prav nobenih nagrad! Dovolj bi bilo priznanje!! Ostali prejemniki plaket in priznanj, pa si to upravičeno zaslužijo!!!
30.8.2016OceniRESNICA BOLI 
Neumorni so s političnimi čistkami in nastavljanjem svojih ljudi, vsepovsod, kjer jim nekaj diši, da bodo lahko po svoje krmarili, le občinska uprava se še vedno enako bogato številčno drži, čeprav novih projektov skoraj NI, ampak tukaj ni potrebno dobrodelnosti in prostovoljstva, saj iz proračuna so plačani oni. Ali resnično na občini potrebujemo dve tajnici? Ena se nam na prireditvah prav lepo hinavsko v obraz smeji in misli si...me prejšnji župan je v službo vzel, zdaj pa me dobro plačujte, za mojo hinavščino in nakladanje, občani vsi. Le vkup, le vkup uboga gmajna, vsi prostovoljci in dobrodelneži, POMAGAJTE NAM, da lepše in bogato, predvsem pa dobro plačano VODSTVO in OBČINSKO UPRAVO v Šentjerneju imeli bomo mi, saj le tako bomo lahko VLADALI. Če pa res dobro vladati želiš, pa še kako velja stari rek: OSIROMAŠI MNOŽICE, da BOŠ LAHKO VLADAL!!!
31.8.2016OceniResnica 
RESNICA BOLI , kaj sploh hočeš povedati s temi bednimi verzi?
31.8.2016Ocenibugnedaj 
ka pa na rumena jajca ste pa puzabil, da se ve od kokoši ne od b...., ki so najbolj zdrave , lepo vas prosim, budale na kvadrat
31.8.2016OceniKar na smeh mi gre 
Ja, to je pa menda res ! Najbolj zdrava jajca so iz Bregarjeve jate! Tako trdi sam in strokovnjaki z biotehniške fakultete, ki so mu jih pregledali in ocenili! Menda so zelo primerna tudi za razplod! Tako da - garancija za dolgo življenje so Bregarjeva jajca in Bregarjev Plečnikov čaj, katera vam postreže Bregarjev šentjernejski petelin Bartolomejček in ki ju morate konzumirat v Bregarjevem Skansnu, na posebnem Bregarjevem županskem stolčku in z Bregarjevo župansko verigo okol vratu!! V glavnem držte se Bregarja!! Če že on nima arcnij za vas, jih ima pa njegova draga!!
31.8.2016OceniČLAN DRUŠTVA 
UH to je pa res, da bi bil Bregarček rad vse povsod, pa nič od njega. Ne pozabite, če se prav spomnim iz časopisa je pred leti na nov mandat starega župana podpiral n to je sklical celo NOVINARSKO KONFERENCO sredi Gorjanc v gozdu. Pa mi verjemite, da ne zastonj ampak mu je bilo v interesu saj take so bile potem izjave kako mo bo bivši župan pomagal pri PRIVATIZACIJI LEKARNE V Šentjerneju. Menda obstajajo tudi predlogi dokumentov, ki jih je sam Bartolomejček pripravil. A zato je pa potem tudi zdajšnja NAGRADA. Saj se ve. Sedaj je pa pristopu k SDS-u, da je malo podpiral bišega podžupana. Za plačilo ga je pa SDS predlagala za nagrado občine. Z petelinjem dirkam oziroma z BUDALAVŠČINO pa je menda bilo oduzeto tudi DOVOLENJE za obratovanje SEJMA v Šentjerneju ravno zaradi obiskov INŠPEKTORJEV na PETELINJIH DIRKAH. Tudi za to si je verjetno zaslužil nagrado. ABSURD

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava