dolenjska

V OŠ Dolenjske Toplice bi se radi rešili radona

1.10.2016 | 10:35 | L. M.

OŠ Dolenjske Toplice. (Foto: M. Ž.)

OŠ Dolenjske Toplice. (Foto: M. Ž.)

Dolenjske Toplice - V prostorih Osnovne šole Dolenjske Toplice so maja v pritličju izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo. Oktobra pričakujejo predstavnike ljubljanskega Zavoda za gradbeništvo, ki bodo opravili meritve in nato izdelali načrt sanacije. Koliko naj bi stala, še ni znano, težavo pa v šoli za zdaj odpravljajo z rednim prezračevanjem.

Ravnateljica Osnovne šole Dolenjske Toplice Maja Bobnar je po poročanju STA povedala, da bi radi s sanacijo začeli takoj, ko dobijo analizo podrobnega pregleda prostorov in sanacijske usmeritve, od omenjene analize in sanacijskega načrta pa bo odvisna tudi cena naložbe. Denar zanjo naj bi s pomočjo pristojnega ministrstva zagotovila domača Občina Dolenjske Toplice, je dodala.

Pojasnila je tudi, da so se s prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina v šestih pritličnih šolskih prostorih in prostorih otroškega vrtca srečevali že pred zadnjo, pred dvema letoma izvedeno energetsko stavbno prenovo, težavo pa so pred tem uspešno reševali z rednim prezračevanjem.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih majskih meritvah Zavoda za varstvo pri delu je šolo nato obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji. Njenemu vodstvu je svetoval temeljito ter redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval še dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo.

Ravnateljica pravi, da je o inšpektorjevih ugotovitvah obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino, v šoli pa naročila še dodatno prezračevanje, ki ga redno opravljajo. V topliški šoli so kupili tudi prenosni merilec radona, s katerim so izmerili prisotnost radona še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje. Hkrati so omenjeni Zavod za gradbeništvo zaprosili za načrt sanacije. Med možnimi končnimi rešitvami je Bobnarjeva navedla vgradnjo ločenega podtlačnega prezračevalnega sistema ali zatesnitev mest oz. špranj, kjer naj bi vdiral škodljivi plin.

Topliško šolsko stavbo so zgradili leta 1973. V zadnjem šolskem letu je v topliško osnovno šolo vpisanih nekaj več kot 300 otrok, v njenih pritličnih prostorih pa deluje tudi zobna ambulanta.

‹ nazaj

Komentarji (2)

1.10.2016Ocenipomislek 
Ni nujno, da je izvor v gradbenih materialih, vgrajenih ob energetski sanaciji. Izvor je lahko tudi v pitni vodi in zemljini iz okolja. Radon se nahaja tudi v vodovodih, podzemni vodi. Dol. Toplice imajo teh podzemnih virov verjetno veliko. Vprašanje pa je tudi, če del problema ne izvira iz odvajanja kopalne vode (ki se pripravlja s kemikalijami, med drugimi tudi radonom) v odtoke, okolje. Že analiza same termalne vode v Dolenjskih Toplicah, ki jo je opravil Inštitut Jožef Štefan iz Ljubljane, je pokazala, da gre za termalno vodo z blago radioaktivnostjo na osnovi radona, radija in urana. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Termalni_in_mineralni_vrelci_v_Sloveniji Zato v sanacijo ne bi bilo napačno vključiti več strokovnih institucij, ne le Zavoda za gradbeništvo v smislu uporabe in vgradnje novih gradbenih materialov in prezračevalnih naprav.
3.10.2016Ocenismart 
Nič se preveč razburjati! Aktualna vlada bo še letos zakonsko dvignila kritično mejo veliko škodljivih snovi. Po novem tako prav gotovo ne boste več "v nevarnosti" - hitropotezni način reševanja problemov, oz. pravniški način....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava