dolenjska

Čarobni svet lutk

1.10.2016 | 19:00 | J. S.

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so začeli nov niz ustvarjalnih delavnic, poimenovanih Sobotno galerijsko dopoldne. (Foto: J. S.)

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so začeli nov niz ustvarjalnih delavnic, poimenovanih Sobotno galerijsko dopoldne. (Foto: J. S.)

Na današnji delavnici je Polonca Bartolj udeležence popeljala v skrivnostni svet lutk.

Na današnji delavnici je Polonca Bartolj udeležence popeljala v skrivnostni svet lutk.

Trebnje - Niz ustvarjalnih delavnic Sobotno galerijsko dopoldne je lani naletel na veliko zanimanje, zato so se prireditelji odločili jih ponovijo tudi letos. V Galeriji likovnih samorastnikov jih gostijo vsako prvo soboto v mesecu.

Začeli so danes dopoldne, ko je Polonca Bartolj - ljubiteljska lutkarica, ki ustvarja pretežno v Mokronogu in s svojo lutkovno skupino Mokre Tačke redno dosega državni nivo – udeležence popeljala v čarobni svet lutk. »Najprej sem otrokom povedala pravljico o Palčku Pohajalčku, nato sem imela pripravljene tudi lutke in sceno, otroci pa so animirali,« o današnjem dogajanju pripoveduje Bartoljeva. Kot dodaja, so se o likih najprej pogovorili, za vsakega je bila pripravljena tudi glasba, da so otroci preizkusili njihovo gibanje, na koncu pa so staršem odigrali še čisto pravo lutkovno predstavo.

»Lutke so pomembne, predvsem zato, ker otrok nanje lahko prenese svoje mišljenje in jih oživi. Pogosto otroci prek lutk tudi lažje komunicirajo,« o tokratni delavnici, na kateri so otroci izdelovali tudi svoje lutke, še pravi Bartoljeva.

Na trebanjski izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) poudarjajo, da so se z delavnicami oddaljili od koncepta tradicionalnih delavnic, kot jih na primer pripravljajo v večjih trgovskih centrih, kjer otroci le izdelajo nek izdelek, saj skušajo dogajanje obogatiti z dodatnimi vsebinami, kot so denimo na današnji delavnici udeleženci sooblikovali lutkovno predstavo. Sicer tudi letos ohranjajo izvorno idejo in v nizu sobotnih delavnic nadaljujejo sodelovanje z lokalnimi ustvarjalci. »Trudili smo se zajeti čim bolj širok spekter ustvarjanja, tudi v povezavi z dejavnostmi JSKD-ja,« pravijo.

Sobotno galerijsko dopoldne bodo tako nadaljevali novembra, ko se bodo udeleženci z etnologijo Alenko Stražišar Lamovšek vrnili v preteklost in spoznavali, kako so se igrali nekoč. Na decembrski delavnici, ki bo na Ta veseli dan kulture, pa se bodo spoznaval s slovensko tradicijo vezenja in z Andrejko Vabič Nose, kustosinjo trebanjske galerije, izdelovali unikatne voščilnice.

Januarja pripravljajo delavnico v sodelovanju z dolgoletno sodelavko Malega likovnega tabora in likovno pedagoginjo Zdenko Bukovec, na kateri bodo obujali spomine na panjske končnice, spoznavali njihovo vlogo in jih tudi poslikali. Februarja bodo ponovili eno najuspešnejših lanskih delavnic, ko bodo vnovič skupaj z Ireno Blaznik ustvarjali z glino. Sodelovanje ohranjajo še z eno lokalno ustvarjalko, Nino Kolar, s katero bodo marca izdelovali cvetje iz žice, aprila pa še origamije. Letošnji niz bodo zaključili z majskimi Plesnimi migalnicami, ko bodo zaplesali z Urško Barle, pedagoginjo na trebanjski osnovni šoli, ki se tudi aktivno ukvarja s plesom.

»Delavnice so namenjene predvsem otrokom. Začeli smo z mislimi na otroke, stare okrog sedem let, vendar ugotavljamo, da se prijavljajo tudi mlajši. Seveda vpisa ne omejujemo, dobrodošli pa so tudi starši, saj imamo kar nekaj krasnih izkušenj, ko so starši ostali, da bi pomagali otrokom in se potem tudi sami navdušili za novo dejavnost,« še pravijo na tukajšnjem JSKD-ju. Sobotne galerijske dopoldneve sicer pripravlja trebanjska izpostava JSKD v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Trebnje, Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje in CIK-om Trebnje.

‹ nazaj

Galerija (10)

Galerijska delavnica_ 001
Galerijska delavnica_ 002
Galerijska delavnica_ 003
Galerijska delavnica_ 004
Galerijska delavnica_ 005
Galerijska delavnica_ 006
Galerijska delavnica_ 007
Galerijska delavnica_ 008
Galerijska delavnica_ 009
Galerijska delavnica_ 010

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava