dolenjska

Na Cviblju slovesnost v spomin padlih borcev

22.10.2016 | 09:30 | M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Žužemberk - Pri spomeniku na Cviblju nad Žužemberkom, ki so ga v spomin na več kot 2200 padlih borcev leta 1961 postavili nad grobnico s posmrtnimi ostanki partizanov, padlih v suhokranjskih osvobodilnih bojih, bo danes tradicionalna žalna slovesnost. Častni govornik bo predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Svetovalec žužemberškega župana Vlado Kostevc je za STA povedal, da se bodo na spominskem kompleksu pri spomeniku kiparja Marjana Tepine spomnili več kot dva tisoč padlih borcev in aktivistov osvobodilne fronte, med katerimi so bili suhokranjski rojaki, partizani z vseh koncev Slovenije in tudi več pripadnikov tujih oboroženih enot.

Zbrane bo nagovoril še žužemberški župan Franc Škufca, delegacije države, generalštaba Slovenske vojske, tujih diplomatskih predstavništev, katerih borci so padli v Suhi krajini, borčevskih organizacij in drugih pa bodo položile spominske vence, je še povedal Kostevc.

Med borci, ki so padli v suhokranjskih osvobodilnih bojih so bili po poročanju STA tudi pripadniki tujih enot. Po doslej znanih podatkih je tam padlo približno 140 antifašistov in antinacistov iz več evropskih držav, Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Makedonije, Rusije, Srbije in Ukrajine. V napadih partizanov na sovražno postojanko Žužemberk so sodelovala tudi letala Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Pod spomenikom je grobnica, vendar pa v njej niso pokopani vsi, ki so navedeni na tamkajšnjih kamnitih ploščah. Na njih je vklesano 1150 imen slovenskih in drugih borcev ter žrtev z območja Dolenjske, po zadnjih raziskavah pa je število teh naraslo na več kot 2200. Cvibeljski spomenik ima status kulturnega spomenika in spomenika tujih armad.

Žalno slovesnost pripravljajo odbor VII. korpusa, glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, novomeško območno združenje Zveze združenj borcev za vrednote NOB, krajevni odbor Zveze borcev Žužemberk in tamkajšnja občina.

‹ nazaj

Komentarji (4)

22.10.2016–1 (0) (1)Ocenipartizan 
Žalostno , da nima predsednik državnega zbora kakšno bolj pametno delo , kot obisk takih nepotrebnih prireditev.
22.10.2016 1 (1) (0)OceniLeljačina 
ŽALOSTNO, DA SE PREDSEDNIK DRŽAVE POKLANJA USTAŠKIM KLAVCEM OB VENCU Z NAPISOM " SLAVA JUNAKOM". Takoj zatem pa v Vatikan po medaljo in v Argentino na aplavz! NO ,TO NI TOLIKO ŽALOSTNO, KOT JE NAGNUSNO!
22.10.2016OceniGuzenbauer 
Kaj se pa grejo tile partizani? Mi veterani 91 smo premagal 6. najmočnejšo armijo v Europi in to v desetih dneh in 20 minutah. mamo pa trikrat več medalj kot partizani, ki so se borili 4 leta.
22.10.2016OceniLeljačina 
Guzenbauer. Drži. Ampak porazili so jo člani VSO, ki pa še danes slovensko zastavo izobešajo v nasprotju z Ustavo :-?))!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava