kultura

Igralci bodo brali kratke zgodbe

28.10.2016 | 10:45 | Igor Vidmar

Nela Malečkar, Andrej Blatnik, Eva Vrbnjak in Aljaž Krivec med pogovorom o kratki zgodbi (Foto: I. Vidmar)

Nela Malečkar, Andrej Blatnik, Eva Vrbnjak in Aljaž Krivec med pogovorom o kratki zgodbi (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Kratka zgodba je posebna literarna zvrst. Pri nas velja za obliko, s katero se mlad pisec, tako rekoč začetnik, prebije na slovenski knjižni trg, izda svojo prvo knjigo, in potem, ko se izmojstri v tem žanru, napiše roman. A kaj, ko to teorijo skazijo primeri, ko uveljavljeni romanopisec zbirko kratkih zgodb izda v zrelih letih, ko veliko pozornost kratki zgodbi posveča pisatelj, kot je Vincenc Möderndorfer, ki je lani pri novomeški založbi Goga izdal imenitno zbirko Brskanja in je na njeni predstavitvi dejal, da je včasih težje napisati kratko zgodbo kot roman in da se mora kratka zgodba končati s piko in da njeno nadaljevanje ne sme biti možno, tako kot to ostaja pri romanu.

Sinoči so se na prvem večeru Kratkega festivala zgodb, ki ga v osrednji dolenjski knjižnici pripravljata Založba Goga in Knjižnica Mirana Jarca, o kratki zgodbi z urednico založbe Goga Evo Vrbnjak pogovarjali pisatelj in urednik Andrej Blatnik, urednica izvirnega leposlovja in stvarne literature pri Mladinski knjigi založbi Nela Malečkar in kritik, novinar in tudi pesnik, pisatelj in dramatik Aljaž Krivec.

Evini sogovorniki ugotavljajo, da so naklade zbirk kratke proze tako kot ostalih leposlovnih del ob krizi dramatično padle. Malečkarjeva je tako navedla podatek, da založba Mladinska knjiga v povprečju proda zgolj dvesto izvodov posamezne zbirke kratke proze, pa še od tega jih dve tretjini kupijo knjižnice. K bistveno boljši prodaji ne pripomorejo niti nagrade, razen če te niso povezane z mediji, kot so na primer Delov kresnik, Večerova večernica ali Dnevnikova fabula. To ugotovitev je Eva Vrbnjak zaključila s predlogom, da bi se morala Založba Goga, če bi se odločila razpisati literarno nagrado, torej povezati z Dolenjskim listom, kar niti ni bilo izrečeno v šali, saj v Gogi resno razmišljajo o razpisu literarne nagrade.

Zanimiv pa je primer, ko zbirko kratkih zgodb napiše na drugem področju uveljavljen avtor, ko njegove zgodbe niso ravno nek literarni presežek, a se knjiga dobro prodaja. Tak je primer zbirke kratkih zgodb Pa ste vi normalni?, ki jo je pri Mladinski knjigi izdal spiritus agens glasbene skupine Big Foot Mama Alen Steržaj. Njegova knjiga je doživela komaj kakšno omembo v medijih in je bila deležna najmanj ocen v časopisih pa tudi nagrade zanjo ne gre pričakovati, kar na nek način kaže na dejstvo, da časopisne kritike in ocene ne vplivajo bistveno na prodajo. Bolj o tem odloča ime avtorja in tudi število njegovih obiskov v knjižnicah, kjer ob vsakem obisku prodajo vsaj nekaj izvodov knjige, kar pa je s stroškovnega vidika vprašljivo, saj taki obiski, če bi jih financirala založba sama ali pa avtor, običajno stanejo precej več, kot se vsakič zasluži s prodajo knjig.

V prid kratki zgodbi gre vsekakor ugotovitev, da je zvrst prilagojena sodobnemu načinu življenja, ki je hiter, v katerem imajo ljudje na razpolago sorazmerno malo časa. Poleg tega je kratka zgodba zelo primerna tudi za branje na spletnih družabnih omrežjih in blogih, kjer nihče ne bi prebral romana, kratka zgodba pa na ta način pride do bistveno več bralcev kot v papirni obliki. Kar nekaj primerov pa je, ko so avtorji kratkih zgodb, objavljenih na blogu ali kako drugače živečih na spletu, te izdali tudi v klasični knjižni obliki.

Kratki festival zgodb se bo drevi nadaljeval s pripovedovalskim večerom, na katerem bodo v atriju Knjižnice Mirana Jarca dramski igralci Vlado Novak, Aljoša Ternovšek, Maja Gal Štromar, ​Marijana Brecelj in Jan Bučar brali kratke zgodbe Mirane Likar Rembrandtov objem iz zbirke Glasovi (Modrijan), Agate Tomažič Nič iz zbirke Česar ne moreš povedati frizerki (Goga), Jasmina B. Freliha Vrabci iz zbirke Ideoluzije (LUD Literatura), Anje Mugerli Vsiljivka iz zbirke Zeleni fotelj (založba Litera) in Jureta Jakoba Vrt iz knjige Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga). Pripovedni večer se bo začel ob 19. uri.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava