Novo mesto mladim prijazna občina

7.12.2016 | 11:55

Foto: Inštitut za mladinsko politiko

Foto: Inštitut za mladinsko politiko

Novo mesto (Foto: arhiv DL)

Novo mesto (Foto: arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Inštitut za mladinsko politiko je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja včeraj podelil certifikate Mladim prijazna občina, prejele so jih občine Novo mesto, Koper, Radovljica in Jesenice. Na razpis se je prijavilo osem občin.

"Mladi med 15. in 29. letom starosti, ko je produktivnost človeka v normalnih oz. spodbudnih okoliščinah lahko na vrhuncu, so postali v času gospodarske krize ena najbolj ranljivih skupin prebivalstva. Posledice niso zavidljive, ne za mlade ne za družbo," ocenjujejo na Inštitutu za mladinsko politiko, kjer izpostavljajo, da občine same ne morejo izkoreniniti vzrokov za obstoječe stanje, lahko pa pomagajo, tako da mladim ponudijo spodbudno okolje za njihov osebnostni in poslovni razvoj.

Prvič letos je komisija za certificiranje mladim prijaznih občin podelila tudi priznanje za izkazan napredek pri urejanju področja mladine, ki ga je prejela Občina Hajdina.

Iz omenjenega inštituta so še sporočili, da letošnje leto prinaša tudi novost, namreč prvič se podaljšuje veljavnost certifikata občinam, ki so certifikate že prejele in se jim veljavnost slednjega letos izteka. Komisija za certificiranje mladim prijaznih občin je odločila, da se veljavnost certifikata podaljša: Mestni občini Ljubljana, Mestni občini Maribor, Mestni občini Ptuj, Mestni občini Velenje, Občini Krško in Občini Radlje ob Dravi. S podaljšanjem certifikata so se občine zavezale, da bodo področje mladine še naprej razvijale in dosegale zastavljene kazalnike.

Od leta 2012, ko je bil certifikat prvič podeljen, je bilo v Sloveniji zabeleženih 28 občin s tem nazivom. Naziv Mladim prijazna občina prejmejo lokalne skupnosti v Sloveniji, ki z izvajanjem ukrepov za reševanje problematike mladih na lokalni ravni na področjih izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja, participacije, mladinskega organiziranja in mobilnosti ustvarjajo prijaznejše okolje za življenje in razvoj mladih.

"Certifikat, ki je edinstveno tovrstno certificiranje v Evropi, predstavlja priznanje lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe na identificiranih prednostnih področjih lokalnih mladinskih politik. Le-ta pa predstavlja tudi usmeritev, kako se na lokalni ravni spopadati s težavami, s katerimi se srečujejo mladi v posameznih občinah, ter seveda spodbudo občinam za uspešno delo na tem področju," še pravijo na Inštitutu za mladinsko politiko.

J. A.

Komentarji (5)

8.12.2016 4   (4)   (0)   OceniBoris 
Za posameznike je občina res zelo prijazna. Več kot 10 jih je dobilo na novo službo v občinski upravi več kot 10 v občinskih podjetjih. Ostali pa smo dobili, višjo ceno za odvoz smeti, višjo ceno za vrtce, višjo ceno nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča,...
8.12.2016–2   (0)   (2)   OceniJan 
Pa kaj ste eni bolni. Pa kako naj župan dela če naj nebi zaposlil dodatnih ljudi? Ni važno 10 ljudi več važno je kaj delajo.
8.12.2016 2   (2)   (0)   Oceniobčan 
Jan a si ti tudi na novo zaposlen v županovem kabinetu? Lepo si zapisal, da je važno kaj delajo, delate? A nam lahko zaupaš rezultate 10 dodatno zaposlenih v občinski upravi?
8.12.2016 1   (1)   (0)   OceniMladi 
Mladim prijazna občina. Gospodarstvo crkuje, ciganov je vsak dan več. Delovnih mest ni, stanovanj za mlade ni. V osnovnih šolah so razredi polni cigotov, kitajcev, albancev in ostalih teroristov, v gimnaziji predavajo komunistični profesorji. Mladim prijazna občina. Ciganski mladini, ne slovenski.
8.12.2016 2   (2)   (0)   Oceniobčan 
Boris jb se njim zate in za tiste ki niso izbrani. Občan da, Jan je njihov. Mladi tudi ti si prav naštel le ksenofobije ti ne podprem., bi pa pritrdil da jim se sladko jeb. za avtohtone Nm ki niso v njihovem kartelu prevarantov in kradljivcev. Te tlačijo v isti koš s tujci . Ni jim mar.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava