gospodarstvo

Zavrtela se je turbina brežiške hidroelektrarne

8.12.2016 | 20:00

HE Brežice (Foto: HESS)

HE Brežice (Foto: HESS)

Brežice

V jezovni zgradbi hidroelektrarne (HE) Brežice so Savo danes prvič poskusno spustili skozi turbino prvega od treh agregatov. Z omenjenim zagonom so morali ob narasli Savi počakati na primeren vodostaj, prvi brežiški agregat pa nameravajo z elektroenergetskim omrežjem poskusno sinhronizirati januarja. Pri današnjem zagonu ni bilo posebnosti.

V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) so za STA povedali, da je usmerjanje vode na turbino in njeno prvo vrtenje ob približno 12.30 potekalo brez zapletov, za izvedbo omenjenega postopka pa so gladino brežiškega vodnega zajetja dvignili za šest metrov. S tem se je začelo t. i. mokro ali vodno preizkušanje brežiških turbin, ki ga nameravajo na vseh treh agregatih končati avgusta prihodnje leto, so dodali.

Po podatkih HESS bodo vodno zajetje brežiške HE lahko do končno zahtevane višine napolnili po končanju del na tamkajšnjih nasipih in po prilagoditvi savskega jezu pri krški nuklearki predvidoma spomladi. Tehnični pregled elektrarne in začetek njenega poskusnega obratovanja pa predvidevajo konec septembra prihodnje leto.

Jezovno zgradbo HE Brežice so sicer skladno z načrti novembra pripravili za vmesni dvig vodne gladine v akumulacijskem bazenu oz. na gladino, primerno za preizkus vgrajene opreme. Končali so tudi montažo opreme prvega agregata strojnice, na drugem in tretjem agregatu pa skladno z načrti nadaljujejo z nameščanjem turbinske in generatorske opreme.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba te četrte in hkrati predzadnje HE v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov, od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov. HE Brežice so začeli graditi predlani.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava