kultura

Pred kulturnim centrom grobovi in zidovi

13.4.2017 | 20:00 | I. V.

Sondiranje v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine na območju predvidene gradnje obsežnega poslovno stanovanjskega kompleksa. (Foto: M. M.)

Sondiranje v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine na območju predvidene gradnje obsežnega poslovno stanovanjskega kompleksa. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Strokovnjaki ljubljanskega Centra za preventivno arheologijo, ki deluje v okviru republiškega zavoda za varstvo kulturne dediščine, so včeraj s posebnimi napravami sondirali območje predvidene gradnje v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Sondiranje z georadarjem je del raziskave v okviru presoje vplivov gradnje na okolje in dediščino.

Po neuradnih podatkih so na delu pregledanega območja našli ostanke, ki bi lahko pripadali grobovom in ostankom zidov, kar bodo v prihodnosti potrdila ali ovrgla izkopavanja. Presojo vplivov na okolje in dediščino sta v nasprotju z željo novomeške občine zahtevala Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za okolje in prostor.

‹ nazaj

Komentarji (12)

13.4.2017 6 (6) (0)Oceninovomeščan 
"Po neuradnih podatkih so našli ostanke grobov... kar bodo potrdila izkopavanja...". PORAZNO ! Se vidi koliko dotični poznajo že nedavno zgodovino. Do leta 1924 je bilo tu pokopališče in tudi objekt. Kako knjižico in zapise bi blo treba pogledat, ker se na slikah vse lepo vidi. Ni se zgodovina Novega mesta pričela leta 1945. In zdaj da bo tu poslovno stanovanjski kompleks ?!! A res ni v novomeški politiki in pri pohlepnih investitorjih, ostalo niti malo pietete in človečnosti ? Pa pustite še to malo zelenih površin, ki spominjajo na zadnji počitek nam še ne tako davnih prednikov.
13.4.2017 6 (6) (0)OceniZadovoljen 
Macedoni si je sam izkopal grob
14.4.2017—   (1) (1)OceniJan 
Na mestu kjer je bilo pokopališče so našli ostanke grobov. Neverjetno! Upam da pride 24ur in Slovenske novice preverit to neverjetno odkritje!
14.4.2017Ocenimesija 
Novo mesto je eno samo pokopališče, zato tudi taka karma. Grobovi so čez celo mesto od Marofa do Gl. Trga. Kdor v mrtve dreza, zaradi lastne koristi, zbudi hudiča. Amen.
14.4.2017Ocenikrokodil 
Zadovoljen, očitno si ti tudi sam kopal grob.
14.4.2017Oceninn 
To so zaviralci gradnje.
14.4.2017Ocenitako je ! 
Odločni zaviralci gradnje na tem mestu. Amen !
14.4.2017 3 (3) (0)OceniANNA 
Dobro je zgolj omeniti, da sedaj že vrsto let potekajo ustvarjalne delavnice Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto celoten mesec julij. Na dan brezplačno delavnico, KI POTEKA PRAV V TEM EDINEM PARKU V NOVEM MESTU tudi preko 100 otrok! Vodijo ga novomeški prostovoljci ... Med letom pa delavnice za otroke potekajo tudi pod projektom Arhitektura za mlade! TEGA PARKA RES NE BI SMELI SPUSTITI IZ ROK!
14.4.2017 1 (1) (0)Ocenilokalpatriot 
Ma zakaj ne Anna? če bodo razni analitiki dobili svoj del, projektanti svoj, izvajalci svoj, šerifi z rotovža svoj, ma koga briga ta park in otroci , daj daj ženska. Nisi v trendu. :) zaviraš profit:) posameznikov:) kako to ne zastopiš, madonca ste eni....:)
14.4.2017Oceninovomeščan 
Ana, vaše aktivnosti so hvalevredno dejanje ! Lokalpatriot pa se, predvidevam, na sarkastičen način seveda šali, sicer bi bil eden izmed naštetih, torej v "trendu" tega časa in nikakor ne bi bil lokalpatriot :-))

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava