bela krajina

Za mednarodni projekt dobili več kot milijon evrov

12.5.2017 | 18:30 | M. Ž.

Foto: spletna stran Občine Semič, arhiv DL

Foto: spletna stran Občine Semič, arhiv DL

Semič - Občina Semič je kot vodilni partner projekta novembra lani na javni razpis Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020 prijavila vlogo z naslovom »Doživetje skrivnosti voda« oz. akronimom »MISTERION«, ki jo je Odbor za spremljanje odobril 10. maja. Projekt »MISTERION« bo večinoma sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer v višini dobrega milijona evrov, skupna vrednost pa je nekaj več kot 1,2 milijona evrov, so sporočili iz semiške občinske uprave.

V omenjenem mednarodnem projektu, ki se bo izvajal od maja letos do oktobra leta 2019, sodeluje pet partnerjev - Občina Semič, Općina Kamanje, Občina Metlika, Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis in Kompas Novo mesto ter trije pridruženi partnerji: Belokranjski muzej Metlika, Gradski muzej Karlovac in Športno društvo Stranska vas pri Semiču.

»Projekt bo predstavil zadnja spoznanja o vlogi človeka skozi evolucijo (arheološka izkopavanja) in podzemnim življenjem, o skrivnostih kraških voda z razkritjem edine živeče podzemne školjke na svetu Kuščarjeve Congerie, do katere dostopajo le potapljači, in predstavljena bo skrivnostna človeška ribica,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Skupni cilj projekta je z doživetjem skrivnosti voda povezati in ohraniti ter hkrati povečati privlačnost edinstvene naravne in kulturne dediščine programskega območja in postaviti obiskovalca v naravo. »Z najmodernejšo tehnološko opremo muzeja in arheološkega parka, s predstavitvijo najdb, urejenimi učnimi potmi med tremi občinami bo dediščina in turistični produkt z doživljajskimi občutji drugačen od vseh do sedaj. Izkustvene priložnosti bodo generirale obisk vseh ciljnih skupin, ustvarjanje zelenih delovnih mest in preprečile depopulacijo območja,« do dodali.

Investicijski projekt Občine Semič vključuje obnovo in ureditev muzejske hiše v Semiču z urejeno interaktivno razstavo naravne dediščine Bele krajine in ureditev kraške učne poti, vključno z gradnjo viseče brvi čez reko Krupo.

‹ nazaj

Komentarji (8)

16.5.2017 6 (6) (0)Ocenianonymous 
To je dejansko sijajna novica. Da en Semič + partnerji dobijo 1,2 mio EUR za nek projekt je vredno glasnega aplavza.
17.5.2017 3 (3) (0)Oceniandrej 
Črnomelj pa spi...............
17.5.2017 2 (2) (0)Ocenifrance 
v Črnomlju županji ne gre in ne gre kaj počnejo podzupani
17.5.2017 6 (6) (0)Oceniprestar 
Čestitke Semičanom. Oni vedo kak se stvari "streže". Držijo skupaj in z vilami in grabljami na kup mečejo. Tudi Črnomelj, bi rabil taprave ljudi, saj mu ta levi vladajo že vse skozi in predlagam, da Mojco S. zamenjamo za Pokono K., pa še podžupana Štefeka damo za "lon". Naj tam hodi po proslavah, zastonj "žurirat" in "peneze vleč"
17.5.2017—   (2) (2)Oceniprofesor 
Ni vse kriva Črnomaljska županja! Ona ima gnile sodelavce. Treba je vse zaposlene dati na rešeto nesposobne poslati na trak v Revoz. Tisti izobraženi ki so za trakom pa naj jih zamenajo. Pa da vidimo kak red bo.Določeni zaposleni delajo same stroške občini.
17.5.2017 1 (1) (0)Ocenikursicfix 
seveda je tud županja kriva,saj je ona nekaj več,pa si tako dovoli,bejži,bejži....vsi skup nesposobni,SEMIČ-bravo,bravo,tam so službe doma,in ne ta črnomelj zaspani
18.5.2017 4 (4) (0)Oceničrnomaljec 
Res iskrene čestitke Občini Semič. Upam si trditi, da ima Polona s svojo ekipo prihajajoče volitve dobljene. Mi Črnomaljci pa odštevamo dneve, do volitev, saj bi se radi čimprej rešili Mojce in njene ekipe. Tako malo kot se je v občini naredilo zadnji štirih let se ni naredilo še pod nobenim županom. Sedaj razumem zaposlene na Upravni enoti, ki so komaj čakali, da so se Mojce rešili. Geslo, denarja ni, tudi v Črnomlju več ne pali. Da denar je , je živ dokaz Občina Semč, samo potrebno ga je z pravim projektom najti.
19.5.2017 2 (2) (0)Ocenipoznavalec 
Bravo Semič!!!. V Črnomlju se pa trudimo, za postavitev begunsko, migrantskega centra, da bi še tisto že zgrajeno infrastrukturo uniči. To je domet in realnost naših občinarjev, svetnikov in županje. Potrebno, bi bilo krepko po mizi udarit, da se bi kaj premaknilo, pa žal trenutno nima kdo. Samo dnar za svoje žepe vlečejo, nam pa begunce ponujajo!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava