bela krajina

Mlada štorklja s poskusi letenja popestrila dan

26.7.2017 | 12:45 | Sabina Gosenca

Ena od treh štorkelj, ki gnezdijo v Dragatušu, je danes prava atrakcija. (Foto: R.Š.)

Ena od treh štorkelj, ki gnezdijo v Dragatušu, je danes prava atrakcija. (Foto: R.Š.)

Dragatuš - Nevihta z močnim vetrom je sinoči povzročila nekaj težav tudi v Beli krajini, pa ne le v prometu. Danes zjutraj se je na nas obrnil bralec Rajko Štefanič iz Dragatuša, ki je v elektronskem sporočilu zapisal: "Sinoči je v nevihti veter odpihnil iz gnezda v Dragatušu največjo od treh mladih štorkelj, ki še niso godne za letenje. Trenutno se je zatekla na kup trave na bližnjem vrtu. Ali ima kdo izkušnjo, kako ji pomagati, da si opomore in preživi prezgodnji prisilni polet iz gnezda?"

Ko smo ga opoldne poklicali, da preverimo, kako kaže z mlado štorkljo, nam je povedal, da že od jutra pozorno spremlja dogajanje, ki je več kot očitno popestrilo dan krajanom Dragatuša. "Štorklja je prenočila pri cerkvi, zjutraj pa, ko jo je nekdo poskušal ujeti, je par metrov poletela, pa se ustavila, in znova poletela, ter se po nekaj metrih spet znašla na tleh," je pojasnil Štefanič.

Poskusov, da bi poletela nazaj v gnezdo, kjer sta še dve štorklji, je bilo še več, a za zdaj neuspešnih. "Trenutno se nahaja na bližnjem vrtu in išče hrano", je pojasnil Štefanič, ki je za nasvet zaprosil tudi novomeško enoto Zavoda RS za naravo. Kot je izvedel, štorklja ni v nevarnosti, v roku enega dneva naj bi vendarle poletela tja, kamor si želi. "Pustiti jo moramo pri miru," je še dejal Štefanič.

‹ nazaj

Komentarji (5)

27.7.2017Ocenibralec iz Črnomlja 
Rajko štorklje prinašajo dojenčke. Poznam tebe in tvojo ženo oba sta v redu.
27.7.2017 1 (1) (0)Ocenirikola 
če kdo ve i zna je to naš rajko,lani so pocrkale k so se nažrle peska,letos rajko bolj čuvaj jih mladičke,ti si car dragatuški
31.7.2017–1 (0) (1)Oceni365 
kolikor vem štorkelj ne sme privatizirati ali lokalizirati, moramo jim dati prostor v naravi kamor tudi spadajo... nič hudega če so pri cerkvi bodo pa cerkvene!
1.8.2017 1 (1) (0)Ocenipoznavalec 
Odgovor @ tristopetinšestdeset: Štorklje v Dragatušu nihče ne privatizira, električna štanga z gnezdom stoji na občinski parceli. Štorklje marsikomu ob pogledu na njih polepšajo dan.
1.8.2017Oceništor 
kako se reče samcu?štor,štorljado??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava