dolenjska

Pravi kaos pri odlaganju odpadkov

31.10.2017 | 17:30 | M. Žnidaršič

Foto: Medobčinski inšpektorat Mirnske in Temeniške doline

Foto: Medobčinski inšpektorat Mirnske in Temeniške doline

Trebnje, Mirna, Mokronog, Šentrupert - Medobčinski inšpektorat Mirnske in Temeniške doline v zadnjem letu opaža povečano odlaganje odpadkov na skupne zbiralnice in ekološke otoke ter ugotavlja, da je stanje porazno. »Odloženi so odpadki, ki dejansko ne sodijo na skupne zbiralnice oz. ekološke otoke, če pa že, so ti odloženi nepravilno. Največji problem je, da odpadki niso ločeni med seboj in da so razmetani oz. odloženi v bližini zabojnikov,« je v nekaj stavkih stanje na terenu povzela vodja skupne medobčinske uprave Brigita Železnik.

Tovrstna dejanja prinašajo nezadovoljstvo občanov, kvarijo videz v okolju ter vplivajo na višanje stroškov komunalnih storitev, dodaja inšpektorica. Na Komunali Trebnje, kjer skrbijo za prevzem in odvoz odpadkov v vseh štirih občinah, so predvsem opozorili na problematične skupne zbiralnice, ki so nameščene na območjih, kjer zaradi oteženega dostopa smetarskih vozil ni omogočen redni odvoz odpadkov od gospodinjstev oz. uporabnikov, največ jih je na vinogradniškem območju.

Pravi kaos pri odlaganju odpadkov

»Opažamo gradbene odpadke, biološke odpadke, papir, steklo, gume, kosovne odpadke…, ki ne bi smeli biti na skupnih zbiralnicah. Velik problem vidimo tudi v tem, da na zbiralnice odpadke odlagajo uporabniki, ki bi morali za svoje odpadke poskrbeti na drug ustrezen način, pa tega ne storijo. Tu mislimo tudi na različne manjše podjetnike, ki jim pri opravljanju svoje dejavnosti nastajajo odpadki, ter različne uporabnike iz drugih območij, kjer je uveden neposredni odvoz, ali celo iz drugih občin. Zaradi neustreznega ločevanja zagotavljamo posebni odvoz teh odpadkov, da vsaj do določene mere zagotovimo urejenost teh zbirnih mest za odpadke, kar nam predstavlja dodaten strošek,« je pojasnil direktor Stanko Tomšič.

Na komunali so veliko aktivnosti že usmerili v izboljšanje stanja skupnih zbiralnic. »Večina zbiralnic je bila namreč postavljena na odročnih nepreglednih mestih, največkrat v gozdovih. Tako so uporabniki nekontrolirano odlagali odpadke, ki bi jih morali pripeljati na zbirni center ali jih odstraniti na drug sprejemljiv način. Sedaj skupne zbiralnice prestavljamo v sama naselja in izkušnje kažejo, da je ločevanje odpadkov bistveno boljše, mesta skupnih zbiralnic pa so bistveno bolj urejena. V prihodnje bomo določili tudi konkretno skupno zbiralnico za konkretnega povzročitelja, tako bo tudi nadzor lažji,« je še povedal Tomšič.

Inšpektorji medobčinskega inšpektorata bodo v sodelovanju s Komunalo Trebnje v prihodnje opravljali poostren nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih v občinah Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna in Šentrupert. Hkrati pa pozivajo vse uporabnike, da odlagajo odpadke na ekološke otoke in skupne zbiralnice skladno z navodili, ki določajo, kaj se sme oz. ne sme odlagati v tipizirane zabojnike.

Članek je objavljen v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (19)

1.11.2017 1 (1) (0)Ocenigroza 
nekateri se požvižgajo na vsa pravila in zakone, tisti, ki pa ločujemo pa plačamo kazen isto kod tisti ki ne. Že večkrat sem opazila nepravilnosti to so eni in isti ljudje, ki se jim fučka za vse. Najboljše bi bilo preveriti vsakega posameznika v stanovanju govorim o večstanovanjskih objektih. Tudi na otokih je isto sranje (op.izrazu), sploh so obupni vikendaši, ki jim je vseeno kako je saj so dva dni na vikendu potem jih ni cel teden in ta čas se pospravi in spet veselo odvržejo kar spraznijo
1.11.2017 1 (1) (0)OceniUps!! 
Večina prebivalstva ne more vedeti, kam kakšen odpadek odložiti. Recimo papirno embalažo. Kam odložiti kartonsko škatlo kombinirano s plastično folijo ? Mi lahko kdo pove kam jo zabrišem - med papirno ali med plastično embalažo ?? Rešitev je v označevanju tako embalaže, kot kontejnerjev! Na vsaki embalaži bi morala biti oznaka identična tisti na kontejnerju v katerega se le ta odlaga !! Ločevanje bi bilo vsem razumljivo in enostavno!! Seveda pa bodo še vedno ljudje, ki se jim fučka za red in varstvo narave. A takih je iz dneva v dan vse manj ...
1.11.2017 1 (1) (0)Ocenibralec 
Bravo "Ups!!!" Jaz sem istega mišljenja. Tudi v Črnomaljski občini so kontejnerji brez napisa tako ne veš kam odložiti steklo, papir..... Upam da bo to prebral direktor komunale Črnomelj. Na vsak konejner naj na veliko napiše kaj je treba v njega odložit! Bo šlo?????
1.11.2017 1 (1) (0)Ocenibralka iz Adlešič 
Tudi pri nas ne vemo v katero barvo kante je potrebno odložiti odpad. Naj gre dirktor ven iz pisarne pa naj vzame s samo sprej in naj označi kante.
1.11.2017 2 (2) (0)OceniUps!! 
Zadeva je res izvedljiva na popolnoma enostaven način, a ne?? Kot vemo, je skorajda že na vsaki embalaži natisnjen znak ki pove, da je embalažo možno reciklirati. Dodaten znak v kateri kontejner se ta embalaža tudi odloži, ne bi predstavljal omembe vrednega stroška. Samo od proizvajalcev je potrebno zahtevati, da ga natisnejo. Plačali ga bomo pa itak končni potrošniki. Tako kot že sedanje oznake in postopek recikliranja!! Če je odgovornim res do varovanja okolja bodo to tudi storili !!
1.11.2017Oceniabecedarij 
zadeva je nerešljiva...smetje je, smetje bo...
1.11.2017 1 (1) (0)OceniUps!! 
abecedarij - smetje je, smetje bo. To je že res, a se ga da s pravilnim odlaganjem tudi zbrat in recilklirati , obenem pa iz tega izvlečt še velike materialne in finančne dobičke!! Če tega ne vidiš, si še bolj zaplankan od tistih, ki se razvrščanju upirajo!!
1.11.2017 2 (2) (0)Ocenilokos 
Če bi komunala smeti pobirala malo bolj pogosto tako kot včasih in ne na tri tedne kot sedaj bi bilo stanje sigurno boljše. Sedaj marsikdo, ko ima doma poln zabojnik to odpelje na ekološki otok, kar pa seveda ni prav.
1.11.2017–1 (0) (1)Oceniabecedarij 
al prav se piše smetje ali smeče...
1.11.2017–1 (0) (1)Oceniabecedarij 
al prav se piše smetje ali smeče...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava