dolenjska

Skrbi lastnikov hiš na Glavnem trgu: Počilo že prvi dan. Kaj sledi?

15.11.2017 | 14:45 | M. Martinović

Plombe na nekaterih hišah so počile že prvi dan. Lastniki se bojijo, kaj sledi? Odgovore MO Novo mesto bomo objavili v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Plombe na nekaterih hišah so počile že prvi dan. Lastniki se bojijo, kaj sledi? Odgovore MO Novo mesto bomo objavili v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Novo mesto - Lastniki hiš ob gradbišču na Glavnem trgu so zaskrbljeni zaradi vplivov gradnje na njihove objekte. Razočarani so tudi nad ravnanjem tako MO Novo mesto kot KS Center, češ da se je ves čas govorilo o prometu in parkiriščih, nič pa o tem, ali bodo njihove hiše tako velike posege sploh zdržale. In kdo bo odgovarjal oz. plačal morebitno škodo? Že prvi dan delovanja večjih gradbenih strojev so namreč počile plombe na vrsti objektov.

Z imeni se niso želeli izpostavljati, v ponedeljek zvečer se jih je zbralo sedem, težavam, ki jih imajo od začetka prenove mestnega jedra in še pred njo, pa ni bilo videti konca. Pravijo, da je naročnik del, torej občina, že od načrtovanja prenove ravnal narobe – jih neustrezno ali sploh nikakor obveščal o tem, kaj jih čaka. »Še obvestilo o monitoringu smo prejeli le na majhnem koščku papirja, odvrženem v nabiralnike,« je dejala ena od njih.

Glavni trg zajema okoli 30 hišnih številk, (so)lastnikov je po njihovi oceni okoli sto, dejanskih prebivalcev pol manj. Sprašujejo se, kako so o posegih obvestili tiste, ki tu ne živijo več. Po narejenem monitoringu so jim dejali, da bodo dobili poročilo, a ga niso, medtem so dela že stekla.

Neznosno je vsaj že dva tedna: »Hrup je nemogoč, prav tako prah. Ropotanje je tako glasno, da se ne moreš pogovarjati niti po telefonu, tresenje se vidi po kozarcih vode. In to traja od 7. do 17. ure vsak dan, tudi ob sobotah!« V isti sapi so dodali, da prenovi ne nasprotujejo in da ne gre za kritiko le aktualni oblasti, saj se je projekt obnove infrastrukture začel že pod prejšnjim županom, pa jih tudi tedaj nihče ni nič vprašal. »To je srednjeveško mesto, prestalo je že marsikaj. Ko smo objekte dobili vrnjene po denacionalizaciji, so bili v precej slabem stanju, nismo bogataši in si temeljitih sanacij ne moremo privoščiti. Naše hiše niso slabe, a sedaj so dnevno deležne pritiskov kot ob manjših potresih, in strah nas je, ali bodo to sploh zdržale.« Z izvedenim monitoringom, kjer so popisali sedanje stanje hiš in namestili nekaj t.i. plomb, ki bi pokazale morebitne premike na objektih, niso zadovoljni. Ne razumejo namreč, zakaj se dela na način, da se bo ukrepalo šele po nastali škodi, ko jih verjetno čaka še dokazovanje odgovornosti. »Nismo strokovnjaki in pričakovali bi, da tisti, ki sedaj tako grobo vpliva na našo lastnino, priskrbi vsaj neodvisnega strokovnjaka, na katerega bi se lahko obrnili. Saj ne govorimo le o fasadah in finančni pomoči, ampak tudi strokovni!« Sedaj namreč vsak zase zaskrbljeno pogleduje na razpoke in zgolj ugiba, ali ne gre za večje konstrukcijske poškodbe.

Okoli 12 se jih je podpisalo pod skupni dopis, ki so ga konec oktobra naslovili na občino in v njem med drugim zahtevajo sestanek. »Že prvi dan je počilo več plomb, v eni od trgovin so se povesila vrata, pokajo tla. To nesporno dokazuje, da so hiše pod hudimi pritiski. Seveda tako obsežna gradnja terja svoje, a zagotovo bi se dalo to izvesti z manj agresivnimi metodami, vsekakor pa ne na naš račun!« so še dodali.

Do torkovega zaključka redakcije pojasnil občine na tolikšno število pripomb nismo mogli dobiti, so pa zapisali, da redno rešujejo vprašanja stanovalcev in da bomo odgovore prejeli do naslednje tiskane izdaje.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista z dne, 9. november 2017. Podrobnejša pojasnila in odziv MO Novo mesto bomo objavili v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (13)

15.11.2017 9 (10) (1)OceniDolenc 
Izvajalci niso usposobljeni,da bi znali zaščitit objekte. Kaskade kaj je to,še slišal niso. Samo da je hotro skopan pa zasut,mehčanje terena in statika to bi lanko nadzornik videl in odredil ukrepe,koliko in kje je bil? Dokumentirajte stanje,ogleda naj se strokovnjak.
16.11.2017–30 (9) (39)OceniRešitev obstaja 
V severni nemčiji so tudi imeli težave, da so bile stare hiše zaradi posledic medvojnega bombardiranja v hudo slabem stanju, lastniki pa jih niso želeli ali mogli prenoviti. Ker MORA vsaka hiša v mestu gradbeno zadostovati veljavnim predpisom in imeti urejeno fasado, so začeli izvajati inšpekcijske preglede z izredno hudimi kaznimi za prekrškarje. S tem so dosegli, da so lenuhi in iznajdljivci MORALI urediti svoje hiše po zakonu. Če pa za kaj takega nekdo nima denarja pomeni, da tam nima kaj iskati. Ker mesto pač ne more biti ruševina. Ti so morali te razkopane hiše prodati tistim, ki denar za sanacijo imajo. Za tržno ceno. Ki je za slab objekt pač nizka. V nekaj letih so postala mesta urejena, varna, lepa, v njih se je spet naselilo življenje in poslovne dejavnosti. Saj jaz tudi nimam Mercedesa SLK, če si ga ne morem privoščiti. Si bo enkrat treba natočiti čistega vina, da mesta pač ne morejo biti "Žabjek".
16.11.2017 121 (123) (2)OceniObčan 
Župan naj odstopi.
16.11.2017 22 (22) (0)Ocenideset 
Občan, ne sam da odstopi, odgovarjat mora! Ne more prenašat svoje odgovornosti na druge oz.kogarkoli. Macedoni je gl. odgovorni in izpostavljeni v MONM!. Naj nihče ne poskuša obračati te zgodbe v Nm, ki se dogajajo.... Ni ga opravičila za prvega človeka OBČINE!!!
16.11.2017 10 (10) (0)OceniURBAN 
@Rešitev vemo, da smo v kapitalizmu, kjer so emocije drugotnega pomena. Vemo tudi, da je kapitalizem prišel z Zahoda. Vemo tudi, da mi tredicionalno in geografsko pripadamo JugoVzhodu EU, kjer se kapitalizem ni ravno najbolje proslavil. Pri nas so emocoije še vedno pred materializmom in poznavajoč slo/ vansko mentaliteto , kapitalistične zakonisti kot take ravno nimajo 100% pogojev v praksi. Torej tudi take švabske rešitve kot jih ti navajaš ne. Rešitev za Nm mestno jedro je kompleksna in večplastna . Kot taka bi se morala TEMELJITO predhodno pripraviti, upoštevajoč čisto vse parametre. Predvsem ljudski faktor. Kot je evidentno se to ni storilo. Zadeva je stekla ad hock , nepremišljeno , zaletavo, neodgovorno- zato bodo tudi posledice temu primerne. Naprej se ne bi več spraševal, kdo je kriv za to, mislim da je to vsem jasno. Kritično je le to da se nekaterih zadev za nazaj žal več ne bo dalo popraviti, ter da bomo zapravili več energije in časa za odpravo storjenih napak , kot ga bomo s samo tako im. obnovo.
16.11.2017 26 (26) (0)Ocenirazmaščevalec 
Tipična zmes ignorance, arogance, nesposobnosti in neznanja. Na občini mrgoli referentov, a ne vedo drug za drugega. Vedo pa natančno, komu je treba naročiti razna dela in kam iti po med in medico. Ali kot je rekel nekdanji odgovorni za turizem: na občini je devet (9) pravnikov, po pravna mnenja pa hodijo h odvetniku.
16.11.2017 16 (16) (0)OceniKocka 
73.člen Ustave RS: Država in lokalne skupnosti skrbijo za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Kakšne so sankcije za kršitev Ustave? Namreč, očitno je, da hiše na Glavnem trgu niso v slabem stanju in so daleč od ruševin, prav nasprotno. Če je občinarjem toliko do tega, da se nardi prenova, potem naj ob tem ne uničujejo tuje lastnine. Sicer pa, ali je kdo opazil grdo razpoko na Rotovžu?..očitno tudi on spada med "ruševine".
16.11.2017 10 (10) (0)OceniRešitev obstaja ? 
V povojni nemčiji so celo obnovo mest financirali američani po Marshall-ovem planu. Le od kje črpate tako napačne podatke na rotovžu ? Jasno pa je kot beli dan, da ste se vi tam na rotovžu zarotili proti novomeščanom in jim hočete vzeti vse lastninske pravice do razpolaganja s svojim premoženjem. Zakaj vas ni nič zmotilo v Žabjaku in Brezju, ko ni niti ena stavba taka da bi gradbeno zadostovala predpisom. Še več, potrdili ste novo naselje, ki se gradi samo za vaše priviligirance. Za bruhat ste nagravžni. Sedaj si pa nehajte natakati čistega vina in priznajte da nimate ne izkušen, ne znanja za izvedbo tako velikega projekta.
16.11.2017 14 (14) (0)Oceniobčan 
Tako je moja dva predhodnika, točno vidimo kam pes taco moli. Naj se še oglasijo PRIVILEGIRANI športniki in ostali SPOSOBNEŽI, ki so že pokupili polovico mestnih stavb v mestnem jedru. Pa dajte še imena teh sposobnih NEPREMIČNINARJEV objavit, ki so tako elegantno pokupili pol mesta pod Rotovškim žegnom....Vemo kdo se suče okol G. "Ministra" zadnja 4 leta:) Eni in isti vse povsod...
17.11.2017 2 (2) (0)OceniProdnik 
Saj imamo ZVKDS, ki ohranja dediščino in preprečuje škodljive vplive nanjo (javna korist varstva dediščine). V kolikor so obveščeni bodo ustrezno ukrepali, no vsaj morali bi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava