Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 26. april 2024
09:00 Prireditev ob dnevu Zemlje, Glavni trg Novo mesto
16:00 Odprtje sezone v Flyparku, pri Hotelu Dolenj'c Novo mesto
18:00 Art kino: Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo, KCJT Novo mesto
19:00 Proslava ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave, KKC Dolenjske Toplice
20:00 Slam poezija x ''Tri minute'', Knjigarna in kavarna Goga Novo mesto
VečBela krajina
petek, 26. april 2024
18:00 Rojstnodnevni koncert partizanskega pevskega zbora in slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, KC Semič
19:00 Redni mesečni posvet z mladino, MC Metlika
20:00 Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Športna dvorana Osnovne šole Mirana Jarca Črnomelj
20:00 Whip Session, MX Park Stranska vas pri Semiču
sobota, 27. april 2024
08:00 Čistilna akcija, zbor pred GD Gradac
VečPosavje
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
torek, 30. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
Več17.11.2017 | 10:25 | Besedilo in fotografije: R. N.
Dvor - Danes po vseh šolah in vrtcih poteka tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim želijo obuditi kulturo zajtrka, ki se preveč pogosto opušča, in dati poudarek lokalni ponudbi hrane. Tudi na podružnični šoli Dvor in v tamkajšnjem vrtcu so za zajtrk postregli z ajdovim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom.
Bio ajdov kruh je bil iz Polzele, maslo iz kmetije na Trebelnem, med iz šolskega čebelnjaka, mleko iz Vavte vasi, jabolka pa iz Brestanice. Tradicionalni slovenski zajtrk se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred enajstimi leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt. Poteka na tretji petek v novembru, obenem pa takrat obeležujemo tudi dan slovenske hrane, pri katerem kot partner sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). »Ta dan je pomemben, ker izpostavljamo pomen kakovostne slovenske hrane in opozorimo na pomembne zdrave življenjske navade, kamor sodi tudi zdravo prehranjevanje,« poudarjajo na NIJZ.
Predvsem preko vzgojno izobraževalnih zavodov želijo spodbujati otroke in mladostnike k bolj zdravim prehranskim navadam. Otroci in mladostniki, ki redno zajtrkujejo, si oblikujejo bolj zdrave navade, ki se prenesejo tudi v odraslo dobo, izbirajo bolj kakovostno hrano in ne nadomeščajo obrokov s sladkimi in slanimi prigrizki. Na NIJZ ugotavljajo, da neredni obroki ali njihovo opuščanje, zlasti zajtrka, raziskave povezujejo z večjim pojavom čezmerne telesne teže med mladostniki.
Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 ima za strateški cilj povečati delež prebivalcev, ki se prehranjuje uravnoteženo, izključuje pretirano sladka in slana industrijska živila, vsakodnevno uživa dovolj zelenjave in sadja, se redno prehranjuje in vsakodnevno zajtrkuje.
Prispevke posamičnih šol in vrtcev bomo danes in v prihodnjih dneh sproti objavljali tudi na našem spletnem portalu Lokalno.si.
Galerija (19)
Slika 1: Dolenjski list je danes obiskal podružnično šolo oz. vrtec na Dvoru.
Slika 2: FOTO: Maslo s Trebelnega, mleko iz Vavte vasi, jabolka iz Brestanice
1/19: zajtrk-001
2/19: zajtrk-002
3/19: zajtrk-003
4/19: zajtrk-004
5/19: zajtrk-005
6/19: zajtrk-006
7/19: zajtrk-007
8/19: zajtrk-008
9/19: zajtrk-009
10/19: zajtrk-010
11/19: zajtrk-011
12/19: zajtrk-012
13/19: zajtrk-013
14/19: zajtrk-014
15/19: zajtrk-015
16/19: zajtrk-016
17/19: zajtrk-017
18/19: zajtrk-018
19/19: zajtrk-019
Povezane objave
Ocene komentarjev