posavje

FOTO: Protestno podirajo rastlinjake, z inšpektorji za vratom ne morejo delati

24.11.2017 | 14:00 | Foto in tekst: J. Ambrožič

Podrli bodo rastlinjake na slabem hektarju zemljišč.

Podrli bodo rastlinjake na slabem hektarju zemljišč.

Bojan Kreačič

Bojan Kreačič

Maline in jagode bi v rastlinjakih lahko obirali še dober mesec,

Maline in jagode bi v rastlinjakih lahko obirali še dober mesec,

Brežice - Danes so na kmetiji Kreačič, ki ima večino obdelovalnih zemljišč v Cundrovcu pri Brežicah, začeli protestno podirati rastlinjake, pod katerimi na slabem hektarju rastejo maline in jagode. Te bi lahko obirali še do božiča, a se je lastnik kmetije Bojan Kreačič odločil, da bo na ta način opozoril javnost in pristojne v državi, da pod nenehnim pritiskom inšpektorjev ni mogoče normalno delati.

Ob tem je omenil, da je imel lani več kot 30 nadzorov, v zadnjega pol leta pa šest. Zadnjega prejšnji teden, ko so trije inšpektorji več kot devet ur pregledovali kmetijo, dva pa štiri ure njihovi stojnico na tržnici. Pojasnil je, da navadno najprej pride inšpektor za varno hrano, kmalu za njim pa še tržni, davčni, kmetijski ...

V času inšpekcijskega nadzora na kmetiji ne morejo delati, na tržnici pa ne prodajati, hkrati pa stranke dobijo občutek, kot da so največji kriminalci. Po njegovih besedah v teh nadzorih (o zadnjem še ni imel informacij) nikoli niso odkrili nepravilnosti, te so namreč odpravili v prvem letu delovanja, ko so imeli tudi ves čas inšpekcijo za vratom.

"Zavedamo se, da bomo zaradi odločitve, da predčasno podremo rastlinjake, izgubili približno 500 kilogramov sadja, koliko to pomeni v denarju si lahko preračunate, če vem povem, da kilogram stane okoli 10 evrov. S tem sporočam, da denar ni vreden živcev, ki jih izgubljam zaradi pritiskov inšpekcijskih služb,še posebej inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin," je pojasnil Kreačič, ki je leta 2012 pustil službo in na prvih 20 arih zasadil maline.

Danes obdeluje več kot 10 hektarjev zemlje, na kmetiji sta dva redno zaposlena, eden pa je pogodbeno še na koseški tržnici v Ljubljani. V vrhuncu sezone kmetija daje delo 14 ljudem.

Seveda nas zanima tudi druga plat zgodbe, zato smo se obrnili na inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, to je Kreačič izpostavil kot najbolj "nadležno", od koder pa odgovorov še nismo dobili.

Dodano ob 17. uri

INŠPEKTORJI UGOTOVILI VEČ NEPRAVILNOSTI

Matjaž Emeršič, predstavnik za odnose z javnostmi na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je poslal pojasnilo, iz katerega izhaja, da so inšpektorji ob nedavnem pregledu pri Kreačičevih ugotovili več nepravilnosti tako glede sledljivosti, označevanja marmelad, izdajanja računov

Objavljamo celoten odgovor:

"Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so opravili več pregledov na prodajni stojnici Kmetije Kreačič, Tržnica Koseze, kjer se vsak dan od ponedeljka do sobote prodajajo kmetijski pridelki Kmetije Kreačič kot lastni pridelki in tudi predelani proizvodi dopolnilne dejavnosti na kmetiji Bojana Kreačiča (marmelade, sadni nektarji in sokovi, žgane pijače).

Zaradi suma, da gre za dokup pridelkov, ki niso označeni kot dokup ( nepravilno označevanje in s tem zavajanje potrošnika ), neizdajanje računov v kolikor ne gre za prodajo lastnih pridelkov, je bil 16.11.2017 opravljen hkraten pregled na tržnicah in tudi na kmetijskem gospodarstvu.

Paradižnik na tržnici v Kosezah, fotografiran ob zadnjem nadzoru. (Foto: UVHVR)

Paradižnik na tržnici v Kosezah, fotografiran ob zadnjem nadzoru. (Foto: UVHVR)

Na kmetijskem gospodarstvu so bila pregledana skladišča, v katerih se hrani sadje in zelenjava lastne proizvodnje, ter izdelki iz lastne pridelave primarnih pridelkov in proizvodnja predelanih pridelkov (marmelad, sadnih sokov, nektarjev, predelave žganih pijač, ki jih ima stranka registrirane kot dopolnilno dejavnost na kmetiji).

Pregledana so bila tudi zemljišča, na katerih se prideluje sadje in zelenjava. Popisane so bile vse zaloge – količinsko pridelanih in predelanih proizvodov v letu 2017, oz. izdelkov, ki jih prideluje in predeluje (na dan 16.11.2017).

Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da zavezanec ne vodi količinske sledljivosti primarnih pridelkov, ki jih vsak dan prodaja na tržnici v Kosezah, prav tako pa ne zagotavlja sledljivosti, vezane na predelavo primarnih pridelkov, ki jih kasneje uporablja za predelavo: proizvodnja domačih marmelad, sokov in nektarjev. Ugotovljeno je, da zavezanec pri predelavi marmelad uporablja aditiv, kar pomeni neskladje pri označevanju marmelade z zahtevami uredbe 1333/2008/ES. Zavezanec za tak proizvod ne sme uporabljati naziva »domača marmelada«.

Ugotovljeno je tudi, da stranka ni vodila količinske evidence proizvodnje predelanih izdelkov glede na različne datume predelave, kot jih ima opredeljene v lastnem sistemu nadzora. Stranka v času pregleda ni imela na razpolago škropilnega načrta za kmetijske pridelke primarne pridelave, ki so namenjeni trženju, zato se je stranko pozvalo, da ga dostavi organu v roku dveh dni, kar je tudi dne 20.11.2017 storila.

Paradižnik na kmetiji, fotografiran  ob zadnjem nadzoru.(Foto: UVHVR)

Paradižnik na kmetiji, fotografiran  ob zadnjem nadzoru.(Foto: UVHVR)

Inšpektorji, ki so istega dne opravljali tudi pregled na stojnici na tržnici v Kosezah, so popisali zaloge primarnih in predelanih pridelkov kmetije Kreačič Bojana. Iz primerjav razvidno, da je zaloga kmetijskih pridelkov na kmetijskem gospodarstvu relativno majhna v primerjavi z zalogo na prodajnem mestu, da določenih vrst pridelkov sploh ni več na zalogi (npr. česen, čebula, posamezne sorte jabolk.....), in da je količina dreves in drugih nasadov glede na stalno prodajo na tržnicah premajhno.

V času pregleda opravljen navidezni nakup predelanih proizvodov, za katere prodajalec ni izdal računa, o čemer je bila obveščena Finančna uprava RS.

Zaradi očitno drugačne sorte in stopnje dozorelosti paradižnika, ki se je prodajala na stojnicah v tržnici na Kosezah in paradižnika na zalogi pri primarnem pridelovalcu (slike) bo uveden prekrškovni postopek za zavajanje in nezagotavljanje sledljivosti."

‹ nazaj

Galerija (10)

kmetijabre01
kmetijabre02
kmetijabre03
kmetijabre04
kmetijabre05
Bojanova mama Jožica od prvega dne pomaga na kmetiji.
kmetijabre07
kmetijabre08
kmetijabre09
Registrirano imajo tudi dopolnilo dejavnost na kmetiji.

Komentarji (19)

24.11.2017 5 (7) (2)OceniBravo 
Končno nekdo, ki ima jaja in to velika!!!! Inšpektorji živijo od davkoplačevalskega gnarja in če ga ne bo, ker nebo nikogar, ki bi delal tudi njih ne bo nihče potreboval. Človek dela in se matra potem pa imaš štalo - res je bolj bit na socialcu.
24.11.2017 5 (6) (1)Oceniopazovalec 
Gredo pač tam, kjer si upajo. Tam kjer si ne upajo, "kao niso pristojni". Je pa na prvi pogled, tole najmanj žalostno za g.Kreačiča in sramotno za inšpektorje.
24.11.2017 3 (3) (0)OceniJože 
Tale g. kmet je izgleda stopil na prste zelene mafije, ki tala provizije svojim podpornikom, da jo ščitijo. Temu se lahko reče okupatorji in izdajalci slovenskega naroda so na delu Zanimivo je kako so inšpektorji šli mimo 1 milijarde (1 in še 9 ničel) talanja terorističnega denarja in ustreznih provizij. Kako so šli mimo prikrivanja te transakcije s strani predsednika vlade g. Pahorja, predsednika KPK g. Klemenčiča, ki je sedaj pravosodni minister in ostalih vladnih uradnikov in tudi sedajšnje sestave vladajočih to ne briga Zanimivo je tudi, kako so inšpektorji šli mimo kraje denarja v zdravstvu Neverjetno, kako se ti inšpektorji kot stekli psi zapodijo v davkoplačevalca, ki je očitno drugorazredni. Prvorazredni in mafijci pa so cepljeni proti inšpektorskim obiskom, izgleda.
24.11.2017 3 (3) (0)Ocenidani 
Glede komentarjev se ne strinjam. To kar se naj tej kmetiji in tržnici dogaja lahko samo povem, da kdo drug drugemu jamo koplje sam vanjo pade. Vem in poznam tudi njegovo delo in način prodaje. Samo žalostno je to, da bodo ostali posavski kmetje lahko zaradi tega pristali v dreku. Razumem in vem, da se slovenski kmet trudi, ampak naj se vsak briga zase in ne govori da je šverckomerc, on pa je pravi kmet.
24.11.2017 4 (4) (0)OceniSvercar..... 
Strinjam se z svojim predhodnikom tak nacin dela ki ga ima on na trznici ni za nikamor hodi po trznici kot en petelin ter pred strakami namaka v drek druge kmete ces vsi so svercarji samo on je naj naj ..Vsak se naj zase briga ker ce ne mores pomagat tudi skodovat ni potrebno.Vem da je delaven fant ampak z odnosom na trznici vse to podre.Vedno sem mnenja da delaj delaj dobro in drugim pusti delat vsak se trudi po svojih najboljsih moceh da prezevi ter da trzi svoj trud .Ja Bojancek skrajni cas je da se iz petelina prelevis v piscancka
24.11.2017–1 (0) (1)OceniSvercar..... 
Strinjam se z svojim predhodnikom tak nacin dela ki ga ima on na trznici ni za nikamor hodi po trznici kot en petelin ter pred strakami namaka v drek druge kmete ces vsi so svercarji samo on je naj naj ..Vsak se naj zase briga ker ce ne mores pomagat tudi skodovat ni potrebno.Vem da je delaven fant ampak z odnosom na trznici vse to podre.Vedno sem mnenja da delaj delaj dobro in drugim pusti delat vsak se trudi po svojih najboljsih moceh da prezevi ter da trzi svoj trud .Ja Bojancek skrajni cas je da se iz petelina prelevis v piscancka
24.11.2017Oceniopazovalec 
Bravo inšpektorji bomo pa jedli hrano iz uvoza katera ima v sebi ogromno strupa.
24.11.2017Oceniopazovalec 
Torej, če je tako, pa počakajmo poročilo druge strani, torej inšpekcije, ki patruljira pri njih. Fanta pa na šnel kurz bontona med tem, ker ga je očitno potreben.
24.11.2017Oceniopazovalec 
Aha, dodano ob 17 uri. To se običajno na obstoječi članej, vsaj običajno, ne dodaja. Je že drugačna slika situacije :-)
25.11.2017 2 (2) (0)OceniSkoraj ko v Novem mestu, kjer se preganja branjevke iz občine pa krvavijo miljoni 
Tem inšpektorjem je res nenavadno, da se kmetija ki se ukvarja s sprotno pridelavo in prodajo sadja in zelenjave, nima veliko izdelkov na zalogi. In ne samo to. Celo da je na prodajnem mestu več zaloge kakor v skladišču ! Le kaj se ta pridelovalec gre, da poizkusi prodati vse kar pridela. Ne, vsaj polovica pridelka mora gniti v skladišču, če ne ni po predpisih !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava