mladi dopisnik

Od Prešerna do Rastoče knjige

14.2.2018 | 10:00 | Za novinarski krožek OŠ XIV. divizije Senovo: mentorica Irena Škoberne

Od Prešerna do Rastoče knjige

Senovo - V sredo, 7. februarja, smo imeli šolsko proslavo, s katero smo obeležili slovenski kulturni in krajevni praznik. S programom smo se preselili v čas Prešerna, njegovih ljubezni, razočaranj in navdiha za pesnjenje.

Srečali smo mamo Mino, Dolenčevo Zaliko, Primičevo Julijo, Ano Jelovškovo, hčer Ernestino, Andreja Smoleta, Matijo Čopa in gospoda Crobatha. Kljub temu, da sreča Prešernu nikoli ni bila naklonjena, njegove ljubezni v najglobljem pomenu besede ni moglo nič zadušiti. Tako tudi mladim nihče ne more odvzeti ljubezni do domačega kraja, do vrednot in želje po svetli prihodnosti, ki jo soustvarjajo. V tem tonu se je proslava nadaljevala do slavnostnega trenutka – nagovora ravnatelja, Vinka Hostarja. V govoru je ravnatelj poudaril pomen naših korenin, nastanka in razvoja literature ter želje po soustvarjanju in življenju v svetu vrednot. Sobivanje, ljubezen, kultura sodijo v sam vrh vrednot in to je pravzaprav vizija prihodnosti in projekta Rastoča knjiga, h kateremu je naša šola pristopila v teh prazničnih dneh v letu ljubezni. Nato je predstavnik šolske skupnosti predstavil naš simbol projekta. Povedal je, da smo izbrali kipec Perkmandlca, saj je premogovnik narekoval razvoj kraja in bogatega društvenega življenja. Naš dobri škrat v rokah drži svetilko, ki simbolizira svetlo prihodnost; ima knjigo, ki predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo in je obut v čevlje, kar pomeni, da gremo po uhojeni poti na nove poti, poti ustvarjanja. Ravnatelj je tako naznanil pristop k projektu in mu zaželel srečno na poti.

Program so soustvarili člani DKD Svoboda Senovo, recitatorji – starejši in mlajši učenci, zaključili pa so ga najmlajši, iz vrtca Senovo, ki so pripeli s knjigo v roki in prinesli sonce. Nastopil je Mladinski pevski zbor, ki je navdušil z izbranimi skladbami, posebno noto so dodale solo pevke.

Osnovna šola XIV. divizije je bila tudi nosilka krajevne proslave v petek, 9. februarja. Zbrane je nagovoril gostitelj prireditve predsednik Sveta krajevne skupnosti Senovo, Vlado Grahovac, ki je v govoru pozdravil številne goste, obiskovalce, ki so napolnili kulturno dvorano, spomnil na pridobitve kraja in predstavil zastavljene naloge, se zahvalil nastopajočim in čestital dobitnikom priznanj. Slavnostni govornik je bil evropski poslanec, Lojze Peterle. Poudaril je pomen kulture, se dotaknil poti osamosvojitve Slovenije in pomena sobivanja na temelju vrednot. Zaslužnim posameznikom in društvom sta predsednik Sveta KS Senovo, g. Grahovac, in podpredsednik sveta, g .Anton Petrovič, podelila priznanja KS, priznanja z znakom KS Senovo in priznanji z velikim znakom KS Senovo.

Pika na i kulturnemu programu je bil uradni pristop Osnovne šole XIV. divizije Senovo k projektu Rastoča knjiga. Naznanil ga je ravnatelj šole, Vinko Hostar, simbol – kipec Perkmandlca pa predstavil predsednik šolske skupnosti Samo Omerzu. Gost prireditve je bil tudi dr. Janez Gabrijelčič, ki je idejni vodja projekta. Spregovoril je o nastanku ideje, širjenju le-te in o pomenu projekta. Rastoča knjiga ni le množica knjig, ki se ji dodajajo nove in nove, je mnogo več, je navdih za prihodnje rodove, je vrednota. Za vse dosežke nam je čestital še župan občine Krško, mag. Miran Stanko.

Veseli smo bili aplavzov, zadovoljnih obrazov, predvsem pa dejstva, da smo dokazali, da je kultura način življenja šole in kraja, da se zavedamo pomena preteklosti in da cenimo ustvarjalce, mednje se zapisujejo naši učenci, mentorji in številni Senovčani. Tako bo tudi v prihodnje.

Druženje smo nadaljevali v prešernem vzdušju v avli, kjer je bogata razstava predstavljala zametke Rastoče knjige, ustvarjalce in njihova dela. S sodelavci jo je pripravila Simona Šoštar.

Program je povezovala Svjetlana Mišković, projekcijo je pripravil Gregor Ivanšek, zborovodja Peter Bunetić, tekst, scenarij in režija Irena Škoberne.

‹ nazaj

Galerija (5)

proslava1
proslava2
proslava3
proslava4
proslava5

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava