dolenjska

Šole in vrtci danes brez živ žava

14.3.2018 | 12:50 | M. Ž.

Slika je ilustrativna (Foto: I. N., arhiv DL)

Slika je ilustrativna (Foto: I. N., arhiv DL)

Novo mesto, Krško - Zaradi današnje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju pouka na večini šol ni, zagotovili pa so varstvo za otroke, za katere starši niso imeli varstva, v vrtcev pa so organizirali le dežurne enote, program je okrnjen. Kako mineva stavkovni dan, smo preverili na Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem, ki največja v krški občini, in v največjem novomeškem vrtcu Pedenjped.

Na krški šoli, ki jo obiskuje 772 učencev, dan poteka mirno. Po besedah ravnateljice Valentine Gerjevič, so zjutraj imeli zbor delavcev, nato so se pripravljali na protestni shod, pregledali zahteve in izdelali transparente. Na shod pred kulturni dom v Krškem so odšli vsi zaposleni, tudi tehnično osebje. V šolo je prišlo enajst učencev, za katere starši niso mogli zagotoviti varstva. Nekateri so, kot je dejala ravnateljica, domov odšli že predčasno, sicer pa je za vse varstvo zagotovljeno do 15.30.

V novomeškem Vrtcu Pedenjped je zaradi stavke zaprtih sedem od osmih enot. Odprta je dežurna enota Pedenjped, kjer je kuhinja in v kateri so zbrani tudi delavci vrtca. Kot je pojasnila Jožica Derganc, sindikalna zaupnica vrtca in predsednica območnega odbora SVIZ Novo mesto, je bilo za varstvo vnaprej prijavljenih 33 od 746 otrok, kolikor jih obiskuje vrtec, prišlo pa jih je 46. Za vse so poskrbeli, z njimi so vzgojitelji, ki se izmenjujejo na eno uro. Dodala je še, da je iz novomeške območne enote na protestni shod v Ljubljano odšlo sedem avtobusov, v Krško pa za tri avtobuse stavkajočih.

‹ nazaj

Komentarji (4)

14.3.2018 3 (5) (2)OceniDelovc 
ŠTRUKEL, ENOSTAVNO BI TE MORALI ZAPRETI!!! To je kriminal, ki ga izvajate nad vsemi državljani!! Je izživljanje nad otroki, nad starši, ki zbegani iščejo varstvo, kriminal nad upokojencI, KI ZATO NIMAJO DOSTOJNIH POKOJNIN in KRIMINAL nad zaposlenimi, ki životarijo z minimalno plačo!!! KRIMINAL!!! (Pavle rupar)
15.3.2018 3 (3) (0)OceniVrtčevski 
Sem se odločil, da stavkovnega dneva vrtcu ne bom plačal. Če ga ne bodo odšteli sami, ga bom jaz. Imeli smo velike stroške in probleme zaradi stavke. Sicer plačam vrtca 300 EUR, sedaj pa še dodatne probleme, organizacijo, stroške. Strinjam se, da imajo pomočnice prenizko plačo. Vzgojiteljice pač ne.
15.3.2018Ocenirazmišljanje 
Se strinjam, pomočnice, ki so končale 4 letno srednjo šolo so sramotno nizko plačane, odgovarjajo za otoke
15.3.2018OceniSamo vprašam 
Vrtčevski - koliko pa ti doplačuje občina??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava