dolenjska

Akademija ob evropskem letu kulturne dediščine

22.5.2018 | 13:35 | M. Ž.

Akademijo so na novinarski konferenci predstavili direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič ter častna občana  Mestne občine Novo mesto zaslužni profesor dr. Jože Gričar in redni  profesor dr. Miha Japelj. (Foto: MO NM)

Akademijo so na novinarski konferenci predstavili direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič ter častna občana Mestne občine Novo mesto zaslužni profesor dr. Jože Gričar in redni profesor dr. Miha Japelj. (Foto: MO NM)

Novo mesto - Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta je v knjižnici Mirana Jarca predstavili Akademijo ob evropskem letu kulturne dediščine v Novem mestu. Glavno vodilo akademije, ki bo potekala v novomeški knjižnici v petek, 25. maja, od 10. ure dalje, je izpostaviti kulturno dediščino, razgledanost in napredno miselnost Novomeščanov, so sporočili iz novomeške občine.

Člani odbora, direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič ter častna občana Mestne občine Novo mesto zaslužni profesor dr. Jože Gričar in redni profesor dr. Miha Japelj, so poudarili, da ima Novo mesto bogato kulturno dediščino, česar se moramo zavedati in tudi prenesti na prihodnje rodove. Kot simbol so izpostavili ustanovitev novomeške gimnazije, saj so Novomeščani kot zelo zavedni že leta 1746 sami prosili Marijo Terezijo, da dovoli njeno ustanovitev. Čadonič Špeličeva je povedala, da so Novomeščani že v preteklosti zelo cenili znanje in bili v miselnosti pred Dunajem, ki je dobil gimnazijo tri leta kasneje.

Strokovnjaki bodo na Akademiji v razpravljali o pomenu in razvojnih priložnostih Novega mesta iz vidika kulturne dediščine, izpostavili poznano in tudi manj prepoznavno kulturno dediščino Novega mesta ter iskali rešitve za promocijo in uporabnosti kulturne dediščine v sklopu trajnostnega turizma Novega mesta, so zapisali v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentarji (11)

22.5.2018 5 (5) (0)OceniOdbor za pranje denarja 
blablabla
23.5.2018 7 (7) (0)OceniMIha 
Pa kdo bo promoviral tu kulturo? ? Alo ???? Kulturno v kraji to je njen slogan..Kadonička ma dajte no.....ona naj raj reklamo dela še naprej med šihtom za Nsi, s službenim avtom občine !!!!!! Pa pas matr kaj bi to resu na hitro take stoživke lopovske...
23.5.2018–2 (0) (2)OceniDaniela 
narod ki nima kulture se mu slabo piše
23.5.2018 1 (1) (0)OceniDaniel 
Narodu brez denarja se pravtako slabo piše
23.5.2018Ocenijus 
daniel ne vem koliko delaš tolk je denarja
23.5.2018 1 (1) (0)OceniMIha 
jus kolkj ukradeš na kulturen način - tolk je dnarja
23.5.2018 7 (7) (0)OceniBizgec 
kjer je Kadonička zravn - tam so afere.
23.5.2018–4 (1) (5)Ocenisoseda od sosede 
mi je rekla soseda , da njena prijateljica od hcere dela na občini in pravi od kar je na občini šefica Vida , da je na mestni občinini veliko več reda in da se dela boljše
23.5.2018 2 (2) (0)Oceninevednež 
Videti je, da bomo v kratkem dobili trg ali ulico Marije Terezije.
23.5.2018 7 (7) (0)OceniCosa nostra 
velikoveč se dela na občinski upravi iz roke v roko ja. Ej vida vida kaj si ti prozorna in žleht ko sam hudič kulturno lepo z nasmeškom.:)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava