dolenjska

Romi iz Dobruške vasi delajo škodo. Vaščani: Kaj jim pa sploh kdo more?

16.9.2022 | 13:00 | L. Markelj, foto: vaščani Dobruške vasi

Kamen, skrit v senu, in stroj se pokvari ...

Kamen, skrit v senu, in stroj se pokvari ...

Povožena in uničena koruza, le zakaj?

Povožena in uničena koruza, le zakaj?

Konj na cesti je v okolici Dobruške vasi že skoraj nekaj vsakdanjega.

Konj na cesti je v okolici Dobruške vasi že skoraj nekaj vsakdanjega.

Red sena, ki je ni več - posušeno krmo so neznani nepridipravi pokradli.

Red sena, ki je ni več - posušeno krmo so neznani nepridipravi pokradli.

Dobruška vas - »A ni dovolj, da nam že narava ni prizanesla?! Zdaj pa je dnevno vse več tudi kraj pridelkov z njiv, predvsem koruze,« tožijo vaščani Dobruške vasi, Dobrave pri Škocjanu, Čučje mlake, Hudenj in drugih vasi v bližini romskega naselja Dobruška vas.

V mislih imajo tamkajšnje Rome, ki jim povzročajo stalne probleme, stanje pa se ne izboljšuje. Živali Romov, v glavnem gre za konje, se pasejo po bližnjih travnikih in njivah ter uničujejo pridelke kmetov.

Živali ja, zemlje ne?!

Dnevno se pojavljajo kraje poljščin, krme in uničevanje pridelkov, kot pravijo, v zadnjem času predvsem koruznih strokov. Živali Romov se tudi nekontrolirano sprehajajo po romskem naselju in okrog, celo po cestah, ter tako ogrožajo prometno varnost in varnost vaščanov.

»Sprašujemo se, kako ima lahko nekdo toliko živali, a brez metra lastne zemlje?! Kdo to dovoli oz. kdo to kontrolira?« razmišljajo prizadeti krajani in povedo tudi, da je veliko čisto navadnega nagajanja kmetom.

Včasih navadno nagajanje in žlehtnoba

Romi jim nastavljajo kamne in nevarne predmete v travo in na njive, zaradi česar se uniči kmetijska mehanizacija. S konjsko vprego se Romi tudi mirne duše vozijo po koruzi in travnikih in povzročajo škodo. Večkrat je slišati tudi strelno orožje, zaradi česar se krajani počutijo ogrožene.

»Romi imajo 24 ur časa na dan, da si vse stvari ogledajo in lotijo. Največkrat pa ves ta kriminal počnejo iz navadne žlehtnobe in nagajanja, od česar nima koristi nihče. Seveda stvari prijavljamo policiji, tako smo dogovorjeni, a pri teh zadevah je težko najti storilca. Če pa se to že zgodi, kaj mu pa kdo more? Policija sicer stvari jemlje dokaj resno, a sodstvo ne odreagira,« pravijo vaščani Hudenj, ki so obupani in razmišljajo o možnih rešitvah.

Kaj pravi policija

»Naj se naredi 24-urni nadzor v bližini naselja. Policija se naj s cest preseli še na obhode in varovanje zemljišč. Ali pa naj varovanje organiziramo sami?« se sprašujejo.

Na PU Novo mesto ob tej temi postrežejo s podatki o prekrških in kaznivih dejanjih, za katere – kot običajno poudarijo - jih lahko locirajo le po kraju, ne pa po osebah, ker takih podatkov ne zbirajo.

Več o njihovi razlagi problematike in kaj vse storijo za varnost in obvarovanje lastnine krajanov pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista z včerajšnjim datumom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava