splošno

V Posavju naj bi stavkalo okoli 6.000 delavcev

29.2.2008 | A. K./DL

Dušan Semolič. (Foto: B. B./arhiv DL)

Dušan Semolič. (Foto: B. B./arhiv DL)

Krško - Delavska stavka napovedana za 13. marca najverjetneje bo. »Nisem optimist. Gre za resen konflikt med sindikati in delodajalci, saj se ob visoki gospodarski lasti in inflaciji v Sloveniji dogaja velika prerazporeditev dobičkov. Gre za konflikt vrednot v družbi, za konflikt med kapitalom in delavci,« je po sestanku vodstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v Krškem, povedal predsednik zveze Dušan Semolič.

Po ocenah sindikalistov naj bi Posavju marca stavkalo med 5.000 in 6 000 ljudi. Udeležbo v stavki napovedujejo delavci v tekstilni in živilsko-predelovalni industriji, zaposleni v trgovini, komunali, gradbeništvu in kmetijstvu.

Po podatkih sindikalistov v Sloveniji trenutno 20.000 delavcev prejema zgolj minimalno plačo, to je 380 evrov, 120.000 zaposlenih pa se mora zadovoljiti s 400 evri na mesec.

Sindikati zahtevajo, da se rast plač uskladi z inflacijo in tudi s produktivnostjo. V ZSSS zahtevajo dvig minimalnih plač za 50 evrov. Glede te zahteve je še kar nekaj razhajanj tudi med samimi sindikati, saj bi nekatere panoge, npr. tekstilna, težko prenesle tak dvig plač. Pogajanja z delodajalci se bodo nadaljevala v torek.

Vseevropske demonstracije v Ljubljani

Semolič je v Krškem še napovedal, da bodo 5. aprila v Ljubljani vseevropske demonstracije. Takrat se bo v prestolnico namreč mudil direktor Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, ki se bo sestal s finančnimi ministri unije. Po Semoličevih besedah so udeležbo na demonstracijah že potrdili v nemških, italijanskih, francoskih, portugalski in še nekaterih drugih evropskih sindikatih.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava