dolenjska

Glavan je cerkev na Zaplazu razglasil za škofijsko romarsko svetišče

4.5.2008 | 13:30 | STA

Andrej Glavan. (Foto: B. B. / arhiv DL)

Andrej Glavan. (Foto: B. B. / arhiv DL)

Trebnje - Novomeški škof Andrej Glavan je danes na Zaplazu tamkajšnjo cerkev Marijinega vnebovzetja razglasil za osrednje škofijsko romarsko svetišče škofije Novo mesto. Odlok o tem je Glavan sprejel prvega marca.

Kot je v odloku o razglasitvi cerkve za osrednje romarsko svetišče novomeške škofije zapisal novomeški škof, je bila cerkev že zdaj ena izmed najbolj znanih, priljubljenih in obiskanih Marijih svetišč v škofiji. Cerkev je za škofijsko romarsko središče po njegovem primerna tudi zato, ker je med najprostornejšimi Marijinimi cerkvami v škofiji in ker je ob njej prostor primeren za večje slovesnosti.

Cerkev, ki je od danes od 16. ure, ko je bila razglasitev, osrednje škofijsko romarsko svetišče, sicer stoji le nekaj kilometrov severno od Trebnjega na 544 metrov visokem hribu. Kot je zapisano v knjižici, ki jo je ob tej priložnosti izdala založba Družina, je na mestu, kjer stoji, najprej stala kapela, ki je bila zgrajena leta 1800. Leta 1845 je nato škof Wolf ob obisku Čateža namesto nje dovolil postaviti cerkvico, ki pa naj bi hitro postala premajhna za tamkajšnje potrebe. V začetku dvajsetega stoletja je zato novi čateški župnik Henrik Povše na istem mestu sezidal novo, sedanjo cerkev, pri čemer naj bi od stare ostal le prezbiterij, ki so ga povišali in obokali.

Novomeška škofija, pod katero sicer sodi cerkev, je bila ustanovljena 7. aprila 2006. Po podatkih spletne strani slovenske rimokatoliške cerkve škofija obsega šest dekanij oziroma 71 župnij, v katerih živi 159.595 prebivalcev. Od tega naj bi bilo 137.424 katoličanov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava