namig za izlet

Iz Občin na grad Kozjak

3.7.2008 | 12:00 | J.A.

Ruševine  - Od nekdaj mogočnega gradu Kozjak je ostal le še del obzidja in stolpa, je izletnikom povedala mlajša Marinčkova hči, Tina. (Foto: J.A.)

Ruševine - Od nekdaj mogočnega gradu Kozjak je ostal le še del obzidja in stolpa, je izletnikom povedala mlajša Marinčkova hči, Tina. (Foto: J.A.)

Tokratni namig je namenjen vsem, ki se na svojih izletih radi ustavijo v krajih, ki v sebi nosijo pridih minulega časa. Samo streljaj od Trebnjega se lahko podate na zanimivo zgodovinsko pot. Izhodišče predstavljajo Občine, kjer si velja ogledati Jurjevo domačijo iz 18. stoletja, ki so jo leta 2000 razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena. Tam je moč videti kmečko hišo s črno kuhinjo in lesenim svinjakom, poleg sta še kašča ter skedenj. Malo naprej, v Mali vasi, stoji rojstna hiša Friderika Ireneja Barage, najbolj znanega slovenskega misijonarja v Ameriki. V kmečkem dvorcu, ki še vedno kaže svojo nekdanjo dominantno vlogo v okolju, je na ogled tudi več sob, v katerih so predstavili življenje Barage v Sloveniji in v daljni Ameriki ter Kanadi.

Zadnja postaja je grad Kozjak oz. Kozjek, kajti v literaturi se pojavljata obe imeni, našli pa ga boste nad vasjo Dolenje Selce. Vsekakor priporočamo, da se na ta hrib povzpnete po eni od treh pešpoti, ki vodijo: z Babne Gore, od gasilskega doma v Dolenjih Selcih in iz vasi Gorenje Kamenje. Pravzaprav je od gradu ostalo bore malo, vidne so le še ruševine, so pa tam živeli vitezi Kozjaki, ki jih omenjajo v 13. stoletju. Ko je ta rodbina konec 15. stoletja izumrla, so grad podedovali Sauerji, kasneje je prišel v last Rauberjev in Auerspergov. Grad so opustili konec 17. stoletja in začel je propadati, a klub temu je navdušil Josipa Jurčiča, ki je o njem pisal v svoji povesti Jurij Kozjak.

Ko se boste naužili srednjeveškega duha, vas bodo zelo veseli na bližnji ekološki kmetiji Marinček, kjer se boste lahko okrepčali z domačim sirom, kruhom in kozličkovim mesom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava