mnenja

Tokrat brez izgovorov

25.9.2008 | 08:00 | Boris Blaić

Ne glede na končni izid volitev, ki jih teoretično še lahko spremenijo glasovi iz tujine, so dolenjski volivci tokrat lahko zadovoljni. V parlamentu bosta prihodnja štiri leta sedela vsaj dva, morda pa celo trije poslanci iz Novega mesta, en Trebanjec in Metličanka. Skupaj sta to dva poslanca več, kot sta jih Dolenjska in Bela krajina premogli v iztekajočem se mandatu, da o možnosti, da se v parlament ob morebitni preselitvi prve piarovke SD-ja Melite Župevc v katero od vladnih služb, lahko prebije še novomeški župan Muhič, niti ne govorimo.

Skratka, izgovorov, da je ta konec Slovenije v Ljubljani premalo zastopan in zato pogosto prezrt, naslednja štiri leta ne bi smeli več poslušati. Še posebej, ker je najverjetnejša zmagovalka volitev, SD, v svojo ekipo kandidatov pritegnila tudi tri tukajšnje župane, ki so v zameno za podporo stranki, katere člani sploh niso, gotovo dobila tudi obljube o povolilni hvaležnosti.

Resnično, Renati Brunskole, Alojziju Muhiču in Antonu Mavru je SD lahko zelo hvaležna, saj se je stranka v njihovih volilnih okrajih odrezala neprimerno bolje, kot kadarkoli prej v samostojni Sloveniji. Seveda je SD v vseh okrajih kotirala neprimerno bolje kot v preteklosti, kljub temu pa je treba priznati, da so omenjeni župani bodisi s svojo priljubljenostjo bodisi z izkušnjami, ki so si jih nabirali v preteklih predvolilnih bojih, bodisi z obojim, prispevali k dobremu izplenu glasov, za katere je jasno, da v tako tesni tekmi, kot smo ji bili priča letos, šteje prav vsak.

Muhič, ki se je v zadnjih dveh letih sicer naposlušal kritik na račun svojega županovanja, je z izkušeno in domala povsem svojo volilno ekipo za SD nabral toliko glasov kot Miloš Kovačič pred štirimi leti za LDS. Brunskoletova je zbrala le malenkost manj glasov kot pred štirimi leti Združena lista, LDS in DeSUS skupaj. Maver, ki je v Trebnjem sicer pristal na drugem mestu za SDS-ovim Zvonetom Lahom, pa je prejel skoraj toliko glasov, kot so jih na prejšnjih volitvah skupaj nabrali trebanjski kandidati LDS, Združene liste in SNS.

Muhič in Maver se v parlament sicer nista uvrstila, zato pa bo interese Novega mesta v njem lahko branil Zaresov Franci Kek, ki je, navkljub temu da ga številni volivci levice jemljejo bolj za hec, dobil zelo spodobnih 13,63 odstotkov glasov. Kek županu Muhiču v občinskem svetu trenutno sicer predstavlja opozicijo, zato bo v prihodnjem obdobju zanimivo opazovati tudi morebitno otoplitev odnosov na tej relaciji. Ob tem se županov dosedanji zaveznik v Ljubljani, novomeški podžupan Ivan Grill, najverjetneje seli v parlamentarno opozicijo, kar pa še ne pomeni, da se njuno sodelovanje prekinja. Nenazadnje tudi opozicijski poslanci niso vedno brez besede.

Skratka, ob aktivnih, složnih in preudarnih dolenjskih in belokranjskih poslancih bi lahko naslednji državnozborski mandat bil čas za unovčevanje predvolilnih dogovorov in povolilne hvaležnosti. Načinov za izraz le-te je veliko, tretja razvojna os in univerza sta v prvi vrsti.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava