kolesarstvo

Ša najboljši je bil Furdi na 30. mestu

26.9.2008 | 18:00 | STA/I. V.

Mlajši člani razjezili selektorja Martina Hvastijo

Blaž Furdi

Blaž Furdi

Varese - Kolumbijec Fabio Andres Duarte je na svetovnem kolesarskem prvenstvu v italijanskem Vareseju osvojil prvo mesto v cestni dirki članov do 23 let. V ciljnem sprintu 173,35 kilometra dolge preizkušnje je drugo mesto osvojil Italijan Simone Ponzi, medtem ko je tretje mesto odšlo v Nemčijo po zaslugi Johna Degenkolba. Slovenski kolesarji se tokrat niso izkazali, saj niti enega ni bilo v ospredju. Še najboljši je bil Novomeščan Blaž Furdi na 30. mestu, za zmagovalcem pa je zaostal 33 sekund.

Z istim zaostankom sta v cilj kot 33. in 47. prikolesarila Andi Bajc in Kristjan Koren, medtem ko je preostala trojica slovenskih tekmovalcev, Gašper Švab (2. krog), Marko Kump (6.) in Dejan Bajt (8.), odstopila. Slovensko moštvo pred dirko ni imelo velikih pričakovanj. Selektor Martin Hvastija se je zavedal, da reprezentanca ni niti približno tako močna, kot so bile nekatere prejšnje, poleg tega pa je bilo tudi nekaj težav s poškodbami.

A vseeno se je tlel kanček upanja, da bi se kdo vendarle uvrstil med najboljših deset. Toda slovenska šesterica je bila daleč od tega. Svojo nalogo je opravil le Dejan Bajt, ki je pokril prvi pobeg in bil na začetku v skupini 15 ubežnikov, vendar ni zdržal do konca, iz vodilne skupine je odpadel v šestem izmed desetih krogov. Vsi drugi so "pozabili" na svoje zadolžitve, tako da na koncu ni mogel v ospredje niti Kristjan Koren, ki naj bi imel na papirju največ možnosti, toda na koncu je na tehnično in taktično zahtevni progi s težko konfiguracijo ostal brez moči.

"Fantje so me povsem razočarali in razjezili. Pozitivno oceno si zasluži le Bajt, drugi se niso držali navodil. Niso upoštevali mojih besed s sestanka, na žalost pa od letos ne smemo uporabljati radijske postaje, da bi jim med dirko dajal navodila. Tako nisem imel možnosti, da jih, če ne drugega, vsaj nekam pošljem. Manjkala nam je predvsem sredina dirke, v kateri so se začele vrstiti naše napake. Tu svoje nista opravila Furdi in Bajc, ne vem, ali nista mogla ali nista hotela. Sam že ves čas pravim, 90 odstotno, kar se zgodi na cesti, se zgodi v glavi, samo deset odstotkov predstavljajo noge," je bil razočaran selektor, ki je z besedami, da so vsaj nekateri njegovi izbranci dirkali za sebe in tekmovali, kdo bo najboljši Slovenec, spet spomnil na stare čase, ko klubskih nesoglasij in zamer ni manjkalo, zaradi tega pa so trpeli reprezentančni rezultati.

Dirka se je začela odvijati že v drugem krogu, ko je ušla prva skupina. Do konca se se je v njej izmenjalo kar nekaj tekmovalcev, prava kombinacija pa se je sestavila šele po drugi polovici, ko so se njej pridružili, brez katerih v ospredju na največjih dirkah ne gre.

V zadnjem krogu se je ubežna skupina celo povečala, saj so nekateri posamezniki ubežnike ujeli, odločil pa je dolg sprint. Kolumbijec Fabio Duarte, eden od ubežnikov, ki je bežal od začetka do konca, je začel sprintati že 400 metrov pred ciljem in vztrajal do konca in s tem razžalostil gostitelje, ki so pričakovali še drugo zlato odličje na prvenstvu v tej kategoriji.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava