razstave

Naprej v preteklost - mitološki oltarji pozabe

31.1.2009 | 12:00 | Besedilo in fotografije: Rasto Božič

Andrej Pavlič

Andrej Pavlič

Novo mesto - Dolenjski muzej je novo razstavno leto Jakčevega doma včeraj pričel z razstavo slik in tako imenovanih skulptoslik ljubljanskega likovnega ustvarjalca in predlanskega gosta novomeške likovne kolonije Andreja Pavliča. Njegova dela zadnjih let bodo pod naslovom Naprej v preteklost v Novem mestu na ogled do 5. aprila.

Andrej Pavlič je samosvoj slikar, njegova dela zadnjih let pa z drobnimi figurami in nišami prehajajo v prostor. V Jakčevem domu so razstavljene njegove klasične oljne slike na platnu, nadgrajene s tehniko kolaža, hkrati pa tudi tako imenovane skulptoslike.

Od enih do drugih opazovalec zaznava premik v prostor, saj se na prvih zdi, da skozi njihovo površino odsevajo sporočila preteklosti, jamske stenske slikarije, antične upodobitve in arhaični portreti evropskih mojstrov, skozi skulptoslike pa se v poganskem zanosu, katerega dvojnost ves čas pooseblja goveja lobanja z rogovi, kot sestavna dela človekove osebnosti kažeta človeškost in živalskost.

Pavličeve skulptoslike se skozi simboliko zdijo kot oltarji davne mitologije, ki je pozabi navkljub prodrla na dan in opozorila na pomen preteklosti, saj, kot meni avtor, lahko le na osnovi starega nastaja novo. Pavličeva okna v preteklost so nadčasna, misel vabijo k pogovoru in skozi večno iskanje ponujajo sto tisočere zgodbe. Kot je povzela kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan, je likovno prepletanje časovnih komponent, sedanjosti, preteklosti in prihodnosti pomemben del celote Pavličeve umetnosti, preteklost in sedanjost pa se v njegovih delih postavljata v isto vrsto in tako opozarjata na živo navzočnost minulosti.

Andrej Pavlič je leta 1957 rodil v Ljubljani. Po gimnaziji se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost in tam leta 1981 diplomiral na slikarskem oddelku. Član Društva slovenskih likovnih umetnikov je od leta 1982, dve leti kasneje pa se je odločil za poklic samostojnega likovnega umetnika. Leta 1994 se je študijsko izpopolnjeval v Parizu, doslej je priredil najmanj 65 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 130 domačih in tujih skupinskih razstavah.

‹ nazaj

Galerija (5)

DL 1-Andrej PavliÄŤ
DL3
DL4
DL5
DL6

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava