dolenjska

Referendum je nepotreben

16.2.2009 | 14:00 | M. Ž.

Šentrupert - Glede na zadnja dogajanja v Trebnjem in namere Neodvisnega demokratskega kluba Trebnje, ki ga vodi trebanjski podžupan Jože Povšič, da vloži predlog za referendum, na katerem bi Trebanjci glasovali o pravicah in dolžnostih občine Trebnje v skupnih javnih zavodih, so na današnji novinarski konferenci župana občin Šentrupert in Mokronog-Trebelno Rupert Gole in Anton Maver ter predstavniki skupine 14. trebanjskih svetnikov predstavili potek dejavnosti pri pripravi odlokov o ustanovitvi skupnih javnih zavodov in javnega podjetja.

Ker so omenjene odloke sprejeli vsi trije občinski sveti, z njimi pa soglašali tudi vsi, ki te zavode vodijo, ne vidijo nobene potrebe po takšnem referendumu.

Če na kratko povzamemo, je šentrupertska občina pobudo za pripravo petih odlokov prevzela, ker na trebanjski občinski upravi ni bilo prave volje za to. Sogovornike so takoj našli v sosednji mokronoško-trebelski občini, v Trebnjem pa jeseni lani v skupini 14 svetnikov.

Kot je povedal trebanjski svetnik Marko Grandovec, so v odlokih upoštevali vse predloge direktorjev zavodov, ki so sodelovali pri njihovi pripravi, pa tudi več kot 60 odstotkov pripomb občine Trebnje. Poudaril je še, da je v trebanjskem svetu za odloke glasovalo 15 svetnikov, kar pomeni 71 odstotkov volilnega telesa (v Mokronogu in Šentrupertu so odloke sprejeli soglasno).

"V pripombah župana in občinske uprave, ki smo jih v Trebnjem dobili na izredni seji, ni bilo niti enkrat omenjeno, da ima karkoli proti tričetrtinskemu načinu odločanja. Prav tako nobeden od svetnikov ni imel niti ene pripombe na druge določbe v teh odlokih, razen že omenjenega načina odločanja, kar pomeni, da so odloki verjetno dobro pripravljeni," je še dejal Grandovec.

Vsi direktorji so sprejem odlokov pozdravili in na sejah svetov povedali, da jih želijo imeti čim prej, saj jim bodo končno omogočili normalno delo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava