kočevsko-ribniško

Osilnica šestnajst kilometrov bližja Kočevju

5.11.2010 | 17:30 | M.G.

»Kača« pod  Borovško goro (Foto: M.G.)

»Kača« pod Borovško goro (Foto: M.G.)

Ponekod  so stroji grobo posegli v prostor. (Foto: M.G.)

Ponekod so stroji grobo posegli v prostor. (Foto: M.G.)

Osilnica - Prejšnji teden so za promet odprli regionalno cesto Kočevska Reka-Osilnica, in sicer na odseku Dragarji-Zgornji Čačič. Direkcija RS za ceste je pridobila odločbo za poskusno obratovanje te ceste v dolžini 5,7 kilometra. V tem času bodo ugotovili morebitne hibe in jih seveda skušali odpraviti.

Celotna naložba, v kar je poleg že dokončanega dela všteta tudi vrednost zemljišč in projektne dokumentacije od Zgornjega Čačiča do Osilnice, skupaj z obvoznico Sela, kjer se cesta zaključi ob tamkajšnjem meddržavnem mejnem prehodu, znaša 9,942 milijona evrov. Dolžina celotnega odseka od Dragarjev do Osilnice oziroma Sel meri nekaj več kot osem kilometrov.

Nova povezava je tako Osilnico Kočevju čez Kočevsko Reko približala za 16 kilometrov, za kolikor je daljša pot iz Osilnice do mesta ob Rinži po turistični obkolpski cesti mimo mejnega prehoda Petrina v Kostelu. Če pa boste ob odhodu iz dežele Petra Klepca pogledali na uro, boste na cilju, torej v Kočevju, izračunali, da za obe daljavi potrebujete enak čas, to je okoli 50 minut »solidne« vožnje.

Odsek ceste se po dobrem kilometru iz Dragarjev nekje v gozdu pod borovškim pragozdom Krokar povzdigne do najvišje točke, in sicer 993 metrov visoko na Strmih rebrih. Do Zgornjega Čačiča se po 19 , ponekod tudi ostrih, ovinkih spusti na nadmorsko višino 590 metrov. Prometa po njej skoraj ni. Treba je vedeti, da je cesta dokaj strma, vožnja po njej pa bodisi navzgor bodisi navzdol ni preprosta. Poleg tega ni v celoti obnovljena do Osilnice.

Pred dnevi je tod zapadlo več kot dvajset centimetrov snega, zato so jo morali plužiti in posipati. Vse kaže, da bo zaradi visokih stroškov vzdrževanja po zimi ta cesta zaprta, je povedal osilniški župan Anton Volf. A do takrat po njej vselej previdno.

‹ nazaj

Komentarji (2)

6.11.2010OceniKATASTROFA 
Zapreti bi morali tiste v direciji za ceste, ki so odobrili tako naložbo v novo cesto do Osilnice, je pač nekdo dobro lobiral (beri prejšni župan). Obkolpska cesta, ki je regionalka od Starega trga do Sinjega vrha v smeri proti Vinici in krožišču v Bosiljevem (Hr) pa je še vedno iz Napoleonovih časov, 200 let ravno praznuje, pa je še vedno makedam, kljub velikemu prometu v času turistične sezone in tudi skozi celo leto ... RES DRŽAVNA SRAMOTA, za katero se lahko zamisli tudi kočevski pos(r)lanec g. Veber, ki sedi v odboru za infrasktrukturoo DZ in bivši belokranjski pos(r)lanec g. Fabjan, ki je imel v casu vladavine SLS tudi moč, da bi cesto končno modernizirali, a jim ni uspelo v 16-letih. Še dobro, da letos nista več župana, eden je že politično mrtev, drugi bo pa čez 2 leti po volitvah za poslance.
9.11.2010Ocenimarjan 
Čestitka za cesto, čeprav s kislim priokusom. Čestitka vsem, ki so vstrajno dokazovali mnjen pomen, predvsem Tonetu, kisli del okusa pa politikom - predvsem onim na ministrstvu -, ki so z obema rokama zavirali to izgradnjo 15 let. Odpiranje te lepe pokrajine, predvsem pa dejanska možnost za podjetne Pitre Klepce, me navdaja z upanjem, da so se začeli pisati boljši časi za vse. Ostanite odločni in dovolj glasni, da pripeljete še kakšno državno investicijo na ta del domovine. Zaslužite si jo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava