dolenjska

Slovenija bo gostila košarkarsko evropsko prvenstvo

5.12.2010 | 15:05 | STA/B. B.

  Trenutek veselja Iztoka Remsa - EP 2013 v Sloveniji!

  Trenutek veselja Iztoka Remsa - EP 2013 v Sloveniji!

Veselil se je tudi častni generalni sekretar FIBA Borislav Stanković

Veselil se je tudi častni generalni sekretar FIBA Borislav Stanković

München - Slovenija bo leta 2013 prirediteljica evropskega košarkarskega prvenstva za moške, je danes v Münchnu odločila Fiba Europe. Odločitev 22 delegatov izvršnega odbora je bila soglasna.

Nekaj minut po dvanajsti je generalni sekretar Iztok Rems stopil iz sobe v hotelu Marriott, kjer je zasedal izvršni odbor Fiba Europe, in zmagovalno dvignil roke v zrak. Posledični vzklik 'jaaaa' je dal vsem prisotnim vedeti, da bo Slovenija konec avgusta oziroma v začetku septembra 2013 gostila doslej največji športni dogodek, evropsko košarkarsko prvenstvo.

Odločitvi Fiba Europe v Münchnu so prisostvovali minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, direktor Urada RS za komuniciranje Darijan Košir, številčna delegacija Košarkarske zveze Slovenije, člani Slovenske turistične organizacije ter približno 35 akreditiranih novinarjev iz Slovenije.

"Za Slovenijo bo to največji športni dogodek v vsej njeni zgodovini. Resda smo leta 1970 gostili svetovno prvenstvo v košarki, toda od tedaj do danes so se časi zelo spremenili in odmevnost takšnega tekmovanja pred štiridesetimi leti in zdaj ni primerljiva," je povedal minister Igor Lukšič.

Odločitev Fiba Europe, da prvenstvo zaupa edini kandidatki, je na novinarski konferenci sporočil generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin. "V veliko veselje in čast mi je, da bo evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji. Glede na vašo voljo, zagnanost naroda in slovenske vlade, izjemnih navijačev in dejstva, da je košarka pri vas zelo priljubljena, sem prepričan, da boste pripravili najboljše evropsko prvenstvo doslej," je dejal Zanolin.

Pohvale za predstavitev kandidature, vložen trud za pridobitev prvenstva in dobre želje je sporočil tudi predsednik Fiba Europe Olafur Rafnsson. "Iskreno vam povem, da sem oboževalec vaše dežele in vaših navijačev. V zadnjih mesecih sem bil kar trikrat v Sloveniji in se vsakokrat prepričal, da imate radi košarko. Ne dvomim, da bo Slovenija odličen gostitelj štiriindvajsetim najboljšim evropskim ekipam," je dejal Islandec.

Kot je znano, bo evropsko prvenstvo 2013 slovensko državo stalo tri milijone evrov, 3,5 milijonov, kolikor manjka do zahtevanih 6,5 milijonov evrov, pa bodo pokrili pokrovitelji in drugi.

Evropska smetana v Drgančevju?

Eno od prizorišč prvega dela evropskega prvenstva naj bi bilo tudi Novo mesto, kjer morajo v ta namen zgraditi dvorano z okoli 5.000 sedeži. Dvorano, ki bi kasneje postala del univerzitetnega kampusa, naj bi gradili v Drgančevju. Vrednost projekta je ocenjena na 16 milijonov evrov, od česar bi 9 milijonov namenili za dvorano, ostalo pa je potrebno za ureditev nujne cestne in komunalne infrastrukture.

Po informacijah, ki jih v Krki sicer niso potrdili, naj bi bila ta farmacevtska multinacionalka, ki je tudi glavni sponzor novomeške košarkarske ekipe, v projekt pripravljena vložiti 6 milijonov evrov, župan Alojzij Muhič pa namerava k sodelovanju pritegniti tudi druge gospodarske družbe v regiji. Prispevek občine bi bilo zemljišče in pa milijon evrov za njegovo komunalno opremljanja, del potrebnega denarja pa na občini pričakujejo tudi od države in Evrope oz. njunih skladov.

‹ nazaj

Komentarji (12)

5.12.2010OceniDSA 
no, to je pa že drugače. prejšnja novica o pokritem veledromu kot košarkarski dvorani, je bila prava katastrofa. tisti objekt nikakor ni primeren za košarko. komaj čakam novo, pravo košarkarsko dvorano!!!
5.12.2010Oceniazzkkr 
Dvorano naj zgradijo raje pri stadionu. Tako bo tam zaključen športni kompleks. Tole razmetavanje obrtnih con, stanovanjskih sosesk, športnih parkov...etc, po celem Novem mestu je katastrofa. Novemeški urbanisti, zbudite se.
5.12.2010Oceniaaaa 
A boš še to edino hosto sredi mesta sekal, ker prostora v Portovalu drugače ni? To je pa poleg Ragovega loga edino sprehajališče v naravi za novomeščane, saj mestnega parka nimamo.
5.12.2010Oceniwewe 
Nemogoče je graditi dvorano pri stadionu, saj tam ni prostora. Kot je rekel aaaa, posekati bi morali del Portovala, kar pa ni v nobenemu v interesu, saj je to mestno sprehajališče. Bodo pa tam, kolikor sem seznanjen, zgradili bazen.
6.12.2010Oceniosa 
Pa še večji prometni kolaps bi bil, že sedaj ko je tam samo tuš je včasih nemogoče pridt na topliško cesto. Si predstavljate tam par tisoč avtov več?
6.12.2010Oceniazzkkr 
Nič ni treba sekat, dvorano se lahkoumesti v hrib pod gozdom nad stadionom
6.12.2010Oceniaaa 
Parkirali bodo ljudje pa kje? 5 etaž garaž pod dvorano? Ko bo konec tekme ob 22.ih zvečer, bodo pa do dveh zjutraj stali v koloni da pridejo na cesto?
6.12.2010Oceniazzkkr 
Kaj ti misliš da iz Drgančevja bo pa avtocestni priključek.....
6.12.2010Oceniaaaa 
Ne avtocestni, bo pa nova cesta do Levičnikove, od kjer se lahko ljudje hitreje razvrstijo vsak v svoj konec. Proti "podgurju", proti Beli Krajini, proti avtocesti, ali proti Ločni, ali proti ostalim delom mesta. Iz Portovala greš lahko pa samo ali proti Straži, ali proti Centru. V Drgančevju pa si takoj na cesti in se ne matraš po ulicah in semaforjih. Do takrat bo pa tudi že urejeno križišče v Žabji vasi.
6.12.2010Ocenisimi 
ŠPORTNO DVORANO SE BO GRADILO TAM KJER SO NAŠI ZNANI NOVOMEŠKI TAJKUNI POCENI POKUPILI ZEMLJIŠČA, A NE BORČI IN OSTALI --- TO JE DOBRA NALOŽBA PO VZORU JANKOVIČEV....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava