FOTO: Ob svetovnem dnevu Romov odprli romski muzej

4.4.2012 | 17:25

Hudeje - V počastitev svetovnega dneva Romov, ki bo 8. aprila, so v romskem naselju Hudeje danes odprli romski muzej. Majhna lesena zgradba ob glavni cesti je zdaj še bolj prazna kot polna, vendar jo bodo po besedah Matije Hočevarja, romskega svetnika v Trebnjem, kmalu napolnili s starimi romskimi predmeti. Muzej, ki si ga je mogoče ogledati ob vsakem času, so z lastnimi sredstvi (okoli dva tisoč evrov so porabili zanj) in delom zgradili domačini, bili pa so deležni strokovne podpore zaposlenih in sodelavcev Projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti.

Slavnostni govornik na današnji prireditvi Jernej Zupančič, ki je vodja strokovne skupine za reševanje prostorske romske problematike na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je poudaril, da so Hudeje nenavadna vas, ki je bila pred kakšnimi sedmimi leti še zelo zaprta.

"Hudejčani so z vrtcem, dnevnim centrom in muzejem naredili velikanski korak k prepoznavanju nečesa, česar so se pred tem sramovali, to je dobra popotnica," je dejal in dodal, da mora tudi muzej postati živ.

Na prireditvi so nastopili otroci iz vrtca Romano, dnevnega centra za otroke in mladostnike ter mladi plesalci z OŠ Trebnje. Da so na slovesnosti ob romskem prazniku v romskem naselju nastopili otroci civilov, je po mnenju Mirana Komaca z Inštituta za narodnostna vprašanja fantastični dosežek, tega pred osmimi leti verjetno nihče ni pričakoval, je poudaril.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentarji (12)

4.4.2012Ocenitrobentica 
pfuuuj grozno lepo!!
4.4.2012Ocenineverjetno 
ciganski muzej hahahaha, razstavljeni so pa bakreni izdelki, droge in orožje?
4.4.2012Ocenistanko 
Res fino takole med službenim časom vsi na otvoritvi, da o kakšnem delu na šihtu ne govorimo. Zvečer naredite otvoritev, pa ne bo nobenega tam, ker so prišli samo zato, ker nimajo na šihtu kaj delat. Edino Kastelic je bil malo prikrajšan, ker v tem času ni mogel viset na facebooku.
4.4.2012Ocenime nahinjum rom 
Sveti duh!! Kaj se znaš malo lepše izražat? Dajmo pomagat otrokom da pridobijo izobrazbo da se bodo vklučili v civiliziran svet. Trobentica,neverjetno vidva sta za v vrtec da se bosta naučila osnove bontona.
4.4.2012Oceniduška 
Take nesramne komentarje lahk pišejo sami tisti, ki nas ne poznajo in imajo sami preveč časa, da postavajo na računalnikih in kritizirajo vse povprek, zanima me koliko ste sami nesramni komentatorji prispevali k izboljšanju položaja Romov v Hudejah, vesela in ponosna sem, da so se odločili za tako zadevo, saj bodo lahko tekom časa pokazali tudi na tak način, da so sposobni pokazati svojo preteklost, ki se je nikakor ne sramujemo, vemo kdo smo in kaj si želimo v prihodnosti. ne bomo se ozirali na posameznike, ki niso zadovoljni sami s sabo in svojim življenjem. VSE ČESTITKE G. HOČEVARJU IN ROMOM V HUDEJAH OB ZA NJIH IN NAS TAKO POMEMBNIH DOGODKIH!
4.4.2012Oceniduska 
zopet nekaj nesramnežev, ki želijo biti pomembni in vsevedi na komentarjih, zanima me, koliko pa ste sami prispevali k izboljšanju razmer na lokalni ravni, čestitam g,.Hočevarju in Romom iz Hudej ob tako pomembnem dogodku, saj se tudi na tak način lahko dokažejo, da imajo svojo zgodovino, na katero so lahko ponosni in verjemite nejeverni tomaži, da ni bila lahka. vse kar je bilo nekaterim ob rojstvu že položeno v zibko si moramo sami še izboriti in zato je prav, da se dogajajo napredki, čeprav majhni, pa vseeno vse pohvale vredni in ponosni na njih. res pa je, da imajo očitno tudi nekateri neromi veliko časa, da se ukvarjajo z pisanjem neokusnih komentarjev kajne?
5.4.2012Ocenipatriot 
Zakaj pa ne postavijo še panoja, kjer bi bili izrezki iz črne kronike? Premalo prostora v baraki?
5.4.2012Ocenirok 
baje da so po evropi 2 miljona in pol romov ali je to res
5.4.2012Ocenigašper 
ne ni res baje jih je čez 10 milionov vključujoč seveda Romunijo in Slovaško, ...
5.4.2012Ocenikren 
ej zakaj niste Balažkove povabl,kaku morte bit tuk žleht......

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava