FOTO: Dnevni center za romske otroke v Šmihelu

20.4.2012 | 07:30

Za program ob slovesni otvoritvi so poskrbeli otroci in vzgojitelji iz dnevnega centra. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Novomeški župan Alojzij Muhič in prof. Miran Komac z Inštituta za narodnostna vprašanja sta v romskem naselju v Šmihelu Pot v gaj včeraj slovesno odprla dnevni center, v katerem člani Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) izvajajo skrajšan program predšolske vzgoje za romske otroke.

Kot je povedala koordinatorica programov pri DRPD Andreja Luštek, je bila otvoritev zgolj simbolična, saj je društvo v Šmihelu prisotno in dejavno že dalj časa. Novost pa je ta, da od februarja delujejo kot del romskega izobraževalnega inkubatorja v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti. Projekt vodi Inštitut za narodnostna vprašanja, financiran pa je s sredstvi evropskega socialnega sklada ter ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Vsak dan od ponedeljka do petka med 12. in 16. uro DRPD v dveh zabojnikih, ki jih je posebej v ta namen kupila in opremila novomeška občina, izvaja inovativen skrajšan program za predšolske otroke, kar je še posebej pomembno, saj noben otrok v naselju ne obiskuje vrtca. Lani je dnevni center obiskovalo 14 letos pa 10 predšolskih otrok, vanj pa redno zahaja tudi 21 šolarjev iz naselja.

B. B.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava