Najmlajši slovenski ribiči bronasti 

30.7.2012 | 15:30

20-letni Hrvat Turković že drugič svetovni prvak

Najmlajši ribiči so Sloveniji "prilovili" edino - bronasto kolajno na SP.

Radeče - S podelitvijo pokalov in kolajn se je na trgu v Radečah včeraj zvečer končalo Svetovno prvenstvo mladih ribičev, ki je potekalo v soboto in nedeljo za reko Savo na tekmovalnem poligonu v radeški občini na Hotemežu in v sevniški občini na Orehovem, na akumulacijskih bazenih HE Vrhovo in HE Boštanj. Med 215 tekmovalci 43 ekip iz 18 držav so se najbolj izkazali Madžari in Slovaki.

Svetovni prvak Ivan Turković se je osredotočil na lov velikih rib in se ponovno pozlatil v kategoriji U 23.

Izkazali so se tudi najmlajši slovenski ribiči, ki so v kategoriji U 14 osvojili bronasto medaljo. V tej kategoriji so zmagali Francozi, pred Madžari, v kategoriji U 18 so svetovni prvaki Slovaki, srebrni so Angleži in bronasti Srbi, pri najstarejših ribičih – U 23 so svetovni prvaki Madžari, srebrno medaljo so osvojili Hrvati, bronaste kolajne pa so se veselili tekmovalci San Marina.

Med tistimi, ki si bo SP v Sloveniji najbolj zapomnil, pa je gotovo tudi dvajsetletni Hrvat Ivan Turković iz Velike Gorice, ki je že drugič zapored postal svetovni prvak. Prvič so mu zlato kolajno obesili okoli vratu na SP v Italiji. Ali mu bo uspelo še v tretje na SP v Franciji prihodnje leto?

Kako se bi njegovega odličja razveselili šele takrat, če so Hrvati svojega Ivana – svetovnega prvaka, že zdaj celo prinesli na zmagovalno stopničko ob slovesni razglasitvi, ki ji je sicer nekoliko ponagajalo vreme, saj se je še dobre pol ure pred slovesnostjo nad Radečami razbesnela krajša nevihta s točo, na koncu pa je le posijalo sonce.

Ribičk je bilo bolj za vzorec.

Tako kot je posijalo za že omenjenega Turkovića, srebrnega Madžara Zoltana Kalo in bronastega Belgijca Arnauda Coppina. V kategoriji do 18 let  je svetovni prvak postal Slovak Roman Pavelka, srebro je osvojil njegov kolega iz ekipe Andrej Rimeš, Anglež Michael Luke Wrzoselk pa je bil vesel bronaste kolajne. Konkurenca je bila zelo huda in boj tako izenačen, da so odločali grami! Slovencu Mesariču se je za malenkost izmuznila kolajna in je pristal na nehvaležnem 4. mestu.

Pri najmlajših sta se v ribolovu s plovčkom najbolje odrezala Madžara Kristof Radacsi, ki je osvojil zlato kolajno in Dominik Sziklai, ki bo domov prinesel srebrno medaljo. Francoz Sunny Baroco je bil zelo zadovoljen z bronom.

Predstavniki mednarodnih ribiških zvez FIPSA in FIPSed, Ribiške zveze Slovenije (RZS) ter radeška županja Rafaela Pintarič in sevniški župan Srečko Ocvirk,  so organizatorjem - Ribiški družini Radeče in RD Sevnica, čestitali za odlično organizacijo. RZS so že zaupali organizacijo Svetovnega prvenstva v ribolovu s plovcem za ženske, kakršno je bilo pred leti že v Kostanjevici.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentarji (3)

31.7.2012Ocenicvetnik 
Čestitke najmlajšim slovenskim udeležencem za doseženo 3. mesto (skupina U-14).
1.8.2012Oceniups 
Ja, res čestitke najmlajšim ribičem! So pa krivi slovenski trenerji ali selektorji, ker so izdali tujim udeležencem pomembne "finte", kako se uspešno ulovi ribo. In seveda oni so bili pametni, to so izkoristili in krepko premagali naše starejše člane, ki so po prvem dnevu celo bili v vodstvu! Neizkušenost ali morda kaj drugega?!!
1.8.2012Ocenicvetnik 
Ko bomo imeli toliko kilometrine, kot jo imajo tujci, bomo tudi mi diktirali tempo. Rekel bi neizkušenost. Trening odlično, tekma slaba. Tako kot pri smučarjih. Ampak, pustimo se presenetiti. Seveda ob drugi priliki.

Komentiraj prispevek