Terminal na dotik pri Prinovcu

24.9.2012 | 08:15

Zbrani na otvoritvi pri Prinovcu.

Blagoslov terminala na dotik pri Prinovcu.

Šmarješke Toplice - Včerajšnji svetovni dan turizma so v občini Šmarješke Toplice obeležili s kar nekaj pomembnimi dogodki. Eden pomembnejših je bil odprtje novih turističnih točk na Tematski poti Vir življenjske energije, za kar je bila občina uspešna na razpisu Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine in Leader. Pridobila je 64 tisoč evrov,ostanek do 80 tisoč evrov, kolikor je stal celoten projekt, pa je pokrila s turističnimi taksami in s pomočjo partnerjev, med katerimi so bile tudi Terme Šmarješke Toplice.

Kot je na otvoritvi zadovoljna povedala šmarješka županja mag. Bernardka Krnc, bo ureditev turističnih točk v okviru tematske poti pomenila obogatitev turistične ponudbe, delovala pa bo tudi povezovalno. Iz naštetih sredstev so to poletje uredili razgledno ploščad na najvišji točki občine, na vinski gorici Koglo, okolico cerkve v Slapah, Škratovo jamo pod Belo Cerkvijo ter grad Štrlek, kjer so danes le še ruševine. Ostale točke pridejo na vrsto kasneje.

Okolica ruševin gradu Štrlek je zdaj lepo urejena in dostopna.

Pomembna pridobitev je terminal na dotik, ki stoji v samem centru Šmarjeških Toplic, pri Prinovcu, blizu TIC-a. S pomočjo terminala si je mogoče ogledati celotno ponudbo Šmarjeških Toplic, z navigacijo do izbrane točke. Zapisi so za enkrat v slovenskem in angleškem jeziku, v prihodnosti tudi v nemškem, italijanskem, ruskem in češkem. Ponudbo bodo seveda sproti dopolnjevali, da bo aktualna.

Mag. Marjan Hribar.

Uspeh javno-zasebnega partnerstva pri projektu Tematska pot Vir življenjske energije sta pohvalila tudi direktorica RIC-a Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar, saj gre za oživitev naravne in kulturne dediščine in boljšo turistično ponudbo, ter v.d. direktor Direktorata za turizem mag. Marjan Hribar. Slednji je poudaril je, da je šmarješka občina ena prvih v Sloveniji sprejela strategijo razvoja turizma in da pridno zbira kamenčke v mozaik turistične ponudbe, kamor sodijo tudi nove točke projekta. Zadovoljen je, da turizem povezuje toliko ljudi in ustanov z bogatimi izkušnjami: od Term do društev, gostincev, sobodajalcev in drugih ponudnikov turističnih storitev.

Zbrani na otvoritvi pri Prinovcu.

Zbrani so se po blagoslovu terminala na dotik, ki ga je opravil šmarješki župnik Andrej Golčnik, odpravili peš, po na novo urejeni potki, do ruševin gradu Štrlek, kjer je bil na ogled viteški tabor, okrepčali pa so se s srednjeveško pojedino. Ta je gostoval že dan prej, ko so si mnogi zvečer z navdušenjem ogledali igro Romeo in Julija, ter se preizkusili v raznih veščinah. Zanimiv je bil zlasti za mlade družine z otroki.

V kulturnem programu pri Prinovcu je na harmoniko zaigral učenec OŠ Šmarjeta Marko Blažič.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava