FOTO: Gasilci s Trebelnega slavijo 100 let

25.8.2013 | 12:30

Predaja ključev novega vozila. (Foto: M. Ž.)

Plaketa GZ Trebnje za PGD Trebelno.

Povorka gasilcev.

Novo pridobitev je blagoslovil domači župnik Jernej Nemanič.

Trebelno - Na Trebelnem je bil včeraj popoldne pravi gasilski praznik. Domače prostovoljno društvo je namreč praznovalo 100 let svojega delovanja, prostovoljstva, humanega dela, požrtvovalnosti in pripravljenosti pomagati drugim. Ob tem visokem jubileju so prevzeli tudi novo gasilsko vozilo AC 16/40, ki so ga s skupnimi močmi in ob veliki pomoči občine Mokronog-Trebelno uspeli kupiti, popraviti in predelati v zadnjih dveh letih.

Gasilci so se na Trebelnem organizirali leta 1913 na pobudo domačinov in tedanjega župnika Janeza Hladnika, v teh 100 letih pa so imeli vzpone in padce. Precejšnjo praznino je po besedah prvega moža PGD Trebelno Emila Zakrajška pustila druga svetovna vojna, med katero je zamrla gasilska dejavnost, številna zapisana pričevanja o delu gasilcev pa so zgorela. Društvo danes šteje 132 članov, med drugim je med njimi 28 operativcev, 20, mladincev, 25 pionirjev in 8 veteranov.

Da je društvo v zadnjem desetletju doseglo velik napredek je v svojem nagovoru zbranim gasilcem domačega in številnih drugih društev na slovesnosti pred lovskim domom na Trebelnem poudaril predsednik Gasilske zveze Trebnje Anton Strah. »Z veliko delavno pripravljenostjo članstva ste naredili izjemne korake k še boljšemu operativnemu in organizacijskemu delu, saj ste svoje moči usmerjali k nabavi sodobnejše opreme in orodja, predvsem pa poskrbeli za boljšo izobraženost članstva.«

Podobno je menil tudi domači župan Anton Maver, ki je med drugim dodal, ''da so prostovoljno gasilsko društvo in njeni člani danes še bolj kot kdajkoli prej organizacija, v kateri se prepletajo humanost, prostovoljnost in solidarnost … Gasilci so vedno tudi nosilci naprednih idej in pozitivnega duha znotraj lokalnega prostora.''

Zbrane sta nagovorila še Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, in kot osrednji govornik Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, zapel je gasilski pevski zbor PGD Trebelno. Kot se ob takšni priložnosti spodobi so podelili tudi priznanja in zahvale – odlikovanja Gasilske zveze Trebnje so na svečani akademiji ob 100-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Trebelno minulo soboto, sinoči pa še državna.

M. Ž.

Zvočni zapisi

Emil Zakrajšek o 100-letnici PGD Trebelno

Anton Maver o pomembnosti gasilske dejavnosti

Galerija

Komentarji (11)

25.8.2013Oceninejc 
čestitke gasilcem in gasilkam Pgd TREBELNO in veselo naprej v novo stoletje..
26.8.2013Ocenijure 
Poglejte sliko št.1 koliko novih avtomobilov sedaj pa še nov tovornjak, naj mi nekdo pove od kje jim denar za takšno razkošje.
26.8.2013OceniPatriot 
V Avstriji mora met vsak gasilc svoj avto, to dobijo namesto plakete za požrtvovalnost! Ha,ha.
26.8.2013 1   (1)   (0)   Ocenipartizan1 
A če bo zagorelo, naj pridejo k tebi gasit peš?! Teslo!
28.8.2013Ocenipoveljnik 
@jure, Patriot : Sj upam, da se zajebavata. Upam, da res nista taka bedaka, da mislita, da so vsa vozila last PGD Trebelno.
28.8.2013Ocenimac 
Poveljnik kje pa živiš, kaj ne veš da so vozila iz pobratenig PGD iz Italije, Avstrije in Nemčije.
29.8.2013Ocenipoveljnik 
@mac : Ma sj nisi normalen...
29.8.2013Oceniterenec 
Čestitke gasilecm za novo vozilo! Stari Steyr je res rabil zamenjavo! Zelo dobro da se opremlja gasilce s sodobno opremo in jim gradi domove. Me pa zanima kako občine regairajo na to da nekateri funkcioniarji "grejejo stolčke gasilskih" funkcionarjev že več desetletij skupaj, morda celo pol stoletja... A se vlaga kaj v mlade gasilce ki nato postanejo jedro gasilecv? Na slikah vidim samo stare obraze. Tudi ko so predkratkim prevzemali novega MANa v Šentrobertu ni bilo viedti mladih na sliki.
17.2.2015Oceniznalac 
Kaj so ga res že razbili?
18.2.2015 1   (1)   (0)   Ocenigasilc 
baje so ga dal u franže škoda za društvo,drgač pa vsaka šola nekj košta...pa NA POMOČ!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava