FOTO: Reševalna vaja na Karteljevskem klancu

12.4.2014 | 13:15

Novo mesto - Na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti je novomeška izpostava uprave za zaščito in reševanje danes izvedla regijsko vajo zaščite in reševanja. Njen scenarij je predvideval množično nesrečo na omenjenem avtocestnem odseku, z vajo pa so preverili pripravljenost vseh vpletenih za reševanje v podobnem primeru.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Dolenjsko in vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše je povedal, da so z regijsko vajo AC Trebnje - Novo mesto 2014 preverili stanje in organizacijo svoje ter zmogljivosti vseh vpletenih v postopek zaščite in reševanja.

Hkrati so preverili usklajenost načrtov zaščite in reševanja. Vajo so pred številnimi opazovalci in brez večjih zapletov izvedli s sodelovanjem policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi vojaški helikopter.

Scenarij vaje je predvideval, da je pred pokritim avtocestnim vkopom Karteljevo v smeri proti Novemu mestu zaradi avtomobila, ki je vozil po nasprotnem pasu, trčilo 21 osebnih vozil, ob tem pa se je poškodovalo 22 od 45 udeleženih v nesreči. Od teh jih je osem potrebovalo takojšen prevoz v bolnišnico, štirje udeleženci avtomobilskega trka pa nesreče niso preživeli.

V vaji s skupaj 170 udeleženci je sodelovalo 50 imitatorjev, najbolj pomembni pa so njeni rezultati, ki jih bodo predvidoma v roku enega meseca temeljito preučili ter svoje načrte zaščite in reševanja po potrebi tudi dopolnili, je dodal Gorše.

Zastoj na avtocesti

Zaradi varnosti so avtocestni odsek med izvozoma Mirna Peč in Novo mesto danes zjutraj zaprli za promet, zaprt bo ostal do 15. ure, ko bodo prizorišče vaje pospravili. Obvozi so urejeni, da bi omejili hitrost vozil iz nasprotne smeri, je v smeri proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas, je še opozoril Gorše.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na dolenjski avtocesti pred izvozom Mirna Peč v smeri Novega mesta nastal 1,5 kilometra dolg zastoj.

STA
Foto: B. B.

Galerija

Komentarji (2)

13.4.2014Ocenirealen 
Takšne vaje morajo biti. Sprašujem pa se kakšen je smisel, da vsi vedo, da bo vaja in čakajo v pripravljenosti. Policija je lepo zaprla promet, ko so ekipe šle iz mesta. Vse lepo in prav, kaj pa da se kaj takšnega zgodi v realnosti. Policisti ne morejo čakati noč in dan na križiščih, da bodo zaprli ceste, vsi reševalci in gasilci ne morejo čakati v centrih in vsi gledati na uro, kdaj bo začetek.... Realnost je žal drugačna.....
13.4.2014Ocenitlačan 
"Vaja dela mojstra", še kako drži. Po slikah sodeč, pohvala avtorju za odlično fotoreportažo, so številni profesionalci in prostovoljci več kot korektno naredili svoje poslanstvo. Najbrž pa tudi logistika oz načrt vaje ni bil mačji kašelj, zato velja vsem sodelujočim izreči pohvalo, tudi "birokratom" iz izpostave za zaščito v Novem mestu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava