Mestna skupnost Metlika praznuje

26.4.2014 | 09:10

Metlika - Včeraj zvečer je bila v tukajšnjem kulturnem domu osrednja prireditev ob prazniku mestne skupnosti Metlika, ki ga Metličani praznujejo v spomin na 29. april 1365, ko so bile kraju potrjene mestne pravice. Predsednik mestne skupnosti Anton Bezenšek se je spomnil nekaterih dogodkov iz zgodovine mesta ter se dotaknil del, ki so bila v zadnjem letu opravljena v mestu in pri katerih je sodelovala tudi mestna skupnost.

Kot je dejal Bezenšek, je rdeča nit letošnjega praznovanja 100-letnica belokranjske železnice, saj bo 25. maja minilo stoletje, odkar je v Metliko prvič pripeljal vlak. Ob tej priložnosti je metliški rojak dr. Božidar Flajšman izdal knjigo 100 let belokranjske železniške proge na razglednicah, ki jo je na prireditvi tudi predstavil. Na Pošti Metlika pa bo še nekaj dni na voljo priložnostni žig ob 100. obletnici belokranjske železnice na razglednicah.

Bezenšek je podelil tudi priznanji veliki grb mesta Metlike. Tokrat sta ju prejela Anton Černič za uspešno dolgoletno vodenje mestne skupnosti in delo v številnih društvih v Metliki ter Janez Vraničar-Luigi za humoristične prispevke na mnogih prireditvah in v filmskih stvaritvah, s katerimi je prispeval k prepoznavnosti Metlike.

Sicer pa v okviru mestnega praznika pripravljajo še nekaj dogodkov. Tako bo danes od 9. do 12. ure v sodelovanju z metliško župnijo za javnost odprt zvonik farne cerkve sv. Nikolaja, od 9. do 15. ure pa bo v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Metlika dan odprtih vrat Vinske kleti. Jutri, 27. aprila, bo ob 14. uri 17. sprehod okoli Metlike, ki se bo začel na igrišču pri OŠ Metlika. Pohod bo v sodelovanju s krajevno skupnostjo Rosalnice potekal mimo Treh far in železniške postaje v Rosalnicah, zaključek pa bo pri metliškem gasilskem domu.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava