Za zaključek Topliške zdrahe

8.12.2014 | 07:00

Člani KUD Vesel teatra so se na humoren način dotaknili lokalnih zgodb.

Z izvirnim scenarijem so do solz nasmejali zbrano občinstvo.

Vanja Lukšič je pred nastopom prejela priznanje Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin za območje Dolenjske, Bele krajine in Posavja za glavno žensko vlogo v predstavi Bruselj hotel.

Dolenjske Toplice - Z lepljenko štirih skečev pod skupnim imenom Topliške zdrahe so sinoči zaključili s Tednom teatra v Toplicah, ki ga že vrsto let prireja domače kulturno in umetniško društvo Vesel teater. Pred tem so podelili tudi priznanja letošnjega Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin za območje Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Guni Fabjančič in Tilen Kolar (Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo) sta prejela priznanje za najboljšo scenografijo v predelavi Dekliščina, v kateri je bila za najboljšo stransko žensko vlogo nagrajena še Aleksandra Macur. Za najboljšo moško stransko vlogo v predelavi Butalci so priznanje podelili Simonu Kerinu (Teater Svetokriški KD Stane Kerin Podbočje), medtem ko je za najboljšo glavno moško vlogo v predstavi Tistega lepega dne prejel Boštjan Arh (Gledališka skupina KD Leskovec pri Krškem), na veselje domačinov pa je šla nagrada za najboljšo glavno žensko vlogo v predstavi Bruselj hotel Vanji Lukšič (KUD Vesel teater Dolenjske Toplice), ki je dejala, da ji priznanje veliko pomeni. »Pomeni, da tisto, kar delam z veseljem, s srcem in v katerem uživam, delam dobro. Vsekakor je to tudi nagrada za celotno društvo, nas je dvanajst na odru in brez njih ne bi prišla tako do izraza.«

Že deveti Teden teatra v Toplicah se je sicer začel že v četrtek, ko je bil na sporedu slovenski dokumentarni film Boj za, ki je na letošnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel Vesno za najboljši celovečerec. »Trudili smo se, da smo letos postregli s kvalitetno vsebino,« je povedal predsednik KUD Vesel teater Sandi Bradač. V goste jim je uspelo privabiti tudi Loški oder, priznano amatersko skupino v Sloveniji s častitljivo tradicijo, ki se je v soboto predstavila s komedijo Maček v žaklju.

Vrhunec dogajanja pa je bil nastop domačega društva, ki se je pred nabito polno dvorano predstavil s štirimi skeči: Vrtina, Lokal v najem, Topliška obvoznica in Volitve. »Po navadi jih uprizarjamo ob občinskem prazniku kot ulične zgodbe, prek katerih se ponorčujemo iz teh naših lokalnih zgodb. S pomočjo teh zdrah skušamo ljudi opozarjati na te neumnosti in jih po svoje tudi vzgajati,« je dejal Andrej Hudoklin, ki je poskrbel za režijo in scenarij.

Z vsemi skeči so dobro nasmejali zbrano občinstvo.

Besedilo in fotografije: R. N.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava